Hlavní navigace

Stovky milionů počítačů Dell mají velký problém. Chyba se týká notebooků i desktopů

5. 5. 2021

Sdílet

Zdroj: Depositphotos
Notebooky i desktopy značky Dell vyrobené během posledních 12 let obsahují závažnou chybu v jednom ovladači, který Dell používal k nahrání BIOSu/UEFI. Útočník může získat přístup až na úrovni kernelu, neboli jádra operačního systému.

Na problém upozornila bezpečnostní firma SentinelLabs s tím, že daná chyba způsobuje celkem pět výrazných slabin od odepření služby (DoS), poškození obsahu paměti až po získání vyšších práv pro případný malware. Tedy vcelku běžné problémy, které se však nyní týkají obrovského počtu počítačů. Podrobněji se o nich můžete dočíst ve zprávě.

Tip: Michael Dell – jméno, které budí respekt

Počítače Dell jsou hojně rozšířené ve firmách, což je z bezpečnostního hlediska není vůbec ideální. Všechny zmíněné problémy jsou naštěstí jen lokální, respektive útočník by je musel iniciovat přímo z počítače a ne přes internet.

Chyba v počítačích Dell Chyba v počítačích Dell (obrázek: SentinelLabs)

SentinelLabs si problému poprvé všiml v prosinci a zjištěné problémy reportoval do Dellu. Doposud nebylo potvrzené žádné zneužití. Dell již vydal opravu, jenže tu si teď musí stáhnout stovky milionů počítačů. Buď přes Windows Update, nebo i přes nástroje Dellu. Update je ke stažení i přímo na webu Dellu.

zdroj: SentinelLabs, via Techpowerup

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.