Hlavní navigace

Radeon RX 7600 s Navi 33 oficiálně odhalen. DisplayPort 2.1 může mít, ale nemusí

25. 5. 2023

Sdílet

Zdroj: AMD
Mainstreamová grafika AMD generace RX 7000 oficiálně uvedena. Přinesla architekturu RDNA 3, ale některé karty nebudou mít všechny její novinky.

Jak bylo předvídáno úniky, přichází dnes vydání Radeonu RX 7600, nové mainstreamové grafiky AMD založené na čipu Navi 33. Ten má novou architekturu RDNA 3, která zvyšuje výkon jednotek CU (a měla by mít i nějaká zlepšení v akceleraci ray tracingu a AI). Na rozdíl od highendových karet je stále vyráběný 6nm procesem, takže pokroky v energetické efektivitě jsou poměrně omezené, ovšem stále existují.

AMD včera Radeon RX 7600 oficiálně odhalilo a potvrdilo, že se dnes 25. 5. (zřejmě v obvyklých 15:00) karty začnou prodávat. V tu dobu vyjdou také recenze nereferenčních karet se zvýšenou cenou, zatímco karty s cenou rovnající se té doporučené měly recenze publikovány již včera. Test jedné takové by měl během pár dní vyjít i na HWCoolingu a Cnews.

Specifikace a cena

Radeon RX 7600 má plnou verzi čipu Navi 33 s 32 jednotkami CU architektury RDNA 3 (2048 shaderů, 128 texturovacích jednotek, 32 ray acceleratorů, 64 ROP). Referenční parametry udávají tzv. herní frekvenci (game clock) 2,25 GHz a frekvenci boostu 2,66 GHz. Boost je v oficiální prezentaci o trošku vyšší, než uváděly uniklé specifikace (ty mluvily o 2625 MHz). Může ale jít o nějakou chybu, protože na webu AMD je dokonce třetí číslo – 2655 MHz. Nebylo by to poprvé, kdy má firma ve specifikacích po vydání chvíli guláš.

Představení grafiky AMD Radeon RX 7600 Představení grafiky AMD Radeon RX 7600 (zdroj: AMD, via: Tom's Hardware)

Naopak v ostatních parametrech už byly úniky potvrzené. Karta má 8 GB paměti GDDR6 běžící na efektivní rychlosti 18,0 GHz, přičemž se 128bitovou sběrnicí jsou to stejné parametry jako u GeForce RTX 4060 Ti, propustnost dosahuje 288 GB/s. Stejně jako u konkurence nevýhodu nízké propustnosti kompenzuje velká 32MB cache (Infinity Cache 2. generace). U Radeonu RX 7600 / čipu Navi 33 to ale není L2 cache, ale ekvivalent L3 cache – L2 cache má čip navíc samostatnou o kapacitě 2 MB. Co je ale úplně stejné jako u GeForce RTX 4060 Ti, je připojení do systému, které používá omezené rozhraní PCIe 4.0 ×8.

Radeon RX 7600 má podobné TDP jako tato karta Nvidie – 165 W. Má nicméně nižší výkon. Asi i dost očekávatelně, vzhledem k nižšímu počtu výpočetních jednotek a použití staršího 6nm výrobního procesu (na rozdíl od 5nm výkonnějších modelů architektury RDNA 3 a 4nm čipů Nvidia). Karta má přídavné napájení jedním osmipinem.

Specifikace Radeonu RX 7600 srovnání s Radeonem RX 6600 Specifikace Radeonu RX 7600, srovnání s Radeonem RX 6600 (zdroj: AMD, via: Tom's Hardware)

AMD potvrdilo i cenu, o které krátce předtím prosákly zprávy. Karta místo předtím přetřásaných 299 $ dostala oficiální doporučenou cenu 269 $, v eurozóně 299 € včetně DPH (v ČR tomu odpovídá cca 7200 Kč).

