Hlavní navigace

Tržní podíly výrobců GPU: Nvidia ztratila v desktop kartách, ale AMD má pořád pod 20 %

9. 6. 2021

Sdílet

Ilustrace - grafické karty Nvidia a AMD, tržní podíly
Zdroj: ExtraHardware / Cnews
Jak se vyvíjí souboj výrobců grafických karet? Máme nejnovější statistiky o tom, kolik procent mají GeForce a kolik Radeony.

Opět uplynuly tři měsíce, takže je čas na aktualizované statistiky o tržních podílech výrobců GPU, které tradičně zpracovává analytická firma Jon Peddie Research. Ta nyní vydala data za první čtvrtletí roku, tedy leden až březen.

Poslední výsledky jsme tu měli na začátku března, kdy šlo o data ještě za Q4 2020. Tehdy zejména klesl podíl samostatných grafických karet Radeon, a to na historická minima (která již ale předtím jednou byla dosažena) okolo 18 %. Teď tedy můžeme vidět, zda se propad zastavil, nebo dál pokračoval. Plus samozřejmě další pohyby, které se na trhu zmítaném nestíhající výrobou a krypotěžebním šílenstvím dějí.

Podle Jon Peddie Research se v prvním kvartálu prodalo 119 milionů PC grafik a procesorů pro PC s integrovanou grafikou (zatím jsou však v těchto statistikách jen x86 procesory, ačkoliv se již objevují notebookymini desktopy s ARMy). Je to značný nárůst oproti prvním třem měsícům roku 2020, prodaných kusů bylo meziročně o 38,74 % víc. Jde zřejmě o vliv zvýšených nákupů počítačů na distanční práci, výuku i zábavu.

Proti čtvrtému kvartálu roku 2020 nicméně už teď v Q1 2021 prodeje nenarostly (naopak nastal drobný pokles o 0,3 %). Normálně ovšem bývá první kvartál roku proti předchozímu čtvrtému o dost slabší, takže prakticky stejné prodeje GPU/iGPU můžeme brát jako projev poptávky neobvykle silné pro dané sezónní období.

Nvidia získala. Samostatné grafiky táhly, procesory a PC ne

Pokud se podíváme na ony téměř stejné prodeje více detailně, je vidět změna – méně se prodávaly procesory s integrovanou grafikou a více se prodávaly samostatné grafiky. Zřejmě tedy již celkové prodeje PC trošku polevily (podle JPR šly mezičtvrtletně dolů o 4 %), ale naopak se podařilo prodat více samostatných grafických karet. Ty proto asi mohly do značné míry směřovat na kryptotěžbu.

Tržní podíly výrobců GPU v Q1 2021 Tržní podíly výrobců GPU v Q1 2021(Zdroj: Jon Peddie Research)

Nejprve celková čísla. Podle Jon Peddie Research jsou integrované grafiky Intel stále výrazně dominantní řešení k zobrazování v PC, šlo o 68,18 % všech GPU, pokud počítáme samostatné i integrované. Ale Intelu v Q1 klesly prodeje asi o 1 %, takže se jeho podíl snížil (v Q4 měl 68,67 %, před rokem v Q1 2020 ale jen 66,91 %).

Stejný případ je AMD, kterému podle JPR také klesly prodeje o 1 % v průměru. Z čísel se zdá, že prodeje procesorů Ryzen s integrovaným GPU ve skutečnosti klesly ještě víc než o 1 % (viz tato data) a naopak prodeje samostatných grafik stouply a vytáhly průměr o něco výš. Výsledek je, že AMD z 16,77% podílu v Q4 kleslo v Q1 2021 na podíl 16,65 % (je to téměř stejně jako před rokem, v Q1 2020 bylo skóre 16,69 %).

Nvidia měla větší úspěch a prodej jejích výhradně samostatných GPU naopak stoupl, a to o 3,9 %, tudíž zákonitě přebrala ztracený podíl obou předchozích. Zatímco v Q4 2020 měla podíl jen 14,56 %, v prvním kvartálu letoška vyšplhala na 15,17 %. Je to ovšem zatím o pořád méně než před rokem v Q1 2020 (tehdy měla 16,4 %).

Nvidia GeForce RTX 3080 Ti Founders Edition 3 Nvidia GeForce RTX 3080 Ti Founders Edition (Zdroj: Nvidia)

Podíly v samostatných grafikách pro desktop

Jak už bylo řečeno, prodej samostatných grafik na rozdíl od těch integrovaných (tedy procesorů s iGPU) stoupl, a to i AMD. Celkový nárůst samostatných grafických karet pro desktop byl totiž o 7 % proti čtvrtému kvartálu a tržní podíl AMD narostl, mělo tedy větší růst, než Nvidia (ale z výrazně menšího základu, samozřejmě).

Podle Jon Peddie Research proto podíl Nvidie drobně klesl ze 82 % v Q4 2020 na 81 % v prvním kvartále 2021. Tento rozdíl nabralo AMD, které mělo v Q1 podíl 19 %, zatímco v Q4 2020 drželo jen 18 %. Došlo u něj tedy k odrazu ode dna. Otázka je ale samozřejmě, zda natrvalo a AMD začne zase stoupat, nebo jde jen o dočasné výkyvy. Před rokem byl podíl AMD o dost vyšší, mělo 25 % a Nvidia 75 %.

Tržní podíly výrobců GPU v Q1 2021 jen samostatné grafiky pro desktop Tržní podíly výrobců GPU v Q1 2021 jen samostatné grafiky pro desktop(Zdroj: Jon Peddie Research)

Tato tabulka ukazuje přibližná čísla. JPR bohužel zaokrouhluje tyto podíly na celá procenta, což při takovýchto malých změnách tvoří značnou nepřesnost. Nevíme, zda se AMD pohnulo třeba ze 17,5 % na 19,4 %, nebo jen z 18,4 % na 18,5 %.

Intel Iris Xe od Asusu 1600 Intel Iris Xe od Asusu (Zdroj: Intel)

Intel zatím v samostatných kartách není na radaru

Podíl Intelu na desktopu zatím není v statistice patrný. Firma vydala sice již jednu samostatnou kartu pro desktop (Intel Iris Xe), ale její záběr na trhu je asi dost malý a omezený na OEM sektor. Neočekáváme proto moc velké prodeje. JPR pořád uvádí Intelu 0% tržní podíl, takže i kdyby šlo jen o vliv zaokrouhlení, nemůže Intel být na více než 0,4 % trhu desktopových karet. Statistiku samostatných GPU pro notebooky, kde by na tom první GPU firmy (Intel Iris Xe Max) mohlo být o trošku líp, JPR zvlášť neuvádí.

Tip: První samostatná grafika Intelu pro notebooky vydána. Co přináší, jaký je výkon

Tip: Intel vydává desktopové grafiky Iris Xe: 640 shaderů s PCIe 4.0 a 4GB LPDDR4X, i pasivně

Pokračování telenovely (čímž myslíme výsledky za nyní probíhající druhý kvartál) by mělo být zase za tři měsíce, očekávejte je tedy někdy zhruba na začátku září.

KL24

Jakou značku GPU preferujete?

Zdroj: Jon Peddie Research

Byl pro vás článek přínosný?