Hlavní navigace

Huawei Watch Fit 2: kompaktní hodinky velikosti náramku s GPS a voláním (recenze)

21. 6. 2022

Sdílet

Zdroj: Cnews
Chytré hodinky, nebo chytrý náramek? Watch Fit 2 od Huawei má něco z obou světů. Funkce a displej jej řadí mezi hodinky, ale malé rozměry s jediným tlačítkem připomínají spíše náramek. I podle názvu (a ceny) jde o kompaktní hodinky. A vejde se do nich 23 GB hudby.

Watch Fit 2 spadá do řady produktů Watch Fit, nová generace ale notně povýšila. Huawei zvětšil displej z 1,64 na 1,74" a přibyl reproduktor s mikrofonem, takže tyto „malé hodinky“ získaly některé funkce velkých Watch GT Pro. Můžete s nimi pohodlně telefonovat, mají GPS, ale dlouhá výdrž jim zůstala. Zatím je stále nelze využít na placení přes NFC, ale Huawei by měl do konce roku přijít i s touto funkcí. U modelu Active ale přítomnost NFC neuvádí.

Magnetická nabíječka
Magnetická nabíječka

Hodinky mají udávanou výdrž až 10 dnů. Já se za 4 dny dostal na 50 %, to jsem je ale nešetřil a několikrát byl běhat s GPS. Pokud jsou však spárované s telefonem, využívají geolokaci z něj. Pokud by šlo jen o náramek, je cena vysoká. Jako kompaktní hodinky s opravdu velkou porcí funkcí je však cena vcelku příznivá. Pro fanoušky Star Wars – kódové jméno hodinek je Yoda, což nic praktického neznamená, ale potěší.

Provedení: plast, kov, silikon, kůže

Tělo hodinek je příjemně malé (pro příznivce velkých „cibulí“ budou vhodnější jiné modely). Hranatý AMOLED displej má zhruba 3,5 × 4,5 cm s tloušťkou těla 1 cm a hmotnost je 26 gramů. Displej má rozlišení 336 × 480 pixelů, a tedy dostatečnou jemnost. Sklo kryje Gorilla Glass, což se špatně ověřuje, ale ani po delším testování jsem neobjevil jediný škrábanec. Nechybí funkce Always-On.

verze Active
verze Active
(zdroj: Huawei)
(zdroj: Huawei)

Huawei je začalo prodávat 20. 6. ve dvou verzích. Nejlevnější Active se silikonovým páskem a plastovým tělem (oficiálně: Reinforced polymeric fiber) za 3499 Kč a Classic s hliníkovým tělem a koženým řemínkem za 3999 Kč. V červenci přibude ještě dražší varianta Elegant s kovovým řemínkem. Pásky jsou výměnné, vzájemně kompatibilní a liší se typem zapínání. Varianta Active je černá nebo zlatá s růžovým páskem. Classic má bílé tělo i bílý kožený řemínek a Elegant poznáte podle stříbrného provedení.

Huawei Watch Fit 2 verze Tři verze Huawei Watch Fit 2 poznáte podle pásku (zdroj: Huawei)

Hodinky mají NFC, ale nejde jej stále používat pro placení. Důvodem je samozřejmě absence služeb Googlu, ale Huawei pracuje na vlastním řešení a mluví o tom, že jej zprovozní do konce roku.

V balení dostanete kromě dokumentace jen krátký nabíjecí kabel s USB-A na jedné straně a s magnetickým konektorem na druhé. Magnet není příliš silný, takže je potřeba nejdříve zapojit kabel na straně adaptéru/počítače a až potom jej připnout k hodinkám. Na straně zápěstí jsou kromě nabíjecích plošek senzory pro měření tepu a kyslíku v krvi (SpO2). Uvnitř jsou pak další senzory jako gyroskop, pulzní oxymetr (to je ten SpO2), akcelerometr, ale také GPS. A právě GPS v takto malých hodinkách, vlastně skoro náramku, je jednou z největších výhod.

