Hlavní navigace

Kdo jsou největší výrobci čipů: Už ne Intel, ale ještě ne Nvidia. A je Apple víc než AMD?

23. 4. 2024

Sdílet

Výroba čipů v továrně Intel Foundry
Zdroj: Intel
Analytici TechInsights zveřejnili žebříček 25. největších výrobců čipů za rok 2023. Dokládá dlouho diskutovaný nástup nových lídrů a propad těch starých (Intel), ale přináší i překvapení. Co myslíte, jak vysoko se umístil Apple se svými ARM procesory?

Už před časem jsme zmiňovali, že Intel ztratil své vedení v polovodičovém průmyslu, když ho v tržbách předběhly TSMC a už také Nvidia. Analytici firmy TechInsights, kteří tradičně (dříve pod IC Insights) sestavují žebříček křemíkových firem, nyní toto potvrdili v analýze 25 největších polovodičových výrobců. Je docela zajímavý, protože umožňuje porovnat jak TSMC, Intel a Nvidii, tak i čínské SMIC i Apple coby výrobce vlastních procesorů.

TSMC už druhý rok první

Podle tzv. McClean Reportu bylo za rok 2023 největším výrobcem polovodičů (čipů) globálně podle tržeb tchajwanské TSMC, které dosáhlo 69,276 miliardy dolarů. TSMC už ale podle této zprávy mělo prvenství v roce 2022 (což se musíme přiznat, že nám uniklo), kdy mělo tržby ještě vyšší s 75,851 miliardy $ (což však tehdy stačilo jen na druhé místo), výsledek za rok 2023 je tedy paradoxně propad (−9 %).

Intel vydřel druhé místo, Nvidia je ale velmi blízko

Druhou pozici ale nakonec urval Intel, byť zaznamenal propad tržeb o 14 % (z 60,096 miliardy $ na 51,505 miliardy $). Za rok 2022 měl až třetí místo, protože druhé bylo TSMC a první Samsung s tržbami 76,845 miliardy $. Propad cen pamětí, které jsou jeho hlavním zdrojem tržeb, ale způsobil, že v roce 2023 měl polovodičový byznys Samsungu celkové tržby jen 50,904 miliardy $ (propad o 34 %!) a poměrně těsně se kvůli tomu nachází za Intelem na třetím místě.

Ačkoliv jsme psali o extrémním nárůstu tržeb firmy Nvidia, nakonec vyšplhala jen na 4. místo s 49,618 miliardy dolarů (její účetní tržby jsou vyšší, ale část toho jsou asi zařízení jako servery, která se nepočítají celá). Na druhé místo jí ale i tak nechybělo mnoho, jak vidíte, a vzhledem k tomu, jak její tržby stále rostou (až by se dalo říct do nebes), po letošku na 4. místě asi nezůstane. Už mezi lety 2022 a 2023 měla však 102% nárůst, v žebříčku pro rok 2022 byla osmá.

Je také dobré zdůraznit, že zatímco TSMC je foundry výrobce a Samsung i Intel kombinují foundry a výrobu (a prodej) vlastních čipů, Nvidia je tzv. fabless firma, která nemá vůbec vlastní továrny a používá zakázkové výrobce. Mezi takovýmito fabless křemíkovými firmami je bezkonkurenčně největší.

Nvidia H100

Autor: Nvidia

Na 5. a 6. místě je v žebříčku za rok 2023 Qualcomm (5. místo, ale v roce 2022 byl 4.) a Broadcom (6. místo beze změny) s tržbami 30,916 a 29,95 miliardy $. Broadcom roste (+12 %), ale je zajímavé, že Qualcommu se dařilo hůř než v roce 2022 (−16 %). Sedmý je SK Hynix, opět výrobce pamětí. Kvůli vývoji cen i ten zaznamenal značný propad, −28 % proti roku 2022, kdy měl páté místo.

AMD spadlo nahoru na 8. místo

Do první desítky se dostalo i AMD, které v dřívějších dobách bývalo až v druhé, někdy i třetí desítce. V roce 2022 bylo deváté, v roce 2023 skončilo přes propad tržeb (−4 %) o pozici výš na osmém místě. A to díky propadu tržeb, který postihl dalšího výrobce pamětí Micron.

