Hlavní navigace

Nový operační systém pro mobily je téměř hotový. HarmonyOS dostanou i starší smartphony Huawei

29. 3. 2021

Sdílet

Zdroj: Huawei / Weibo.com

Huawei potvrdil plné nasazení svého vlastního operačního systému HarmonyOS od letošního dubna. Prvním smartphonem již zcela bez Androidu (tedy ne pouze bez služeb Googlu) má být model Mate X2.

Společnost Huawei vyvíjí vlastní systém již delší dobu. Původně byl určený spíše pro televizory a další elektroniku (ovšem pro hodinky místo něj používá systém Lite OS), ale po zákazu používat služby Googlu (pomalu se blíží dvouleté výročí) uspíšil vývoj HarmonyOS i pro mobilní telefony.

Tento systém byl již k vidění na pár telefonech a podle některých zdrojů je pořád založený na open-source verzi Androidu. Huawei tehdy kontroval tím, že některé části kódu mohou být v beta verzi stejné, ale v budoucnu by měl HarmonyOS přejít na svůj vlastní Framework. Huawei nyní tvrdí, že HarmonyOS 2.0 je zbrusu nový operační systém.

Huawei Mate 40 Pro Huawei Mate 40 Pro, Android bez GMS

Smartphony Mate X2 i chystaný P50 by tam zřejmě mohly přijít na trh rovnou s vlastním operačním systémem, zatímco pro již existující telefony bude systém ke stažení jako náhrada Androidu/EMUI bez GMS. Podle některých zdrojů bude k dispozici i pro zánovní smartphony Huawei ještě s GMS včetně modelu P30 Pro.

Bude zajímavé sledovat, co nový systém přinese, neboť i HarmonyOS 2.0 bude samozřejmě bez Googlu a jen nahradí jiný systém bez Googlu. A pokud nepočítáme těch pár úniků, kde je vidět plocha a ikonky, příliš se toho o něm stále neví.

zdroj: notebookcheck

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.