Hlavní navigace

Tržní podíly GPU: dominance Nvidie v samostatných grafikách trvá, AMD získalo dvě procenta

24. 2. 2022

Sdílet

Zdroj: ExtraHardware / Cnews
Jak si stojí výrobci GPU? Podle nejnovějších čísel poněkud posílily Radeony nad grafikami GeForce, Nvidia ale stále drží čtyři pětiny trhu samostatných GPU.

Po třech měsících jsou tu opět čerstvé údaje o tom, jak si stojí výrobci GPU. Statisticky jejich tržních podílů sestavuje dlouhodobě analytická firma Jon Peddie Research, od které teď přišly výsledky za čtvrtý kvartál roku 2021.

Čtvrtý kvartál by normálně byl dobou vánočních nákupů, kdy by nejspíš putovalo do herních počítačů dětí i dospělých hrajících si nejvíc grafik, pokud by nepanovala kryptoměnové horečka a všechno nebylo vyprodané, předražené až hanba, nebo obojí najednou. Tak jak se věci měly, stouply prodeje GPU jen mírně proti třetímu kvartálu roku, údajně o 0,8 % – čímž se míní jak samostatné herní karty, tak GPU integrovaná jako část procesoru. Prodeje samostatných desktopových GPU se zvýšili víc, než je tento průměr, jejich prodeje údajně stouply o 3 % proti třetímu čtvrtletí.

Nejprve celková čísla, v nichž jsou smíchaná jak samostatný GPU Radeon a GeForce, tak integrované grafiky (tedy procesory Intel a AMD s aktivním iGPU). V tomto počítání nebyly velké pohyby. Jako obvykle vedou integrované grafiky Intel, které měly naposled 62 % trhu a udržely si to i nyní – ve skutečnosti se tržní podíl Intel údajně o 0,1 procentního bodu snížil, ale protože JPR zaokrouhluje na celá procenta, není to v tabulce vidět. Prodeje GPU/procesorů s GPU Intelu mezikvartálně stouply, ale jen o 0,6 %, což je méně než onen průměr trhu (+0,8 %).

Tržní podíly výrobců integrovaných i samostatných GPU v Q4 2021 Tržní podíly výrobců integrovaných i samostatných GPU v Q4 2021 (Zdroj: Jon Peddie Research)

Už viditelnější přesun podílu nastal mezi Nvidií a AMD. Grafiky Nvidie (která integrovaná GPU pro PC již nemá, protože nevyrábí x86 procesory a už ani čipsety s GPU) zaznamenaly pokles prodejů, v Q4 jich firma prodala o 2,2 % méně, než v Q3. Její tržní podíl se snížil o 0,6 procentního bodu, a v zaokrouhlené formě se její tržní podíl změnil z 20 %, které měla v třetím kvartálu, na 19 %.

Z toho vyplývá, že si mírně polepšilo AMD. U něj stouply v čtvrtém kvartálu prodeje GPU nebo procesorů s integrovanou grafikou o 4,7 % proti předchozímu čtvrtletí a získalo 0,7 procentního bodu podílu – po zaokrouhlení má 19 % stejně jako Nvidia. Kvůli tomu, že se celkový podíl uvádí jen v jednotkách procent, bohužel nevíme, kdo z dvojice AMD a Nvidia je na tom lépe.

Podíly jen samostatných grafik

V samostatných GPU pro desktop, když integrované grafiky pomineme, je logicky mnohem silnější Nvidia, jak z předchozích čísel vyplývá. I v tomto počítání ale trošku ztratila, což ukazuje, že onen nárůst AMD nebyl způsobem jen procesory Ryzen.

Zatímco v třetím kvartálu měly grafické karty Nvidia GeForce (respektive také jejich profi verze) podíl 83 % a AMD Radeony/Radeony Pro jen 17 %, ve čtvrtém kvartálu se nepoměr drobně zmenšil – Nvidia měla 81 % a AMD se dostalo na 19 %, což je pořád dost málo.

Tržní podíly Nvidie a AMD na trhu samostatných GPU pro desktopy a notebooky v Q4 2021 Tržní podíly Nvidie a AMD na trhu samostatných GPU pro desktopy a notebooky v Q4 2021 (Zdroj: Jon Peddie Research)

Je třeba upozornit, že tato statistika nyní uvádí souhrnné procento pro všechna samostatná GPU – tedy nejen desktopové grafiky pro herní PC, ale také GPU pro notebooky. Dříve JPR uvádělo statistiky jen pro samostatné grafické karty pro desktop (karty do slotu PCI Express). V noteboocích měla AMD v minulosti horší pozici než v desktopu, takže je možné, že čistě v desktopových grafikách pro PC by jeho podíl byl už 20 % nebo lehce víc, ovšem nebylo by to asi nějak diametrálně odlišné.

Zdroj: Jon Peddie Research

Byl pro vás článek přínosný?