Huawei Watch Fit 2 Active recenze6

Hodinky mi nejprve nešly spárovat s aplikací Zdraví. Vyžadovaly novější verzi, která ještě v době testu nebyla na Google Play, ale šla stáhnout z App Gallery. Prostředí hodinek je velmi podobné tomu ve velkých Huawei Watch, jen mírně upravené s ohledem na hranatý displej. Huawei nezmiňuje odolnost, IP68 tedy hodinky nemají.

Ovládání

Můžete vybírat z mnoha ciferníků, z nichž ty lepší jsou placené, ale zatím jsem si vždy našel pěkný i zdarma. Používal jsem ciferník se jménem Clear. Ceny se jinak pohybují většinou v rozmezí 40 až 100 Kč. Některé ciferníky pak mají pozice, do kterých si můžete libovolně poskládat funkce a mít je tak dostupné na jedno klepnutí. Z prostředí aplikace Zdraví lze doinstalovat několik aplikací (kalkulačku, Petal Maps…), ale zcela otevřený systém to zase není.

Kalkulačka. Překvapivě se do čísel dá strefit
Kalkulačka. Překvapivě se do čísel dá strefit

Jediné tlačítko na boku slouží vždy pro návrat na hlavní obrazovku a druhým stiskem pro vstup do seznamu aplikací ve formě ikonek. Položením dlaně na domovskou obrazovku hodinky uspíte.

Ciferník, který jsem používal jako hlavní
Ciferník, který jsem používal jako hlavní
Seznam aplikací/funkcí
Seznam aplikací/funkcí

Gesta potažení lišty shora či zdola fungují jen na základní obrazovce. Zdola zobrazíte seznam notifikací a shora rychlou nabídku. Směrem doleva se zobrazují malé widgety pro spuštěné aplikace (počasí, přehrávač…), potažením doprava pak widgety na celou obrazovku. Celé je to podobné jako na velkých hodinkách.

Telefonování a notifikace

Tuhle funkci mám na hodinkách nejraději. Telefonování byla silná funkce velkých hodinek Huawei a nyní lze to samé dělat i s „náramkem“. Hovor můžete přijmout, ale i vytočit přímo z displeje a protistrana vás slyší, i když třeba jedete v hlučnějším autě. Na rozdíl od minulých verzí také již vidíte všechny své kontakty. Respektive ty, které hodinkám povolíte, nemusí to být všechny. Jedinou výtku mám občas k pomalejšímu prostředí – typicky když omylem vytočím nějaký kontakt a chci rychle zmáčknout červené sluchátko, tak to někdy trvá. Většinou je však prostředí systému hodinek svižné.

Notifikace zpráv se vám budou líbit podle toho, které aplikace používáte. U některých se totiž na hodinkách zobrazí jen předmět zprávy (třeba u Gmailu), u jiných pak uvidíte i samotnou zprávu (Telegram) a můžete na ni zareagovat pomocí několika předpřipravených odpovědí. Ty lze plně editovat v aplikaci. Notifikace například z map jsou ale nesmyslné, a zatímco na mobilu zůstávají skryté, hodinky zavibrují s informací, že „byla aktualizována vaše poloha“. Seznam aplikací posílající notifikace do hodinek lze nastavit.

Místo pro celou hudební sbírku

Přehrávání hudby funguje dvěma způsoby. Buď jen ovládáte přehrávač v mobilu, což funguje třeba i pro video, nebo lze také nahrát hudbu přímo do hodinek. Udávaná volná kapacita je asi 23 GB. To lze využít tak, že hodinky spárujete přímo se sluchátky a půjdete ven bez mobilu. Do reproduktoru (jakkoliv na telefonování je kvalitní) si hudbu raději nepouštějte. Bohužel musíte zapomenout na Spotify, s tím si Huawei netyká. Lze jej přes hodinky pouze ovládat.

Huawei Watch Fit 2 Active recenze21 Do hodinek se vejde 23 GB písniček, upload probíhá přes aplikaci Zdraví

Na sport s animovaným protažením

Watch Fit 2 jsem testoval hlavně při běhání, při ostatních sportech hodinky nevyužívám. A bylo to lepší než s velkými hodinkami. Na sportovní režimy se Huawei docela zaměřuje, i když samozřejmě kdo to myslí se sportem vážně, dávno má něco třeba od Garminu. Tohle jsou ale hodinky pro normální lidi. Je dobré mít i při běhu spojené hodinky s mobilem, ale díky GPS to není nutné.

