Hlavní navigace

Přichází nové Nintendo Switch s OLED displejem. Nemá ale nový procesor/GPU ani DLSS

8. 7. 2021

Sdílet

Zdroj: Nintendo
Nintendo uvádí novou verzi populární konzole Switch. Má lepší a větší OLED displej, ale nezměnilo se rozlišení a ani hardware uvnitř. Zprávy o verzi s novým procesorem Nvidia, vyšším rozlišením a podporou DLSS vyšly (zatím?) naprázdno.

Už chvíli se objevují spekulace a zvěsti o nové verzi konzole Switch, kterou by mělo chystat Nintendo. Nyní firma skutečně novou verzi svého velmi úspěšného handheldu představila. Ale je to trošku něco jiného, než co asi mnozí čekali. Nový model totiž nepřináší vyšší výkon a nové technologie, dostal jen lepší obrazovku, která je typu OLED. Další vnitřnosti jsou ale až na větší eMMC beze změny, včetně letitého SoC Tegra X1.

Nintendo Switch OLED

Podle své nové obrazovky se také novinka jmenuje: Nintendo Switch OLED. Zatímco původní zařízení mělo obrazovku typu LCD o úhlopříčce 6,2 palce, nová verze ji zvětšuje na rovných 7,0 palců. Obraz tedy bude na zařízení větší a vyplňuje při čelním pohledu větší část přístroje – neužitečné rámečky okolo obrazu se zmenšily. Zvětšení obrazovky tedy neznamená, že se zvětší celé zařízení. To by mělo být prakticky stejně velké.

Výška je 10,2 cm, tloušťka 1,39 cm, což je beze změny, zařízení se jen minimálně rozšířilo – napříč má místo 23,9 cm nyní 24,2 cm. Trošku významnější je ale rozdíl ve váze, která stoupla z 297 na 320 gramů (bez ovladačů Joy-Conů).

Nový displej…

Nový displej by měl mít výrazně hezčí obraz díky technologii OLED. Znamená to vyšší kontrast, protože černá bude skutečně černá a tmavé scény by tak měly být více prokreslené. Snad se také zlepší čitelnost displeje na denním světle veku (údaje o jejím jasu Nintendo zdá se ještě nesdělilo). Ovšem nová obrazovka naopak neznamená změnu rozlišení. To zůstalo na 1280 × 720 bodech.

Nintendo Switch OLED 13 Nintendo Switch OLED (Zdroj: Nintendo)

Dřívější drby uváděly, že Nintendo pracuje na modernizované verzi konzole, která by měla výrazně vyšší rozlišení a nový procesor s integrovaným GPU od Nvidie; objevily se i dohady, že by tato nová konzole mohla používat technologii DLSS. Pokud Nintendo něco takového chystá, Switch OLED není tímto zařízením. Má totiž úplně stejné výkonnostní charakteristiky a stejné technologie jako původní konzole – proto také stejné rozlišení. Zařízení počítá s provozem s rozlišením 1280×720p60 při mobilním použití, a s rozlišením 1920×1080p60, pokud je zadokované.

…ale pořád stejný procesor

Nintendo již potvrdilo, že výpočetní hardware konzole je identický jako v původním modelu z roku 2017. Jde tedy stále Tegru X1 (Nvidia tento čip poprvé oznámila dokonce již před 6,5 lety). SoC poskytuje čtyři jádra ARM Cortex-A57 a DirectX 12 kompatibilní GPU architektury Maxwell s 256 shadery (4 bloky SM). Tato architektura neobsahuje akceleraci AI, takže ani nemohla dostat ono DLSS, o němž se spekulovalo. Čip ale aspoň v původní verzi vyráběné na 20nm procesu, ale již v podobě úspornější verze vyráběné 16nm procesem, která byla později uvedena a mají ji novější konzole Switch.

Není to jediná věc, v níž Nintendo neudělalo žádné změny. Zařízení nadále například nemá konektivitu Bluetooth (například pro připojení sluchátek). Naopak v úložišti nastal kýžený upgrade. Nintendo Switch OLED má standardně 64GB úložiště eMMC a k tomu slot microSD pro rozšíření. Původní Switch má jen dnes dost malých 32 GB (slot microSD pro přilepšení ale také). Operační paměť naopak zůstala stejná, 4 GB LPDDR4.

…i nezměněné Joy-cony

A zůstaly i ovladače Joy-con, nasazované po stranách konzole. Také ty mají být mechanicky stejné s původním zařízením (takže možná budou i kompatibilní, uvidíme). Znamená to ovšem asi také, že u nich přetrvají problémy s driftem jejich analogových ovladačů, které u nich občas jsou hlášeny.

Nintendo Switch OLED 11 Nintendo Switch OLED s Joy-Cony (Zdroj: Nintendo)

Nový Switch OLED je o něco dražší než běžná konzole: stojí oficiálně 349 $. U nás by to nyní dělalo nějakých 9 250 kč, ale cena v obchodech možná bude spíš až někde u 9500 Kč, vzhledem k tomu, za jaké ceny se u nás prodává běžný Switch (299 $, u nás i okolo 8500 Kč). Rozdíl 50 dolarů by odpovídal při dnešním cenám asi 1320 Kč, o které by OLED verze mohla typicky být dražší. Nintendo ho proto bude prodávat jako luxusnější možnost, která v nabídce bude existovat separátně. Původní Nintendo Switch s LCD i Nintendo Switch Lite (z roku 2019) tak dál také zůstávají v prodeji i ve výrobě. OLED verze je nenahrazuje.

V ceně verze OLED je dokovací stanice umožňující připojení k síti, televizi a nabíjení. Má port HDMI a dvě USB. Novinka je v síťovém připojení dok. Už nemusí být jen po Wi-Fi (jediná to možnost u standardní verze), dok nové verze OLED je vybavený portem Ethernet, takže už se konzole dá připojit i k pevné síti. Pokud byste toto chtěli u původního Switche, lze k němu tuto novou verzi doku dokoupit, je kompatibilní. V balení je také dvojice Joy-Conů pro ovládání a grip pro Joy-Cony je stejně jako u originálu součástí balení.

Nintendo Switch OLED 03 K Nintendo Switch OLED je dodávaný dok se zabudovanou konektivitou Ethernet. Bude se dát koupit i zvlášť (Zdroj: Nintendo)

Prodávat se tento nový Switch začne na začátku podzimu, 8. října. V nabídce bude verze s bílými Joy-Cony, ale také barevná verze s jedním modrým a jedním červeným, tedy známý charakteristický design, které si u této konzole asi většinou představíte.

Galerie: Nintendo Switch OLED

Zdroje: Nintendo, Pocket-lint, The Verge

Byl pro vás článek přínosný?