Hlavní navigace

Sony už prodalo 7,8 milionu PlayStation 5. Přes problémy se jich už vyrobilo víc než PS4

30. 4. 2021

Sdílet

Dostupnost nových herních konzolí je dnes také problematická v souladu s tím, jak dnes celý počítačový průmysl nestíhá vyrábět a dává příležitost profitovat tzv. scalperům – byť to není tak zlé, jako se samostatnými grafikami pro PC. Vypadá to ale, že aspoň v případě nové konzole Sony, tedy PlayStation 5, není rozhodně na vině to, že by se těchto konzolí vyrábělo málo. Sony teď oznámilo, že prodalo už skoro 8 milionů kusů, což znamená, že se povedlo vyrobit a dodat víc kusů, než v době vydání předchozí také velmi úspěšné PS4. Začátkem února jsme tu měli zprávu, že Sony prodalo 4,5 milionu kusů PlayStation 5. Nyní firma oznámil aktuální výsledky, podle kterých od vydání, které se konalo 12. listopadu, už prodala 7,8 milionu konzolí. Vzhledem k tomu, že od spočítání už asi uplynul nějaký čas, už je teď dost možná číslo zase vyšší. Tak nebo tak bude těchto konzolí v oběhu už brzo přes osm milionů, a to za necelý půlrok od vydání, byť samozřejmě s přispěním výživné vánoční sezóny.

Proti prvním třem měsícům je nárůst cca 3,3 milionu za poslední čtvrtletí už menší, ale to je vedle faktoru Vánoc také dáno tím, že samotný start prodejů obnáší největší nápor a je na něj připravená větší zásoba dopředu. V současnosti jsou prodeje patrně už limitované tím, kolik konzolí stíhá Sony vyrábět. Když se odečte vyčerpání oné předem připravené zásoby, měla by logicky stabilní měsíční produkce (a tím prodej) vycházet o něco nižší, než byly celkové počáteční prodeje.

Sony by pravděpodobně mohlo mít prodeje ještě vyšší, kdyby výroba mohla zrychlit, ale nelze mluvit o tom, že by byla vyloženě nedostatečná, nebo že by v ní nastaly problémy. Ačkoliv je výroba hardwaru nyní sužována nedostatkem mnohých součástek a také služeb, surovin a kapacit na výrobních linkách, jsou prodeje v prvních několika měsících přece jen vyšší, než prodeje PlayStation 4 za stejnou dobu. Ty údajně dosáhly „jen“ 7,6 milionu v době, kdy podobná krize nepanovalo. To by mělo znamenat, že výroba běží v docela uspokojivém masovém měřítku a lze ji asi považovat za úspěšnou, byť na masivní poptávku úplně nestačí.

Vedle prodejů konzolí mělo jinak Sony úspěchy i ve službách s nimi spojených. Podle oznámených výsledků stoupl počet předplatitelů služby PS Plus o 14,7 % proti stavu před rokem, na 47,6 milionů. Za celý účetní rok 2020 měla herní divize Sony tržby zhruba 25 miliardy dolarů a provozní zisk 3,2 miliardy. Toto ale samozřejmě nejsou tržby jen za PS5, ale i za předchozí konzoli/konzole a hry pro ně.

Galerie: Odhalení Sony PlayStation 5: design, hry

Zdroj: techPowerUp

Byl pro vás článek přínosný?