Hlavní navigace

HTML5 je dokončen. World Wide Web Consortium doporučuje jeho nasazení

29. 10. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

W3C včera oznámilo dokončení a doporučení standardu HTML5. Stalo se tak téměř 15 let po vydání HTML verze 4.01 (prosince 1999). Od té doby se událo hodně věcí, několik revolucí. Internet se rozšířil dalším miliardám uživatelů, významně se začal používat na mobilech i tabletech. Na tohle se vývoj HTML v poslední dekádě soustřeďoval.

HTML5 si nejčastěji spojujeme s tím, že zahubí doplňky pro prohlížeče jako Flash Player, Silverlight apod. Nový formát přidává značky, pomocí kterých mohou provozovatelé stránek přidávat na web video a zvuk, aniž byste museli do prohlížeče cokoliv instalovat.

Přibylo offline úložiště, díky kterému mohou na webu vznikat nové aplikace nahrazující ty desktopové nebo mobilní. Novinkou je také Canvas, grafická plocha na kterou lze kreslit vektorové obrázky, grafy apod. HTML5 umí také pracovat s matematickými zápisy (MathML).

 

Jednotlivé části HTML5 se už na webu běžně používají, firmy nečekaly až na doporučení W3C. S tím souvisí také odlišná filosofii dvou rivalů. Zatímco World Wide Web Consortium (W3C) stanovuje neměnné standardy jednou za uherský rok, konkurenční Web Hypertext Application Technology Working Group (WHATWG), která vývoj HTML5 prakticky odstartovala, chce specifikace formátu doplňovat neustále. Tvoří tzv. HTML Living Standard.

Je to vidět i na prohlížečích. Google, Opera, Mozilla a Apple přispívají do WHATWG a nasazují nové funkce nad rámec W3C. Microsoft jakožto hlavní člen W3C doplňuje Internet Explorer až o funkce posvěcené jeho konsorciem.

Zdroj: W3C

Byl pro vás článek přínosný?