Hlavní navigace

Oculus odhalil Rift S: nové VR brýle mají lepší obraz, ergonomii a nepotřebují kamery

21. 3. 2019

Sdílet

HTC Vive, první z dvou hlavních soutěžících v moderní éře VR headsetů, dostalo před časem upgrade s vyšším rozlišením HTC Vive Pro. Konkurenčním brýlím Oculus Rift takový upgrade dlouho chyběl, i když jeho příchod byl asi otázkou času. A nyní na něj konečně přichází řada: Oculus vydává nové brýle Rift S, které přinášejí vyšší rozlišení a s ním spojené zlepšení kvality. Kromě toho ale nastává další zásádní změna.

Přesněji řečeno mluvíme o značkách Oculus a Lenovo. Brýle Rift S jsou totiž společným dílem těchto dvou firem. Oculus uvádí, že mu výrobce počítačů pomáhala se zpětnou vazbou a vlastními zkušenostmi s VR headsety (Lenovo vyvinulo i vlastní brýle Mirage Solo). A také zřejmě se samotným designem a ergonomií. Na přístroji Rift S je tak i logo Lenovo a tato firma by ho asi měla fyzicky vyrábět.

 

2560 × 1440 bodů s plnými pixely

Oculus uvedl od originálního Riftu také brýle GoQuest, ale to byly odlišné počiny: používaly mobilní procesory a šlo o levnější autonomní brýle. Rift S je opět čistým zobrazovadlem určeným pro připojení k výkonnému hernímu PC jako původní originální Rift. Jeho prvním velkým zlepšením je zvýšení rozlišení na 2560 × 1440 bodů (1280 × 1440 bodů), přičemž panely jsou snad typu LCD a stejné, jako v brýlích Go.

Oculus Rift S arsTechnica 01 Oculus Rift S na GDC 2019 (Zdroj: Ars Technica)

Kromě zvýšení počtu bodů také mají plné RGB subpixely místo pentile matrice, takže reálně je zlepšení rozlišení ještě lepší. Mají ovšem o něco nižší frekvenci, jen 80 Hz místo 90 Hz panelů OLED. Nahrazení OLED panelem LCD také znamená, že černá už nebude úplně černá, ale jen tmavě šedá.

Oculus Rift S arsTechnica 02 Oculus Rift S na GDC 2019 (Zdroj: Ars Technica)

Konec nešikovným kamerám, Rift S sleduje pohyb sám

Z brýlí Go si Rift S má půjčovat také vylepšenou optiku. A co je možná zajímavější – také je u těchto brýlí poprvé použito autonomní sledování pohybu přímo z headsetu pomocí zabudovaných kamer, technologie Oculus Insight z headsetu Quest. Ovšem místo čtyř kamer, které mají tyto mobilní brýle, je v Rift S použitá pětice pro vyšší kvalitu snímání. Kvůli systému Insight také firma upravila ovladače Oculus Touch, které budou s kamerovým snímáním pohybu schopné spolupracovat.

Použití autonomního sledování pohybu z brýlí („inside-out tracking“) má jeden závažný efekt: tato novinka nemá v balení kamery, které vyžaduje ke snímání původní Rift a které bylo třeba rozestavit v místnosti (a připojit kabely). Rift S si totiž vystačí právě se svými zabudovanými kamerami. Toto by měla být značná výhoda i při běžném používání, ale prakticky přelomové zlepšení, pokud byste chtěli používat VR brýle víc mobilně, s počítačem v batohu a ve větším prostoru.

Oculus Rift S 04 Oculus Rift S

Připojení k počítači by jinak také mělo být méně neohrabané – headset se má zapojovat jediným kabelem kombinujícím DisplayPort a USB 3.0. Respektive koncovky by asi mohly být dvě, pokud není použitý VirtualLink, ale šňůra bude určitě jedna. Oculus také píše, že by brýle měly mít vylepšené fyzické provedení soustavy popruhů, které vám headset drží na hlavě. Váha (která je údajně vyšší) je lépe distribuována a k očím by se vám mělo dostávat méně světla zvenku. Headset má také jako Quest zabudované reproduktory, 3,5mm jackem se ale budou dát připojit sluchátka.

Oculus Rift S 06 Oculus Rift S: aktualizované ovladače Touch

Passthrough Plus

Pod tímto označením se skrývá jedna softwarová novinka, která vám usnadní pobyt uvnitř VR. Když tuto funkci aktivujete, zobrazí se vám v brýlích černobílý pohled na vaše reálné okolí, aniž byste museli brýle sejmout. V tomto pohledu budete také moci nakalibrovat místnost pro VR hraní.

Cena 400 $

Brýle Oculus Rift S tedy možná budou dost velkou změnou. Jak se to povedlo, ukáží ovšem až recenze, ale podle webu Ars Technika, který zkoušel vzorek, prý snímání z brýlí funguje dokonce lépe než předchozí systém se statickými kamerami. Na trh má Rift S přijít na jaře (přesnější termín zatím řečen nebyl) a bude stát 399 dolarů, tedy jenom o 50 $ více než starší model. U nás by to s DPH bylo asi 10 850 Kč (při momentálním kurzu).

Galerie: Oculus Rift S

Byl pro vás článek přínosný?