Hlavní navigace

Wikileaks zveřejňují další materiály. CIA podle nich hackne jakýkoliv systém

Sdílet

Zdroj: Redakce

Julian Assange a spol. včera otevřeli tzv. Vault 7 (trezor 7). Jde o sbírku 8761 dokumentů a souborů získaných ze zabezpečené sítě americké zpravodajské služby. Pravost dokumentů nemůže Wikileaks ověřit a CIA se k němu pochopitelně také nevyjadřuje. Podle Edwarda Snowdena (ten zveřejnil dokumenty NSA) ale data vypadají věrohodně. https://twitter.com/Snowden/status/839157182872576000 CIA si podle Wikileaks vybudovala vlastní kybernetickou divizi, která přímo „soupeří“ s NSA. V ní působí přes 5000 hackerů a jiných profesí. Vzešlo z ní několik miliónů řádků zdrojových kódů včetně různých virů, trojanů a jiných malwarů. Editoři Wikileaks dokumenty prošli a anonymizovali.

Hack televizorů od Samsungu

Pokud úniku můžeme věřit, CIA spolupracovala s britskou MI5 na projektu Weeping Angel. Agentury společně hackly chytré televizory, které tak mohly zaznamenávat zvuk, přestože vypadaly jako vypnuté (režim „Fake-Off)“.

Dokumenty konkrétně hovoří o Smart TV od Samsungu (až do roku 2014). Obrazovky byla vypnutá, před dioda také, ale zvuk se nahrával. Do úložiště se v nejhorší kvalitě Ogg Vorbis vešlo téměř 5 dní záznamů. Do budoucna chtěla CIA také data přímo streamovat, nahrávat video a zakázat automatické aktualizace (updaty mohly díry zalepit). Úlevou budiž, že televizory nešlo napadnout vzdáleně. Hacknout se musely lokálně pomocí USB.

Napadené smartphony prozradí i obsah šifrované komunikace

Podle zveřejněných informací věnovala CIA velké úsilí k hacknutí Androidu a iOS. Vzdálenými i lokálními útoky dokázala telefony nebo tablety sledovat a například také číst nebo poslouchat jinak zabezpečenou komunikaci přes služby jako WhatsApp, Signal nebo Telegram. K obsahu se dostala ještě před zašifrováním. CIA využila desítky zero-day útoků (na které ještě nejsou záplaty). Některé objevila sama, ale využila i pomocné ruky od NSA, FBI, GCHQ nebo firem třetích stran.

CIA také připravila malware pro počítače nebo síťové routery. Napadla Windows, Linux, OS X, Solaris a další systémy lokálně (přes optická média, USB flashky nebo nakažené fotografie), ale také vzdáleně.

Další informace k tématu najdete na Euro.cz.

Byl pro vás článek přínosný?