Hlavní navigace

Už i APU z konzolí jdou kryptobaronům. ASRock má rig těžící na 12 procesorech z PlayStation 5

30. 3. 2022

Sdílet

Zdroj: Fritzchens Fritz, použito se souhlasem autora - public domain
Zombie apokalypsa kryptoměn už požírá i mozky herních konzolí...

Když začínala současná iterace horečky kolem kryptoměn, šířily se fámy, že horníci používají k těžbě krypto i tehdy nové konzole generace Xbox Series X/PlayStation 5. Vypadá to, že nakonec se tato věc oklikou stala skutečností. AMD čipy pro tyto konzole podle všeho na těžbu prodává. V obchodech se totiž objevil „rig“ pro těžbu Etherea s 12 procesory „BC-250“, které údajně jsou (snad zmetková) APU z konzole PS5.

V evropských obchodech se objevila specializovaná těžní sestava („rig“) vyráběná ASRockem, která nneí založená na klasických GPU kartách, ale na 12 kusech čehosi nazvaného AMD BC-250, což má údajně být „APU“ neboli procesor s integrovanou grafikou.

Zatímco těžní stroj založený na GPU by měla základní desku s procesorem, na kterém běží hostitelský systém a tak dále, tento rig je složený zdá se ze dvanácti samostatných desek, kde každá má vlastní porty USB a síťové připojení Ethernet.

ASRock Mining Rig Barebone s APU AMD BC 250 ASRock Mining Rig Barebone s APU AMD BC-250 (Zdroj: Bolha.com)

Jde tedy o takový minicluster z dvanácti samostatných počítačů, ovšem se společným napájením, o které se starají dva serverové 1200W zdroje. Chlazení pak poskytují serverové (čili velmi výkonné hlučné) 80mm ventilátory tlačící vzduch na pasivy na jednotlivých deskách – celá sestava je v rackovém provedení.

Ono APU AMD BC-250 je podle leakera Komachi Ensaka ve skutečnosti verze 7nm čipu s kódovým označením Oberon, což by znamenalo, že jde o APU, které AMD vyrábí pro Sony do konzolí PlayStation 5. Nemusí to nutně znamenat, že AMD Sony podvádí a ulévá čipy stranou. Z výroby je asi dost zmetků, které se v konzolích použít nedají kvůli defektu. Vznikají z nich například procesory „AMD 4700S“, určené do levných desktopů (ze začátku pokládané za čip z Xboxu, zřejmě ale je z PS5).

Více: AMD 4700S: v Číně se začalo prodávat miniPC používající převlečené osmijádrové APU z PS5

Do BC-250 se asi dají použít čipy s defektem v některých jádrech CPU, nebo i v grafické části, pokud z ní fungují alespoň nějaké jednotky a funguje paměťový řadič pro těžbu Etherea. V deskách ASRocku použitých v tomto stroji jsou spárované s 16GB pamětí GDDR6 a asi také s NVMe SSD pro systém – systém používá Ubuntu Linux.

ASRock Mining Rig Barebone s APU AMD BC 250 chlazení ASRock Mining Rig Barebone s APU AMD BC-250 (Zdroj: Bolha.com)

Podle prodejců má celá sestava s dvanácti deskami/nody výkon 610 MH/s při těžbě Etherea (tedy asi 51 MH/s na nod) a spotřeba jedné instance v zátěži je asi pod 200 W (podle konfigurace zdrojů). U jednoho prodejce stojí celek 13 499 eur, takže návratnost pro ničitele planety kryptotěžaře nebude úplně bleskurychlá a zaručená.

Zda tento hardware bude k něčemu použitelný i v případě, kdy se těžba kryptoměn konečně přestane vyplácet, je docela otázka. Nemáme fotografii samotné desky s procesorem BC-250, takže těžko říct, zda by se dala zrecyklovat pro normální PC. Formát a také napájení jsou asi nestandardní, ale na záslepkách je vedle čtyř USB (dvě USB 3.0) a gigabytového Ethernetu také vidět DisplayPort pro obrazový výstup.

ASRock Mining Rig Barebone s APU AMD BC 250 záslepky nodů ASRock Mining Rig Barebone s APU AMD BC-250 (Zdroj: Bolha.com)

Možná tedy tyto moduly nejsou až tak beznadějně odkázané jen na kryptovýpočty, ale jsou koncipované i pro nějaké jiné Embedded využití. Otázka ale je, jak dobře je SoC a jeho integrované GPU podporováno mimo dodávaný Linux. Je docela pravděpodobné, že ovladače pro Windows grafiku nerozeznají a ani na Linuxu nemusí vanilla jádro mít ovladače funkční pro klasické desktopové použití.

To, že někomu stojí za to všechno tohle vyvinout a vyrábět, je každopádně další doklad toho, jak moc kryptoměny poznamenaly počítačový průmysl. Trochu naštve, že když se tyto čipy recyklovaly smysluplněji do PC, nemohly mít integrovanou grafiku, s níž by byly o dost užitečnější, ale kryptoverze ji dostane...

Galerie: APU AMD Oberon v konzoli PlayStation

Zdroje: VideoCardz, Komachi Ensaka, Bolha

Byl pro vás článek přínosný?