Hlavní navigace

Surface 2: všechno, co jste chtěli vědět o nových hybridních tabletech

10. 9. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

V posledních dnech se objevilo docela dost informací o nové generaci prozatímního propadáku s názvem Surface. Microsoft s první řadou tabletů s připojitelnou klávesnicí neuspěl. Především měl přehnaně vysoká očekávání v otázce prodejnosti. Stále si věří, neboť ve fiskálním roce 2014 chce dokonce prodat až 25 milionů kusů. V prvním čtvrtletí letošního roku ovšem prodal pouze kolem 900 000 tabletů. Slabý odbyt způsobil, že firma musela odepsat skoro miliardu dolarů.

Představení první generace: Tajemné pondělí Microsoftu: Nový tablet Surface ve dvou verzích

Celkově se prodaly pouze sotva dva miliony zařízení se značkou Surface. I tento debakl se zřejmě podepsal na tom, že Ballmer do roka opustí ředitelské křeslo. Důvodů neúspěchu bychom našli spoustu. Cena byla vyšší, než kolik by lidé byli ochotní za tablet dát. Těžko budete někomu vysvětlovat, že v případě varianty Pro mají k dispozici celé desktopové prostředí, mohou s tímto počítačem tedy i normálně pracovat. Surface s Windows RT má sice desktop jen omezeně, zato k němu Microsoft bezplatně přihodil Office 2013.

Proč neuspěla první generace?

Recenzentům se nelíbilo, že ve Windows RT nemohou spouštět libovolné desktopové programy, že připojitelná klávesnice nespojí obrazovku se svým tělem napevno, takže se s tímto zařízením nedá pracovat na kolenou, např. při cestě autobusem atp. Surface Pro s plnohodnotnými Osmičkami dopadl ještě hůř, protože nasadil cenu hodně vysoko (899 dolarů). Jde o plnohodnotný počítač se špičkovými parametry.

Problém spočívá v tom, že se tváří i jako tablet a jako tablet ho zákazníci berou. Recenzenti se obecně shodují v tom, že Surface Pro nefunguje jako tablet, protože je těžký a tlustý, výkonný procesor od Intelu si vyžádal větrák a kvůli spotřebě počítač nedosáhl příliš dobré výdrže při běhu na akumulátor.

Současně nefunguje dobře ani jako notebook. Jak bylo řečeno, klávesnice po připojení nedrží obrazovku v dané poloze, takže ji musíte opřít o pevný povrch za asistence výsuvného stojánku. Na cestách je takové zařízení nepoužitelné, ani u stolu s ním nelze dosáhnout ideální ergonomie. Jako pracovní stanice proto Surface Pro rovněž selhal.

Kladů vyjmenujete klidně několik (např. jaký jiný tablet má USB?), ovšem negativa silně převažují nad pozitivy. Na první pohled zajímavé zařízení na trhu, myslím, neuspělo vcelku oprávněně. Microsoft má s druhou generací šanci vyvarovat se chyb, kterých se dopustil. Přežije tentokrát v prostředí plném drsné konkurence? Podívejte se s námi na známé parametry Surface 2.

K variantě Pro dostanete také digitální pero
K variantě Pro dostanete také digitální pero

Otázka Windows RT

Mnozí říkají, že Windows RT by měla zemřít. Microsoft na nich ale pracoval příliš dlouho na to, aby nad nimi tak brzo zlomil hůl. Tato odnož Windows podporuje procesory ARM, které se proslavily díky dlouhé výdrži. Co jim naopak schází, je výkon. Procesory architektury x86, které pohání všechny běžné osobní počítače, naopak mají výkonu dostatek, zato je trápí vyšší spotřeba. Redmondští si pro uvedení Windows RT vybrali trochu nešťastnou dobu.

