Hlavní navigace

Google Fit jde proti HealthKitu od Applu. Mobil vás bude udržovat v kondici

29. 10. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Google včera spustil v létě oznámenou službu Fit. Jde o prostředníka mezi různými fitness aplikacemi a senzory, zároveň ale na mobilu funguje samostatně. Měří denní aktivitu podobně jako známá služba Moves.

Fit je ke stažení pro Android, statistiky můžete kontrolovat i na webu. Zatím se ale zdá, že Googlu nefunguje synchronizace. Mnou naměřené výsledky z mobilu zatím nevidím ani na druhém tabletu s Androidem ani na webu.

 

Aplikaci si musíte nejdříve správně nastavit. Zvolíte pohlaví, výšku a hmotnost, k tomu určíte, ve kterých jednotkových soustavách chcete data zobrazovat. Fit pro Android umí díky akcelerometru v mobilu sám měřit, kolik jste denně udělali kroků, kolik jste toho uběhli nebo ujeli na kole. Aktivity můžete přidávat i ručně, a to i ty „ostatní“. U nich ale pouze vložíte časový údaj, jak dlouho jste cvičili. Už si ale nevyberete, jestli jste dělali kliky, sklapovačky nebo něco jiného.

Nechybí ani jednoduchá trenérská funkce, zvolit si můžete denní cíle. Veškerá vaše aktivita se zakresluje do grafů. Nikde jsem ale nenašel, kolik jsem spálil kalorií. Jen délku cvičení. Že aplikace zatím nefunguje spolehlivě, dokazuje také fakt, že mi v ní přibývají kroky, i když mobil leží na stole.

Fit se spojí s okolím

Důležitější než samotné měření je spojení s ostatními aplikacemi. Fit se stane centrem, které bude sdružovat data z externích služeb. Už nyní nebo v následujících týdnech se Fit naučí přijímat data z aplikací Nike+ Running, Withings HealthMate, Runkeeper, Runtastic a Noom Coach. Dalšími pak budou Strava, MapMyRun, LynxFit, LifeSum, FatSecret a Azumio.

Chybí populární aplikace od Fitbitu, Garminu nebo Endomonda. S Garminem a Endomondem vám ale pomůže Tapiriik, který umí spojit data z osmi různých služeb a ještě je k tomu zálohuje na Dropbox. (Díky za tip Tomáši Vítovi.)

Největší smysl Fit dává, pokud už máte i hodinky s Androidem Wear. Ty sami měří fitness aktivity i srdeční tep, navíc je máte pořád na ruce. U nás se bohužel oficiálně neprodávají. Zároveň ještě neexistuje například osobní váha, která by byla napojená na Fit, abyste hmotnost nemuseli pořád vyplňovat ručně. Samsung už přitom loni pro svou konkurenční službu S-Health váhu uvedl.

Z výše uvedeného vyplývá, že Fit je zatím spíš demo pro nadšence a vývojáře. Pravý potenciál leží jinde.

Byl pro vás článek přínosný?