Podle informací v tiskové zprávě by snad na Radeon RX 7600 mohla platit akce, v jejímž rámci AMD dává ke grafikám generace RX 6000 a RX 7000 hru Last of Us Part I zadarmo. Původně měla končit v polovině dubna, ale z tiskové zprávy vyplývá, že by měla být prodloužená.

Více: Ke grafikám Radeon dostanete zadarmo hru The Last Of Us Part I. Včetně levných modelů

Jak je to s DisplayPortem 2.1 na Navi 33?

GPU obsahuje nové technologie architektury RDNA 3. Znamená to podporu hardwarového dekódování i enkódování videa ve formátu AV1 až v rozlišení 8K při 60 snímcích za sekundu. GPU má také výstupní modul „Radiance Engine“ společný s highendovým čipem Navi 31, ale zde bohužel přichází komplikace.

Podpora DisplayPortu 2.1 není na Radeonu RX 7600 povinná Podpora DisplayPortu 2.1 není na Radeonu RX 7600 povinná (zdroj: AMD, via: Tom's Hardware)

Ačkoliv samotné GPU podporuje výstup DisplayPort 2.1, v čemž by mělo výhodu proti starším grafikám, tato podpora není povinná. Výrobci mohou například z cenových důvodů osadit jen obyčejné výstupy DisplayPort 1.4a, které mají stejné limity rozlišení a snímkových frekvencí jako starší generace GPU.

Tip: Rozbor GPU architektury RDNA 3: Nová CU a Media blok, akcelerace AI, DP 2.1 pro next-gen 8K monitory

Toto se asi děje u karet, které používají PCB převzaté z předchozích modelů generace RDNA 2 (RX 6600 XT, 6650 XT). Pokud víme, je to například případ karty Sapphire Radeon RX 7600 Pulse Gaming OC. Toto je tedy zklamání, alespoň u některých karet by ale snad měla možnost využít DisplayPort 2.1 zůstat. Pokud tedy kupujete mainstreamovou grafiku s cílem, aby byla připravená na provoz s nějakým 8K monitorem přes DP 2.1, ověřte si důkladně, zda vybraná karta touto konektivitou disponuje.

Referenční provedení grafiky

Zvláštní konec má také příběh referenčního provedení grafiky, jehož fotky také byly vidět na únicích. AMD vyrobilo množství těchto grafik pro účely recenzí, většina testů vydaných ve středu dokonce byla na těchto kartách. Toto provedení zřejmě není úplně nepovedené a jde o velmi kompaktní dvouslotovou kartu s délkou jen 20,4 cm (a také snad s velmi nízkou spotřebou v klidu).

Referenční AMD Radeon RX 7600 2 1600 Referenční AMD Radeon RX 7600 (zdroj: AMD)

AMD ale sdělilo, že toto referenční provedení „Made By AMD“ (MBA) nebude nabízeno v obchodech, zřejmě padlo rozhodnutí kartu komerčně nevyrábět. Na výběr tedy budete mít jen různá nereferenční provedení karet od partnerů. U těch jsou chladiče obvykle větší.

Aktualizováno (25. 5.): Referenční provedení žije

Podle novějších informací to pro referenční kartu až tak beznadějně nevypadá. Sdělení o tom, že nebude v prodeji, platilo údajně jen pro některé regiony. Jinak by ale tedy tato mini verze s referenčním chladičem ve výrobě a prodeji být měla. Jen nevíme, jestli se bude dát sehnat u nás.

Je pravda, že i u generace RX 6000 chtělo AMD výrobu karet „MBA“ s referenčním designem po několika měsících ukončit, ale nakonec to přehodnotilo, když se na internetu zvedla určitá vlna zájmu o tyto modely. Můžete tedy zkusit podepsat nějakou petici nebo projevit názor na sociálních sítích, ale že to bude i tentokrát fungovat, asi není úplně pravděpodobné. Až na onu výhodu krátkého PCB ale snad referenční karta nebude chybět nějak zásadně.

Zdroje: AMD (1, 2), Tom's Hardware, Harukaze5719

Byl pro vás článek přínosný?