Hlavní navigace

MSI potvrdilo, že Ryzeny 3000 budou mít víc než osm jader. Poběží v dnešních deskách

24. 7. 2018

Sdílet

Zdroj: AMD

Příští rok by mělo AMD uvést první 7nm procesory. Již oficiálně avizovalo procesory Epyc druhé generace, které 7nm čipy s jádry Zen 2 budou v roce 2019 používat, což s pravděpodobností hraničící s jistotou znamená, že na stejném základu vyjdou také Ryzeny pro běžné smrtelníky. O tom, co mají přinést, toho ale víme pozoruhodně málo. Vlastně úplné nic, až na ta jádra Zen 2, jenže ani o těch vlastně zatím nic nevíme. Alespoň určité světlo ale nyní bylo na tuto příští (už třetí) generaci Ryzenů vrženo.

Firma MSI totiž mimoděk asi dodala potvrzení jedné věci: že by Ryzeny 3000 založené na 7nm křemíku měly zvýšit počet jader. Stalo se tak v propagačním videu na Youtube, kde výrobce desek chválil různé vlastnosti svých nově uváděných desek pro procesory AMD s čipsetem B450, tedy platformy AM4. A v tomto videu se na jednom místě objevuje zajímavá věc. Když totiž MSI inzeruje napájecí kaskády desek, uvádí, že jsou připravené na procesory s osmi „a více“ jádry. Jak asi víte, v současnosti pro socket AM4 nic s více než osmi jádry neexistuje. Pokud tedy MSI slibuje, že na deskách mají eventuálně fungovat CPU s více (například 12) jádry, patrně musí být řeč o příští generaci Ryzenů, o nichž už MSI může mít pod NDA nějaké interní informace.

Video už z Youtube stihlo zmizet, což lze svým způsobem vnímat jako doklad toho, že ťalo do živého a že informace je relevantní. Také je pozitivní, že je zde opět přislíbena podpora nových 7nm procesorů na dnes dostupných (respektive za pár dní dostupných v případě čipsetu B450) základních deskách. AMD sice vícekrát mluvilo o tom, že kompatibilita na platformě AM4 má vydržet až do roku 2020, ale tyto věci se občas mohou změnit, a tak je příjemné slyšet, že plán pořád platí. V tomto případě se sice explicitně zmiňují čipsety B450, ale to je jen tím, že jsou zrovna propagovány desky této platformy. Kompatibilita by měla být stejně tak na deskách s čipsety A320/B350/X370, pakliže pro ně výrobci aktualizují BIOSy (což bude nutné i u B450).

MSI na propagačním videu naznačuje, že budoucí Ryzeny pro socket AM4 budou mít více než osm jader (Zdroj snímku: techPowerUp) MSI na propagačním videu naznačuje, že budoucí Ryzeny pro socket AM4 budou mít více než osm jader (Zdroj snímku: techPowerUp)

Ryzeny 3000 by asi měly mít 12 jader

Na internetu se současně s tímto drobným úničkem začalo živě spekulovat o tom, že by tyto příští Ryzeny mohly mít jader dokonce 16. To je ale asi dost předčasné, respektive tyto informace vycházejí z nesprávných informací. Před časem se sice objevily zvěsti, že by 7nm Epycy měly mít 64 jader, takže při stavbě ze čtyř čipů by na jeden připadalo jader 16, což by pak mohlo být použito k vytvoření Ryzenu s tímto počtem jader. Ovšem dle novějších informací od webu ServeTheHome došlo tehdy k omylu. Informace o 64 jádrech platí údajně až pro Epycy o jednu generaci dál (tedy třetí, označenou Milan, s jádry Zen 3), zatímco první 7nm serverové procesory „Rome“ budou mít jader 48 – jak říkal tento už pradávný únik.

Proto se zdá pravděpodobné, že zvýší-li se počet jader u Ryzenů pro socket AM4, bude to také na 12 jader. AMD totiž pravděpodobně stále použije tytéž čipy pro obě oblasti. Dvanáctijádra budou pravděpodobně špičkou nabídky, AMD ale určitě bude mít i verze s nižším počtem jader.

Že budou 7nm Ryzeny mít více jader než první a druhá generace, není až tak triviální informace, jak by se mohlo znát. Počet jader je sice hlavní výhoda AMD proti Intelu a bylo by logické, aby firma využila nový proces k jejímu prohloubení. Ovšem do 7nm procesu jsou také vkládány naděje, že by mohl výrazně zvýšit frekvence, přičemž jádro Zen 2 by mohlo mít rovněž vyšší IPC (výkon při daném taktu). Tudíž se argumentuje, že by AMD mohlo kombinací těchto dvou cest výrazně zvýšit výkon každého jádra a tím také výkon celého CPU, aniž by se počty jader zvýšily.

Video od MSI ale naznačuje, že tento scénář nenastane. To asi neznamená, že se IPC a takty zlepšovat nebudou, ale zvýšení počtu jader by dalo AMD další rezervu navíc. Je třeba mít na paměti, že Ryzen 3000 bude stát proti osmijádrovým Coffee Lake, takže bez přidání dalších jader by AMD už nemělo žádnou výhodu v počtu jader. Tyto 7nm čipy přitom možná budou muset nést tíhu konkurence celé dva roky (pokud je AMD také zrefreshuje stylem, jakým se z 14nm Ryzenů 1000 staly 12nm Ryzeny 2000). To znamená, že později budou stát asi i proti 10nm čipům Intelu, které také budou mít novou architekturu s vyšším IPC a samy mohou počet jader zvýšit. Nasazení například oněch 12 jader by tedy na platformě AM4 dávalo smysl.

Byl pro vás článek přínosný?