Žebříček 25 největších polovodičových výrobců za rok 2023 dle TechInsights

Žebříček 25 největších polovodičových výrobců za rok 2023 dle TechInsights

Autor: TechInsights, via: HKEPC

První desítku uzavírá dvojice firem, které jsou největšími evropskými hráči. Infineon je 9. s 17,364 miliardy $ tržeb a STMicroelectronics je velmi těsně (17,239 miliardy $) desáté. Obě společnosti rostly oproti předchozímu roku (+10 % a +7 %) a díky tomu si také polepšily v pořadí, o rok dříve byl Infineon na 14. a STMicroelectronics na 13. místě.

Na 11. místě je výrobce pamětí NAND i DRAM Micron, který sletěl až ze 7. místa kvůli propadu cen pamětí (tržby 16,711 miliardy $ proti 25,637 miliardy $ v roce 2022, −35 % meziročně). Místo 12. má Texas Instruments, pro které je to pokles o jednu příčku proti předchozímu roku.

Apple: Menší než AMD?

Pro nás velmi zajímavé je 13. místo, to má totiž společnost Apple. Ta neprodává samotné čipy a své procesory pro mobily i počítače používá jen sama. Dříve proto v žebříčcích chyběla a dost se spekulovalo, jak velké zvíře může být v porovnání třeba s Nvidií a AMD. Ve skutečnosti se to asi stanovuje dost špatně, protože firma asi interní „tržby“ za své čipy nijak nevykazuje. Podle žebříčku TechInsights nicméně jsou odhadované tržby okolo 16,5 miliardy $, což je také pokles o 7 % proti roku 2022 (tehdy 17,824 miliardy $).

Apple M3

Apple M3

Autor: Apple

V roce 2022 byl Apple dokonce na desátém místě žebříčku, nyní ale tedy až o trošku níž. Nicméně rozptyl tržeb je proti TI a Micronu velmi malý, takže byl Apple reálně velmi blízko 11. místa. Nicméně pokud je relativní váha firmy v oněch odhadnutých tržbách modelována zhruba správně, asi lze tedy uzavřít, že alespoň nyní je Apple menším křemíkovým hráčem, než je AMD.

To možná leckdo nečekal vzhledem k obřím tržbám, tržní kapitalizaci a postavení této společnosti. To je ovšem dáno mnoha dalšími věcmi, z nichž návrh vlastních čipů a jejich výroba u TSMC je jen malou částí.

Koho Apple překonává, je MediaTek, který se propadl na 14. místo z 12. pozice v roce 2022, nebo třeba třetího Evropského hráče v žebříčku, NXP, na 15. místě. Nás může zajímat americký ON Semiconductor (Onsemi), který působí i u nás v Rožnově pod Radhoštěm coby následník tamní Tesly, a dostal se na 20. místo (v roce 2022 byl na 21.) s tržbami 8,523 miliardy $.

Čínská foundry SMIC se etabluje?

Poslední zveřejněné příčky také nejsou bez zajímavosti. 21. největší výrobce je GlobalFoundries, těsně před 22. UMC, tedy druhá liga foundry výrobců za TSMC, Samsungem a nyní se snažícím Intelem (foundry byznys Intelu je zatím velmi malý, ale technologicky má lepší procesy). Jejich tržby jsou 7,392 a 7,146 miliardy $, přičemž u obou firem je to propad proti roku 2022, ale u UMC byl větší a firma se propadla pod GloFo, ačkoliv předtím měla tržby větší.

KL24

Úpadek Intelu? Křemíkový lídr už potřebuje pomoc nejen od TSMC, ale i od levného UMC Přečtěte si také:

Úpadek Intelu? Křemíkový lídr už potřebuje pomoc nejen od TSMC, ale i od levného UMC

Zajímavé je, že čínský foundry výrobce SMIC už má také velmi podobné tržby, v roce 2023 dosáhl 6,322 miliardy $, přestože je pod americkými sankcemi. To, že je pro Čínu preferovaný lokální partner a zároveň umožňuje vyrábět firmám pod sankcemi, jako je Huawei, zřejmě jeho byznysu bude dál prospívat. Takže by nebylo divné, kdyby šplhal na vyšší příčky a překonal v tržbách UMC a GloFo, které takovou oporu a státní vítr v plachtách nemají. Nyní je SMIC celkově 24., v roce 2022 bylo 25. na konci žebříčku. Samozřejmě existují i další menší firmy, ale tento uvádí jen top 25 těch největších.

Zdroje: TechInsights, HKEPC

Byl pro vás článek přínosný?