Hlavní navigace

Názor k článku Cnews FM: Vzpomínáme na Windows Phone. Proč jsme mu dávali přednost? [podcast] od Drak_Tovikrov - Po delší době zajímavý díl (tohle nemyslím nějak...

  • 4. 6. 2018 12:59

    Drak_Tovikrov

    Po delší době zajímavý díl (tohle nemyslím nějak zle, jen mě toto téma bavilo víc, než ostatní). Postřeh, že WP byl filozoficky (bohužel ne prodejně) někde mezi iOS a Androidem, je podle mě přesný a šlo o dobrý kompromis mezi nastavitelností a jednoduchostí. Skon Windows na telefonech je podle všeho spíš důsledkem neochoty Microsoftu do platformy skutečně investovat pořádný čas a peníze; W10 Mobile je toho důkazem, kdy Microsoft vydal v podstatě beta verzi, kterou za chodu horkou jehlou dokončoval. To ale byla spolu s opuštěním původní filozofie WP rána, ze které se prostě nešlo vzpamatovat.

    Já rád říkám, čert vem aplikace (fakt). Nutný základ na WP a W10M byl a žít se s tím dá (dokonce i teď, když odpadává i to málo aplikací, které bylo). Kdyby ZÁKLADNÍ FUNKCE smartphonu (webový prohlížeč, pošta, kalendář, volání, SMS, přehrávače multimedií, file manager, kecací aplikace a základní sociální sítě (FB+Messenger, Twitter atp.) atd.) fungovaly fakt dobře, spolehlivě, rychle, bez záseků apod., většině lidí by ten systém v pohodě stačil. Nikdy by asi nebyl opravdu velký (na to přišel moc pozdě), ale kolem 5%-10% by se udržet mohl. Obzvlášť, kdyby ho Microsoft vytrvale podporoval, investoval do něj (byť se ztrátou) a nasmlouval firmy, aby každý rok vypustily pár svých zařízení s Windows. Klidně, kdyby byl spolehlivý a bezpečný, se mohl víc prosadit v korporátní sféře, kde má jinak Microsoft s Office a Windows dost značnou převahu.

    Bohužel se na to Microsoft rozhodl vykašlat (a zisky mu rostou, takže vyloženě špatné rozhodnutí to v krátkodobém výhledu asi nebylo). Budoucnost už v této oblasti nemá, pokud nepřijde s něčím novým a úžasným, co smartphone nějakým způsobem nahrazuje nebo výrazně doplňuje a zároveň se s tím dá přijmout telefonní hovor nebo napsat SMSka. Možná s rozvojem progresivních webových aplikací se nakonec zmenší i ta potřeba mít vlastní store s aplikacemi, které pro minoritní platformy málokdo vyvíjí.

    Škoda, že jste třeba nezmínili, jaké to je "pomicrosoftit" si Android (tj. používat MS náhrady googlích služeb a aplikací, používat MS launcher, propojit si telefon s PC apod. Čili zkusit se podívat, jestli Android s příchutí Microsoftu není v podstatě adekvátní pokračování "Windows Phone".