Hlavní navigace

Winamp bude opensource, vylepšovat jej bude moci každý

19. 5. 2024

Sdílet

Zdroj: Depositphotos
Llama Group (dříve Radionomy) jakožto vlastník aplikace oznámil, že Winamp bude opensource. Stane se tak letos 24. září. Zdrojový kód bude otevřen všem, a vývojáři tak budou moci program udržovat při životě a případně jej vylepšovat. Má to dnes ale ještě smysl?

Winamp patří mezi legendární aplikace, jejichž historie sahá do devadesátých let. Tehdy všichni poslouchali (a stahovali) empétrojky a Winamp patřil k nejlepším přehrávačům. Vytvořila jej firma Nullsoft a o pár let později jej odkoupilo AOL.

Jeho nové verze už měly menší úspěch, řada uživatelů zůstávala u oblíbené starší verze 2.0 a postupný přechod ke streamované hudbě pak znamenal ztrátu zájmu.

Legendární Winamp se zřejmě již brzy dočká reinkarnace Přečtěte si také:

Legendární Winamp se zřejmě již brzy dočká reinkarnace

Z Winampu se tak nestal druhý iTunes ani Spotify. Nějakou tu offline hudbu má však na svých počítačích zřejmě každý a možná na ně se zaměří vývojáři, kteří budou chtít přispět k udržení aplikace.

MMF24

Pouštíte si počítači ještě hudbu v mp3?

Existuje také například skupina Winamp Community Update Project (WACUP) v čele s bývalým vývojářem původního Winampu Darrenem Owenem.

Konec čekání. Po pěti letech vychází „nový“ Winamp Přečtěte si také:

Konec čekání. Po pěti letech vychází „nový“ Winamp

Zdroj

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.