Intel v tuto chvíli totiž slibuje skoro zázraky v oblasti spotřeby s procesory Haswell. Mezitím pro změnu stoupá výkon procesorů ARM. Oba světy se pomalu začínají protínat. I proto nemají nezavedená a neoblíbená Windows RT příliš šanci. Zvlášť když Windows 8 zájemce oblažují plnohodnotným desktopem, kde můžete používat zcela libovolné programy pro pokročilé. Tento operační systém bude každopádně pohánět…

Surface 2: základní model s Windows RT

Microsoft boj ještě nevzdal, a proto se Surface RT dočká nástupce. Prvním velice dobrým krokem je odstranění RT z názvu zařízení. To bude vystupovat pouze jako Surface 2. Nebude proto zbytečně mást zákazníky, kteří jasně uvidí, že se jedná základní model, doplňující lepší a také dražší Surface Pro 2. (O tom, že mohou být po nákupu překvapeni, bychom nicméně mohli debatovat v navazující diskuzi.)

Na rozměrech se podle všeho nic nezmění, chystaná novinka proto bude na pohled na chlup stejná jako její předchůdce. Vážit bude zhruba 700 gramů a tloušťka nepřesáhne 9,4 milimetru. 10,6“ obrazovka sice setrvá, podstatně se ale zdvihne rozlišení, a to z 1366 × 768 bodů na 1920 × 1080 bodů.

 

Pokud očekáváte nová střeva, trefili jste se. Stroj bude pohánět opět čip od Nvidie, Tegra 3 nicméně bude nahrazena Tegrou 4. Výdrž akumulátoru se příliš nezmění, papírově se bude opět jednat o nějakých osm hodin při běžném používání. Což zní dobře, protože hodně parametrů se zlepší a přinejmenším displej s vyšší hustotou pixelů by měl spotřebovat více energie.

Procesor zajistí více výkonu, doplňovat ho budou 2 GB operační paměti navíc – celkově bude Surface 2 vybaven 4 GB paměti. Zbytek si domyslíte sami. Tablet bude dodáván s novými Windows RT 8.1, včetně Office Home & Student 2013 RT i s Outlookem RT. Chybět mu nebude ani dvoupolohový stojánek, Bluetooth 4.0, port USB 3.0 nebo slot pro karty micro‑SD.

V podstatě dostaneme to stejné, co loni, jen s lepšími parametry. Datum vydání neznáme, ale lze předpokládat, že Microsoft zvolí říjen, kdy na trh uvolní rovněž Windows 8.1. Cena bude rozhodujícím faktorem, ani tu ale momentálně neznáme. Mimochodem, Surface 2 se objevil v benchmarku GFXBench pro testování výkonu při vykreslování 3D grafiky, kde předvedl lepší výsledek než Surface RT, na iPad 4 však nestačil.

Surface Pro 2: profesionální pracovní stanice v podobě tabletu

Druhý model bude podle očekávání označen jako Surface Pro 2. Vybaven bude plnohodnotnými Windows 8.1 Pro a pohánět jej bude procesor od Intelu, konkrétněji půjde o Core i5 ze série Haswell. Jak jsme výše naznačili, vyspělý kus technologie se podepíše příznivě na spotřebě a tím i na výdrži při běhu na akumulátor. Oproti pěti hodinám u první generace se druhý Surface Pro bude pyšnit výdrží kolem sedmi hodin.

Kapacita operační paměti bude údajně přizpůsobitelná. Na výběr bude pravděpodobně mezi 4 GB a 8 GB. To by k inovacím interního hardwaru bylo zhruba všechno. Více přinejmenším není známo. To ničemu nevadí, protože o tom, jaké toto zařízení bude, již máte dávno pěknou představu. Microsoft koncept Surface v tomto roce zásadně nezmění, také Surface Pro 2 bude na pohled stejný jako Surface Pro.

Stojánek bude mít dvě možnosti polohování
Stojánek bude mít dvě možnosti polohování

Kromě vyššího výkonu a novějšího softwaru nicméně nabídne, stejně jako Surface 2, polohovatelný stojánek. U něho jsme se předtím nezastavili, tak to učiňme nyní. První řadu tabletů Surface nebylo možné nastavit do jiné než jediné výchozí polohy – stojánek se rozevřel podle stanovených parametrů. Microsoft sice nepřinese revoluci, ale aspoň budeme stojánek moci nastavit do dvou různých poloh.

