Hlavní navigace

Vznikl velký výrobce procesorů ARM pro servery, Marvell a Cavium se spojí za 6 miliard $

22. 11. 2017

Sdílet

Zdroj: Cavium/Marvell

Vzpomínáte si na firmu Cavium? O víkendu jsme tu psali o tom, jak se její procesory ThunderX2 – patřící mezi zajímavější z toho, co zatím zrodily pokusy o protlačení architektury ARM do serverů – dostaly do superpočítačů firmy Cray. ThunderX a ThunderX2 jsou nabízeny i řadou výrobců běžných serverů a dovolili jsme si proto skromný odhad, že by firma ještě mohla v IT mít velkou budoucnost. A hned máme důkaz. Cavium totiž teď koupí větší polovodičová společnost Marvell, což by jeho technologii mohlo pomoci v rozmachu.

O zájmu Marvellu se hovořilo již předtím, ale nebylo jasné, zda třeba nejde jen o jednostrannou záležitost jako v případě potenciální akvizice Broadcom-Qualcomm. V pondělí ale obě firmy oznámily, že se definitivně dohodly na tom, že Marvell coby větší z obou společností odkoupí všechny akcie firmy Cavium, přičemž spojení už odsouhlasila představenstva obou subjektů.

Měřeno cenou nepůjde o jednu z obřích akvizic poslední doby (jejichž série by vyvrcholila oním zatím odmítnutým spojením Broadcomu a Qualcommu), ale ani nijak malý obchod. Marvell za Cavium dá zhruba 6 miliard dolarů, přičemž z poloviny půjde o akcie, z poloviny o hotovost. Vlastníci akcií Cavia dostanou za jednu 40 dolarů hotově a 2,1757 akcie Marvellu, což celkově dělá částku 80 dolarů za jednu akcii. Podle tiskové zprávy by na základě tohoto obchodu měli vlastníci Cavia po sloučení držet zhruba 25 % výsledné společnosti. Polovina ceny zaplacená v hotovosti by měla dílem pocházet z hotovosti firmy, asi 1,75 miliardy si Marvell půjčí.

Větší hráč na písečku serverového ARMu?

Marvell má zřejmě v tomto obchodu zájem o to, dostat se do potenciálně lukrativního byznysu výkonnějších serverových procesorů, do kterého má Cavium šanci prorazit svými CPU ThunderX a nyní ThunderX2. Obě firmy už vyrábějí procesory s jádry ARM (Marvell Armada je například v desce MachiattoBin). Ale zatímco Marvell používá jen běžná licenční jádra, Cavium má vlastní výkonnou architekturu, navíc posílenou o technologie koupené od Broadcomu. Zatímco Marvell má zejména čipy pro síťovou infrastrukturu, Wi-Fi a kromě toho také řadiče pro SSD a HDD, Cavium k tomu může přidat i vyšší serverová a síťová řešení.

Procesor Cavium ThunderX2 v socketu, zdroj: ServeTheHome Procesor Cavium ThunderX2 v socketu, zdroj: ServeTheHome

Portfolia by se tak mohla doplňovat a Marvell coby větší firma (loni měl tržby 2,3 miliardy dolarů, Cavium 600 milionů) by také mohl mít větší váhu a prostředky k prosazení čipů ThunderX(2) na trhu. Měl by tak být nebezpečnějším konkurentem pro Intel, AMD, případně IBM nebo Qualcomm (čipy Centriq) jakožto další uchazeče o pozici „alternativního“ dodavatele serverových CPU. V tuto chvíli samozřejmě nelze vědět s jistotou, zda Marvell tuto akvizici nějak nepokazí, což se občas stává. Cavium má i další síťové produkty mimo procesory ThunderX a Marvell by ho mohl teoreticky koupit kvůli nim. Podle některých analytiků by pak mohl linii ThunderX zrušit, což ale nezní moc logicky (je otázka, zda třeba nejde o případ, kdy je přání otcem myšlenky u osob „fandících“ Intelu). Pravděpodobnější je, že procesory ThunderX byly naopak mezi tím, o co má Marvell v Caviu zájem, jelikož mají potenciál přinést firmě nové trhy a významný růst.

Marvell je významným dodavatelem například řadičů pro SSD Marvell je významným dodavatelem například řadičů pro SSD

Cavium je kalifornská firma založená v roce 2001, od roku 2007 je na burze. Zaměstnává okolo tisícovky lidí a kromě mediálně nejznámějších ThunderX předtím vyvinula například i několik generací mnohajádrových procesorů Octeon na bázi MIPS (rovněž s vlastními jádry), které jsou určené zejména pro komunikační a síťovou infrastrukturu.

Nový Marvell sloučený s Caviem by měl dál vést jeho předchozí šéf Matt Murphy, vedení Cavia bude do něj začleněno, přičemž jeho dosavadní CEO by měl být v roli strategického poradce a stane se členem představenstva (Cavium bude mít ze svého předchozího představenstva v představenstvu Marvellu celkem tři posty). Lze tak asi říct, že sloučení obou firem bude z části akvizice a z části i fúze. Transakce by údajně mohla být dokončena někdy v polovině roku 2018, ještě ji ale musí schválit i akcionáři a jako vždy také regulační orgány dohlížející nad konkurenčním prostředím na trhu.

Byl pro vás článek přínosný?