Hlavní navigace

Vychází Firefox 73. Úroveň přiblížení v něm nastavíte globálně

11. 2. 2020

Sdílet

Po čtyřech týdnech vývoje a poprvé v takto nastaveném cyklu vyšel nový Firefox. Dává nové možnosti práce s přiblížením a upravuje režim vysokého kontrastu.

Na světě je první Firefox, který byl vyprodukován nikoli za šest, ale rovnou za pouhé čtyři týdny. Mozilla nový vývojový cyklus představila loni na podzim. To ale současně znamená rozmělnění distribuce novinek, takže nejspíš nebude každé vydání stát za samostatný článek. Minule prohlížeč například přinesl režim picture-in-picture a ochranu před fingerprintingem. Poslední vydání tohle trumfnout nemůže. Firefox 73 nabízí nové možnosti přibližování. Běžně dnes prohlížeče při přibližování nebo oddalování nadstavenou úroveň aplikují na všechny (nově) otevřené weby. Ohnivá liška mezitím nastoluje individuální přístup, kdy „zoomujete“ na každém webu zvlášť. Je zřejmé, že každý přístup má své publikum. Kdyby vám globální možnost nastavení úrovně přiblížení ve Firefoxu chyběla, můžete si nově takové chování vybrat. Hledejte předvolbu Výchozí velikostMožnostech na stránce Obecné | Zobrazení a jazyk stránek | Velikost stránky. Tímto způsobem vám přitom Mozilla neupírá individuálně přizpůsobovat weby podle kontextuální potřeby.

Další novinky

Změnil se i režim vysokého kontrastu. Firefox na stránkách vypínal tapety a činil tak za účelem zvýšení kontextu, aby se texty lépe četly. Teď už se prohlížeč tapet na pozadí nezbavuje úplně, místo toho zobrazuje bloky s pevně nastavenou barvou pod textem, čímž dosahuje stejného a velmi spolehlivého efektu. Vývojový tým dále zlepšil kvalitu zvuku při zrychleném nebo zpomaleném přehrávání multimédií.

Tip: Změny v Mozille. 70 lidí přijde o práci, Thunderbird se stěhuje

O další kousek se posunul vývoj technologie WebRender pro aktivaci vykreslování webů plně využívá grafický čip. Nově je aktivován na laptopech s grafickými kartami od Nvidie, pokud je nainstalovaný grafický ovladač aspoň ve verzi 432.00 a rozlišení obrazovky je menší než 1 920 × 1 200 px. Mozilla dále opravila šest zranitelných míst. Upozorňuje, že po aktualizaci prohlížeče může docházet k pádům aplikace 0patch.

Zdroj: poznámky k vydání Firefoxu 73

Byl pro vás článek přínosný?