Jestli to bude dostačující, prozradí až praxe. V každém případě se nezdá, že by se Surface zbavil trablů s volně připojenou klávesnicí. Na kolenou s ním pravděpodobně opět žádnou práci neuděláte. Při cestování dopravními prostředky proto poslouží spíše jako tablet. O ceně momentálně nevíme nic. Domnívám se, že tentokrát by aspoň nemělo dojít k prodlevě oproti variantě s Windows RT.

Více ergonomie a energie v jednom balení

Jestliže k prvním dvěma tabletům Surface Microsoft uvedl jediné dva doplňky v podobě různě drahých verzí připojitelné klávesnice (Touch Cover a Type Cover), letos se nabídka příslušenství rozšíří nejméně o dva další kousky. V samostatné bleskovce jsme vás upozorňovali na chystanou klávesnici, která bude obsahovat rovněž akumulátor. Takzvaný Power Cover výrazně prodlouží výdrž tabletu, ačkoli zatím netušíme, o kolik přesně. Tlustý bude 9,75 milimetru.

K tématu: Microsoft prý chystá klávesnici s akumulátorem, jež prodlouží výdrž Surface

Pro srovnání, Type Cover dosahuje šířky 6 milimetrů a Touch Cover 3,25 milimetru. Zmínit musíme váhu doplňku. 520 gramů ospravedlňuje integrovaný přídavný akumulátor. Zbývá zodpovědět otázku kompatibility. Power Cover bude logicky spolupracovat s novými zařízeními z rodiny Surface. První generace ale zůstane rozdělena, přičemž ze hry vypadne levnější Surface RT. Surface Pro kompatibilní bude.

Druhý přídavek udělá radost všem, kteří litují, že výkonný hardware nevyužijí na pracovním stole. Na primární počítač má Surface málo konektorů. Použitelnost naštěstí zvedne přípojná stanice. Na této základně bude všechno, co byste si mohli přát, od dodatečných portů USB (jedenkrát USB 3.0, třikrát USB 2.0) nebo jacků pro připojení sluchátek a mikrofonu až po konektor pro síťový kabel. K tomu dostaneme i Mini DisplayPort pro externí monitor.

Microsoft cílí na profesionální použití, čemuž odpovídá kompatibilita. Základna bude komunikovat pouze se Surface s přídomkem Pro. Ani jeden ze dvojice Surface RT a Surface 2 tím pádem konektory navíc nevyužije. Ani u jednoho ze dvou doplňků pro tablety od Microsoftu netušíme, kdy je uvidíme na trhu, natož pak za kolik. Lze předpokládat, že se dočkáme letos, společně s uvedením druhé generace Surface.

A co Surface v menším balení?

Již v průběhu tohoto roku se rozběhly spekulace o tom, že Microsoft uvede ještě jeden tablet Surface. Ten by na rozdíl od svých sourozenců měl být menší. Wall Street Journal v dubnu zveřejnil zprávu o tom, že Microsoft připravuje sedmipalcový tablet. Podle Paula Thurrotta, jenž se z velké části podílel na zveřejnění výše uvedených informací o nové generaci Surface, to ale pravda není. Microsoft se podle něj vytasí s osmipalcovým tabletem.

Poslední známé útržky informací pochází z doby před několika měsíci. Budeme si muset počkat na další úniky, případně na oficiální představení ze strany Microsoftu. Windows 8.1 ale společnost na menší tablety připravovala, proto bychom byli překvapení, kdyby sama nevydala také menší Surface. I uživatelé mají po menších a levnějších zařízeních žízeň.

Čím článek zakončíme? Sdělením o tom, kdy Microsoft hodlá nová zařízení odhalit. Společnost si již naplánovala tiskovou konferenci na 23. září, která proběhne v New Yorku. Podle The Verge nemáme očekávat Surface Mini, jak se modelu s osmipalcovou obrazovkou přezdívá. Přístroje budou rovněž pouze odhaleny, do prodeje se ve stejný den nedostanou.

Surface zaujme i designem příslušenství
Surface zaujme i designem příslušenství

Zdroj: Neowin 1 | 2 | 3
SuperSite for Windows 1 | 2 | 3 | 4
GFXBench via Windows RT Source
The Verge

Byl pro vás článek přínosný?