Hlavní navigace

Microsoft změnil u Windows 10 strategii. Vydá jen jednu hlavní verzi ročně

17. 11. 2021

Sdílet

Zdroj: Microsoft
Microsoft se již soustředí hlavně na Windows 11. Přesto u Windows 10 slíbil podporu až do poloviny dekády. Nyní oznámil, že bude vydávat jen jednu hlavní verzi ročně. Windows 11 má mít také jednu hlavní verzi ročně, Microsoft tedy v tomto ohledu strategii sjednocuje.

Současná verze má označení 21H2 (H2 jako second half roku 2021) a další hlavní verze Windows 10 tak vyjde až ve druhé polovině roku 2022. A jelikož podpora tohoto systému je prozatím oznámena do podzimu 2025, čekají nás zřejmě ještě 4 hlavní verze Windows 10. Co bude poté nikdo neví, ale Microsoft je známý prodlužováním těchto termínů.

John Cable, který má v Microsoftu na starosti mj. doručování nových verzí (Windows Servicing and Delivery) ve zprávě napsal: „We will transition to a new Windows 10 release cadence to align with the Windows 11 cadence, targeting annual feature update releases.“ Došlo také k přejmenování doručovacího kanálu z Semi-Annual Channel, který měl půlrok přímo v názvu, na General Availability Channel.

Aktualizovat je dobré minimálně co rok a půl – tak dlouho totiž trvá podpora jednotlivých verzí (u korporátních verzí je to o něco déle). U nového Windows 11 má být podpora každé verze delší, konkrétně dva roky.

Přesto se mají některé novinky z Windows 11 dostat i do Desítek, lze očekávat, že v Redmondu se nyní budou soustředit hlavně na nový operační systém.

zdroj: blog.windows.com

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.