Lze také využít šikovné funkce trenéra a předpřipravených kurzů, které vám radí, jak běhat, já ale při výběhu prostě zmáčknul tlačítko pro běh venku a po 15 kilometrech jej stiskl podruhé.

Rozcvička před během
Rozcvička před během
a protažení po běhu
a protažení po běhu

Před odstartováním se nabízí tlačítko „protažení“ a následuje ukázka, jak se správně před během protáhnout (na to já většinou zapomínám). Grafika na displeji s protahující se paní vám poradí, co a jak dělat, a jednotlivé cviky jsou doprovázeny i odpočtem. V protahování vás hodinky nijak přes gyroskop nekontrolují, takže když rozcvičku flákáte, má to vliv jen na váš výkon. U dalších sportů v nabídce se rozcvička trochu liší. Tohle se Huawei docela povedlo a protažení začala být zábava.

Po dvou hodinách běhu v teplém počasí hlásily přehřívání, ale poctivě až po doběhnutí
Po dvou hodinách běhu v teplém počasí hlásily přehřívání, ale poctivě až po doběhnutí
Hodinky mě úplně nerozpoznaly
Hodinky mě úplně nerozpoznaly

Chytnutí signálu GPS trvá déle, klidně několik minut, zejména když běháte mezi stromy (a kde běhat jinde než v lese). Zbytek trasy je ale lokace již přesná. Hodinky každý kilometr hlásí, jak jste na tom.

Při běhu lze sledovat i svou trasu na mapě a využít ji pro navigaci pro návrat (pouze pro případ, že se vracíte stejnou cestou). Mapa ale nemá žádný podklad, jde jen o čáru s indikací odboček. Do aplikace Zdraví se již propíše trasa i s normální mapou.

Mapka s trasou běhu
Mapka s trasou běhu
Měření tepu po doběhnutí
Měření tepu po doběhnutí

Tuhle mapu-nemapu lze využít i pro navigování, pokud si ji připravíte doma a do hodinek nahrajete jako tréninkový plán. To jsem ale už nezkoušel.

V průběhu měření běhu naštěstí funguje i omezený multitasking, kdy můžete přepínat mezi hudebním přehrávačem, nebo se podívat na průběh tepové frekvence a zjistit, kdy zapadá slunce. Na domovskou obrazovku se bez přerušení měření nedostanete, takže si ani nezavoláte (tohle ale nejde často ani u konkurence). Po doběhnutí vám hodinky změří rychlost poklesu tepu na normální hodnotu.

Zdravotní funkce

Hodinky umí kontinuálně sledovat tep a na požádání okysličení krve. U něj lze častější sledování zapnout v nastavení, ale má to pak vliv na výdrž baterie. Nechybí sledování spánku a stresu či uklidňující funkce dechového cvičení. Tyto funkce se příliš nezměnily a Huawei je má stejné i v dalších „nositelnostech“.

Hodnocení

Watch Fit 2 je drahý chytrý náramek… počkat, vlastně jsou to hodinky, mají GPS, dá se s nimi telefonovat a vydrží přes týden. Cena je tak vysoká spíše jen na první pohled. Tohle jsou totiž hodinky v kompaktním hranatém těle.

Huawei Watch Fit 2 Active award Huawei Watch Fit 2 Active

Stejně jako u velkých hodinek jsem je nejlépe využil jako společníka při běhání i jako velmi dobře fungující handsfree. Zejména funkce pro rozcvičku a protažení je návyková. Ráno po měření spánku mi hodinky neustále radí, že bych měl jít spát dříve, večer to ale nepřipomenou.

Huawei je nabízí i se stylovými řemínky „na parádu“, já byl ale spokojený s praktickým silikonovým páskem. Dlouhá výdrž znamená, že se nemusíte příliš starat o nabíjení. Na druhou stranu bez originální nabíječky je nenabijete.

CS24

Přiznám se, že velké hodinky mě příliš nebaví. U řady činností mám nutkání je sundávat, ovšem tento náramek mi na ruce vydržel týden v kuse. Jen to placení přes NFC se pořád odkládá.

(zdroj fotografií v testu: Cnews)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.