Hlavní navigace

Huawei tlačí svoje ARM procesory do PC. Uvádí mATX desku se 7nm CPU Kunpeng 920

7. 12. 2019

Sdílet

Už dlouho jsou porůznu vyhlíženy notebooky (těch už jsme se dočkali) a stolní PC (v těch je to pořád spíš záležitost jednodeskových desek typu RPi) s procesory ARM místo klasických x86 čipů Intel nebo AMD. Vzniklo už pár desek v provedení ATX či mini-ITX, ale nikdy úplně neprorazily. Vypadá to, že teď by regulérní desktop na bázi procesoru ARM mohla nabídnout čínská společnost Huawei. Možná i vedená současnou hrozbou různých blokád totiž zřejmě chystá desktopové desky pro osobní počítače, kde by místo „Wintelu“ nastoupil „Linarm“.

mATX deska s ARM procesorem HiSilicon

Začátkem letošního roku Huawei uvedla serverové ARM procesory známé jako Kunpeng 920 (alespoň na západě, doufejme nejde o nějakou špatnou romanizaci či chybně převzatý název). Tyto čipy mají až 64jader, ale zřejmě na menším odvozeném designu těchto procesorů nyní Huawei založí hardware s všeříkajícím názvem Kunpeng Desktop Board. Půjde vskutku o desktopovou desku zcela dle specifikací formátu ATX (přesněji mATX) i s obvyklou výbavou, takže by mělo být možné osadit ji do klasických skříní s běžnými zdroji a perifériemi a se vším všudy používat jako stolní PC.

Kunpeng Desktop Board bude nabízená s procesorem Kunpeng 920, jenž obsahuje čtyři nebo osm jader s frekvencemi „až 2,6 GHz“. Jádra by měla být přímo dílem Huawei (jejího polovodičového podniku HiSilicon), takže těžko říct, k jaké generaci Cortexů by se třeba dala přirovnat, určitě by ale mělo jít o 64bitovou architekturu ARMv8. Velká verze Kunpengu 920 s 64 jádry používá 7nm proces, takže i tento menší SoC by snad mohl být 7nm. Jde jinak zřejmě o procesor v pouzdru BGA, napevno připájený na desku. Chladič by podle vizualizací mohl používat upevnění do zhruba čtvercových montážních otvorů, ale to nemusí znamenat, že budou sedět s uchycením chladičů pro Intel (ostatně, výška BGA procesoru nad PCB bude asi mnohem nižší než čipu v patici LGA).

Prezentace procesoru Huawei Kunpeng 920 prp servery či Prezentace procesoru Huawei Kunpeng 920 prp servery. Desktop deska má menší verzi s 4/8 jádry (Zdroj: Gigazine.net)

Nicméně zbytek už by měl být kompatibilní. Deska má mít standardní napájení pro ATX zdroj, sloty PCI Express (1× PCIe 3.0 ×16, 1× PCIe 3.0 ×4 s plnou délkou, 1× PCIe 3.0 ×1) a také dva sloty M.2. Paměti se budou dát instalovat do čtyř slotů DIMM, podporována je DDR4-2400 s celkovou kapacitou 64 GB. A pro úložiště se ještě budou dát použít porty SATA 6Gb/s, těch bude šest. Na desce je také slot pro baterii RTC a zřejmě i různé vývody pro USB na čelním panelu a tak podobně.

Huawei Kunpeng Desktop Board Huawei Kunpeng Desktop Board

Všechna konektivita včetně zvukovky, jen GPU je třeba samostatné

V předběžných specifikacích se uvádí, že budou poskytnuté čtyři porty USB 3.0 a čtyři USB 2.0 (ale na zadním panelu z toho asi bude jen polovina), také sériový port a dva síťové adaptéry Ethernet. To může být gigabit přes RJ-45, nebo i optika s portem SFP+, což by asi mohlo umožňovat i minimálně 10Gb/s rychlost (procesor má zdá se 56Gb/s SERDES). Deska má ovšem i integrovanou zvukovku, což mnoho podobných pokusů z minulosti vynechávalo: na zadním panelu je trojice audio jacků.

Jediné co tedy chybí, je grafika, kterou Kunpeng asi ani nemá integrovanou. GPU bude nutno instalovat do slotu PCIe. Toto někdy u ARM desek byl problém, pokud PCI Express neumožňoval dostatečnou adresaci, protože GPU pak odmítala fungovat. Ale když Huawei desku označuje jako desktopový hardware, pak doufejme má tyto potíže ve firmwaru a SoC ošetřené a bude možné provozovat karty GeForce a Radeon (s otevřenými ovladači pro Linux).

Kdy budou tyto desky dostupné a za kolik, není bohužel uvedeno. Zatím to také trochu vypadá, že Huawei má zájem hlavně o velké objednávky a klienty. Takže tato desky mohou skončit jako hardware dostupný pouze pro OEM sféru, kdy samotné počítače bude prodávat někdo jiný, případně si je budou ve velkém kupovat jenom nějaké (typicky čínské státní) instituce. Od Huawei si totiž můžete vyžádat cenovou nabídku, nicméně proti detailům o projektu nasazení a rozpočtu, tedy jde o tzv. business-to-business kontrakty ve velkých objemech kusů, ne o prodej individuálním malým zákazníkům. Nicméně pokud by došlo na širší využití desky těmito kanály, možná by to mohlo nepřímo k nějakým běžně dostupným ARM PC vydláždit cestu.

Galerie: Křemíkové firmy, které vyrábějí procesory s technologií ARM

Byl pro vás článek přínosný?