Hlavní navigace

AMD možná přeskočí 20nm výrobní proces. Místo 16nm u TSMC GlobalFoundries?

5. 12. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Tento týden se ve v arizonském Scottsdale konala výroční technologická konference firmy Credit Suisse. Zajímavá pro nás je takto akce tím, že zde mimo jiného vystoupili i zástupci firmy AMD a sdělili některé informace o její budoucí výrobní strategii.

Možná si vzpomínáte, že AMD už minulý rok avizovalo, že začne poprvé v historii vyrábět čipy GPU v továrnách GlobalFoundries, před lety zrozených odštěpením jeho vlastních závodů. Zároveň zde měly začít vznikat také APU pro konzole. AMD nyní tento důležitý krok potvrdilo ústy svého šéfúčetního Devindera Kumara. Výroba GPU a konzolových APU na bázi Jaguaru začala v GlobalFoundries letos a má pokračovat minimálně i v příštím roce.

Kumar naznačil, že v minulosti nebyly výrobní služby GlobalFoundries úplně vyhovující, nicméně tato situace se nyní vylepšila a výroba už je výhodnější. Přesun objednávek od TMSC se AMD vyplatí, neboť má s GlobalFoundries dohodu zavazující k odběru určitého objemu waferů. Z finančního hlediska by zde tedy AMD potřebovalo vyrábět co největší procento produkce. Něco jiného ale je, zda to umožňují různé technické faktory a kvalita výroby. AMD proto dosud pro část výroby potřebovalo TSMC a asi se této závislosti hned tak nezbaví.

APU konzole Xbox One
APU konzole Xbox One. Od letoška by se mělo vyrábět v GlobalFoundries

 

Vykašle se AMD na 20nm výrobní proces?

V GlobalFoundries má momentálně AMD k dispozici 28nm bulkový proces, konkurenční TSMC ale už vyrábí na 20nm linkách. Tím pádem je na místě očekávání, že by se díky tomuto náskoku zase větší část výroby přelila nazpět k této tchajwanské společnosti. Na novější proces (28nm výroba je nyní už tři roky stará) čekají zejména GPU, která k dalšímu růstu budou potřebovat zmenšení tranzistorů. Devinder Kumar ale sdělil, že 20nm proces nebude hrát v portfoliu AMD žádnou velkou roli a že se dotkne jen části produktů. Firma totiž asi plánuje raději uspořit prostředky a přeskočit až na následující generaci procesů založených na tranzistorech typu FinFET.

To koresponduje s tím, že obě nedávno oznámená mobilní APU pro příští rok, Carrizo a Carrizo-L, jsou stále určena pro 28nm výrobu. AMD dříve uvedlo, že by se na 20nm měla příští rok vyrábět APU projektu Skybridge, tedy sesterské čipy s jádry x86, nebo ARM na společné infrastruktuře. A podle jistých zvěstí by se na 20 nm mohly podívat ještě procesory pro konzole. Ty tedy možná jsou oněmi vybranými produkty, což vede k úvaze, že na větší APU ani na GPU se možná už nedostane. Firma by tak musela až do nástupu FinFETového procesu přežít na 28 nm. V grafické oblasti to znamená s čipy Hawaii, Tonga a Fiji. Co bude v oblasti procesorů momentálně nikdo netuší, protože roadmapy firmy nic vzdálenějšího než 28nm APU Carrizo neukazují.

GPU Tonga (Zdroj: Hardware.fr)
28nm GPU Tonga (Zdroj: Hardware.fr)

Ignorování 20nm stupně ale možná nebude jen záležitostí AMD. Již před časem se objevily zvěsti či dohady, že by 20nm proces mohla u svých GPU vynechat Nvidia. Ta jen nedávno uvedla a úspěšnou novou generaci 28nm grafických čipů GM204, a údajně by po nich mohla 20 nm přeskočit a přejít rovnou na 16nm proces TSMC. Jméno Nvidie se skutečně objevilo mezi prvními klienty, kteří na 16nm procesu mají začít, zatímco AMD v nich chybí. To vede k úvahám, že grafická dvojka přejde na nový proces až se zpožděním a bude mít proti Nvidii technologickou nevýhodu.

 

 

TSMC nebo GlobalFoundries?

AMD neuvádí, u koho bude na první generaci FinFETového procesu vyrábět. Pokud by se jednalo o 14nm výrobu u GlobalFoundries, pak by absence AMD ve zprávách TSMC byla logická. V tom, co Kumar sdělil (výrobní záležitosti jsou podle něj v prvé řadě dány vztahem s GlobalFoundries), lze asi nalézt určité náznaky toho, že se AMD přiklání spíše ke GlobalFoundries. Jsou ale jen mlhavé a v tuto chvíli to nelze nijak potvrdit. Nicméně i v takovémto případě by asi Nvidia získala náskok, neboť 14nm proces licencovaný od Samsungu bude zřejmě k dispozici později, než 16 nm od TSMC.

Zdroje: KitGuru (1, 2)

Byl pro vás článek přínosný?