Hlavní navigace

U odemčených CPU Skylake nebude box chladič. Nároky na chlazení asi vzrostly

28. 6. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Asi nebude málo lidí, kterým leze na nervy, že s dražšími procesory od Intelu dostávají boxovaný chladič, jenž zejména u CPU s odemčeným násobičem pro taktování stejně nahradí něčím lepším. Pokud k nim patříte, nebo vám vadí, že se pak ony chladiče bez užitku někde povalují nebo vyhazují, udělá vám Intel radost v příští generaci procesorů. CPU Skylake totiž už v odemčené verzi K žádný chladič v krabičce mít nebudou. Intel zde tedy nechá na vás, abyste si koupili, co chcete. Zdá se ale, že tento krok nebyl jen tak, nároky na chlazení totiž u těchto procesorů možná budou vyšší, než kolik klasické boxy zvládaly.

Tato informace probublala z uniklého slajdu Intelu, jenž publikoval čínský web Xfastest. Z toho vyplývá, že odemčené modely s písmenkem K budou mít svá krabicová balení pro koncový prodej prostá chladiče. Situace tedy bude stejná jako nyní u Haswellu-E, kde také boxové chlazení dodáváno není. Na obrázku v slajdu můžete vidět alternativní chladiče, které bude Intel k čipům Skylake nabízet, ty ale budou volitelné a určené spíše pro velkoodběratele.

Ovšem pozor. Je možné, že tato změna byla tak trochu vynucená. Slajd naznačuje, že Skylake může být těžší uchladit, než předchozí CPU, takže obyčejné chladiče, které měl Intel k dispozici (na slajdu je 95W model pro Haswell), už pro něj nejsou vyhovující. Intel v uniklém dokumentu doporučuje pro káčkové Skylake použít chladič, jenž počítá s 130 W TDP.

Slajd k chlazení odemčených desktopových procesorů Skylake (Zdroj: XFastest)
Slajd k chlazení odemčených desktopových procesorů Skylake (Zdroj: XFastest)

Nemá to ovšem být proto, že by CPU měla vyšší spotřebu, než se čekalo. Stanovené TDP je i podle tohoto slajdu 95 W, jak říkaly dosavadní úniky (zajímavé je, že Intel v dokumentu uvádí „reálné TDP“ při běhu nejmenovaného testu, které je údajně okolo 91 W). To je ovšem údaj směrodatný pro napájení. Procesor je ale možná buď citlivější na vysoké teploty nebo se při stejné celkové spotřebě chladí hůře než Haswell (důvodem by mohlo být například lokální přehřívání). Ať je důvod jakýkoli, Intel doporučuje, aby byl chladič dimenzován jakoby na větší spotřebu.

 

Toto by se nicméně mělo týkat právě jen odemčených modelů (Core i5-6600K a i7-6700K), neboť běžná uzamčená CPU budou nabízena s TDP 35 a 65 W. Je také otázka, zda bude skutečně situace tak odlišná od Haswellu. I některé dnešní modely s vyššími takty mají spotřebu (a teplotu v zátěži) docela vysokou a je otázka, zda 95W boxovaný chladič nebyl nedostatečný už pro ně (například pro takové Core i7-4790K nebo nejvyšší modely Xeonů E3). U procesorů třídy K se ale počítá s přetaktováním, takže chladič s malou nebo žádnou rezervou by každopádně měl jen velmi omezenou hodnotu.


Chladič k Pentiu G3258. Jeden ze silnějších, které Intel přikládá do krabicových verzí

Zdroje: PC Perspective, XFastest

Byl pro vás článek přínosný?