Hlavní navigace

Alza s Googlem okomentovali vánoční chování Čechů: Jsme opravdu specifický trh

16. 11. 2021

Sdílet

Zdroj: Depositphotos
Za vyhledávač představil aktuální trendy František Štrupl, obchodní ředitel české pobočky Google. Křivka vánočního vyhledávání se u nás začíná zvedat již na konci září, výrazně pak během října. Vrchol hledání dárků bývá okolo 6. prosince, u nás ale také koncem listopadu. V Česku je to také v průměru o tři týdny dříve než v okolních zemích.

Loni podle dat Českého statistického úřadu nakupovalo online o 1,3 milionů Čechů více než v roce 2019. Výrazně nejvíce se hledají dárky pro maminku, z cukroví vede linecké a velkým hitem jsou adventní kalendáře s nejrůznějším obsahem (rum, hračky…). Češi také nakupují čím dál více online, což by platilo i bez pandemie, ale zřejmě s menším nárůstem.

Vyhledávání během vánoční sezóny
Vyhledávání během vánoční sezóny
Start vyhledávání dárků
Start vyhledávání dárků

Poté je zde ještě fenomén Black Friday, který, co se týče vyhledávání, dosahuje již téměř poloviny toho, co vyhledávání čistě vánočních témat a dárků. Letos v Česku připadá na 26. listopad.

Vyhledávání dárků v Česku vs. okolní země
Vyhledávání dárků v Česku vs. okolní země
Počet lidí nakupujících online
Počet lidí nakupujících online

Alze stárnou zákazníci

Alze stárnou zákazníci. Už nedominují mladí lidé do 34 let, nyní je podíl věkových skupin vyrovnaný, uvedla Klára Blažková, interim marketing director společnosti Alza. Už podle současných prodejů se za vánoční hity odhadují chytrý náramek od Xiaomi či masážní pistole, ale také Airpody či herní konzole (byť ty jsou velmi nedostatkovým zbožím).

Vrchol sezóny v Česku vs. ostatní země
Vrchol sezóny v Česku vs. ostatní země
Stárnutí zákazníků Alzy
Stárnutí zákazníků Alzy

Zatímco Češi bývají loajální ke svým oblíbeným obchodům, v zahraničí lidé rádi zkoušejí ty nové. Alza tak před pár týdny expandovala do Francie, první země její dosavadní středoevropský prostor.

zdroj: TZ Alza a Google

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.