Hlavní navigace

Povinné hlášení polohy GPS při práci z domu – tak to mají nyní někteří úředníci v Bratislavě

9. 2. 2024

Sdílet

Zdroj: Cnews (s využitím DALL-E)
Úřad městské části Petržalka v Bratislavě podmiňuje práci z domova svým zaměstnancům zvláštním nařízením. V docházkovém systému se totiž zaznamenává, kde se daný úředník nachází. Jedná se o takové GPS píchačky.

Podle proběhlé kontroly nemá toto nařízení právní základ a městské části prý hrozí pokuta. Se zprávou přišel slovenský deník Sme. Starosta Petržalky Ján Hrčka za touto technologií ale stojí.

„Zodpovědnost má statutář, který rozhoduje, tedy já. Já trvám na tom, že to zůstane tak, jak to je,“ řekl na zastupitelstvu Petržalky starosta a dodal: „Kdo to nechce respektovat, tak stačí, když přijde fyzicky do práce.“

Připomíná také, že při kontrole zjistili, že část kuřáků si nepípá kuřácké pauzy. Starosta podle svých slov zavedl toto pravidlo, aby se lidé nenahlašovali na práci z domova, když jsou třeba na dovolené v Tatrách.

Ján Hrčka, starosta Petržalky

Ján Hrčka, starosta Petržalky

Autor: MČ Petržalka

Zaměstnanci musí svou polohu hlásit nadřízeným přes GPS. Pracovat totiž mohou pouze ze svého domu. Jinou lokalitu než domov navíc musí zaměstnavateli nahlásit a ten ji případně povolí. Úřad má podle deníku Sme poměrně vysokou fluktuaci a každý rok odchází necelá polovina z dvou set zaměstnanců.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.