Hlavní navigace

Začátek konce. 32bitový Windows 10 už nebude nabízen výrobcům počítačů (OEM)

15. 5. 2020

Sdílet

Byla jen otázka času, kdy se s 32bitovými edicemi přestaneme setkávat. Hardware se vyvíjí, takže jednou dosáhne takového stupně, kdy už 32bitový systém nebude mít smysl instalovat ani do nejlacinějších zařízení. Microsoft si myslí, že ten moment už nastává.

Do středního proudu se 64bitové operační systémy na spotřebitelském trhu dostaly až s Windows Vista, který vyšel v lednu 2007. Během pár let – především kvůli rostoucím požadavkům na operační paměť – začaly 64bitové systémy vytlačovat své kolegy. Od té doby se čeká na to, kdy se s 32bitovými edicemi Windows přestaneme setkávat. I v roce 2020 mohou mít na některých zařízeních smysl, i když je jasné, že se jedná o nejlacinější a výkonnostně nejomezenější typy strojů. Pro běžný počítač už 32bitový systém není zajímavý. Po mnoha letech soužití bitových edic Microsoft učinil krok, který lze označit jako začátek konce. Jak si všiml Rich Woods, v dokumentaci popisující minimální požadavky Windows na hardware se objevila poznámka. Podle ní s Windows 10 verze 2004 končí distribuce 32bitových edic subjektům OEM. Všechny nové počítače s Windows už tedy budou muset být vybavené 64bitovou edicí. Nic se samozřejmě nemění na podpoře stávajících zařízení. Odchod 32bitových edic Windows bude reálně dlouhý právě kvůli podpoře stávajících počítačů. Navíc mimo kanály OEM bude 32bitový Windows stále dostupný, takže jej mj. bude možné z

Když odhlédneme mimo spotřebitelský trh, nalezneme další 32bitové varianty Windows. Jde mj. o zařízení IoT, jež mohou pohánět 32bitové procesory architektury ARM. Ačkoli můžeme s opatrností prohlásit, že 32bitový Windows je dnes ve spotřebitelském segmentu spíše okrajovou záležitostí, nemáme dobrá data k jeho rozšíření. Např. Steam publikuje určité statistiky, jenže musíme brát v potaz zkreslení vyplývající z toho, že lidé hrající počítačové hry budou mít aspoň trochu odpovídající vybavení.

Zdroj: Hardware Dev Center via Neowin

Pohání ještě nějaký počítač ve vašem okolí 32bitová edice Windows?

Byl pro vás článek přínosný?