Hlavní navigace

Asus: Coffee Lake by mohlo být kompatibilní s deskami generace Z270, kdyby Intel chtěl

19. 10. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce

K původně neočekávané a poté nepříjemně překvapující nekompatibilitě procesorů Intel „Coffee Lake“ se staršími deskami (s čipsety Z270, Z170 a dalšími) už toho bylo napsáno hodně. Pokud jste nedůvěřovali vysvětlení Intelu, že omezení těchto CPU jen na novou platformu Z370 je nezbytné kvůli posílenému napájení v nové verzi socketu a nových CPU, asi vás zaujmou slova, které k tomuto problému pověděl zástupce firmy Asus. Výroky Andrewa Wu, který má ve firmě na starosti highendové desky řady ROG, totiž úplně s oficiální linií nesedí.  

Je to rozhodnutí Intelu

Wu je ve vztahu k základním deskám ROG produktovým manažerem a rozhovor s ním udělal web Bit-tech. Jedna z otázek směřovala na to, proč není Coffee Lake kompatibilní s deskami s čipsetem Z270. Andrew Wu na ni docela lakonicky odpověděl, že tato věc závisí na rozhodnutí Intelu a poté, že nejde o nějakou fyzicky danou bariéru.

To, že má upravená verze socketu LGA 1151 pro Coffee Lake přidáno větší množství napájecích pinů (viz zde), podle něj pro fungující kompatibilitu není zas tak kritické, byť tyto piny vytváří určitý reálný rozdíl v kvalitě napájení procesoru. Čipy by podle něj stále fungovaly i s omezeným napájením na předchozí verzi socketu LGA 1151 (což dává smysl – když jeho infrastruktura měla slušné rezervy na přetaktování Kaby Lake, měly by zvládnout i Coffee Lake, byť třeba s menším OC potenciálem). Z toho vyplývá, že Intel měl možnost kompatibilitu „zapnout“, ale rozhodl se to neudělat.

Část rozhovoru Andrewa Wu z Asusu s webem Bit-tech Část rozhovoru Andrewa Wu z Asusu s webem Bit-tech

Podle Andrewa Wu je důvod nefungování starších desek a nových procesorů (což bohužel platí také obráceně, mezi novými deskami a starými CPU) primárně softwarový. Procesor vám nedovolí „nabootovat“ Intel Management Engine, tedy bezpečnostní a řídící jednotka platformy. Tento subsystém při spuštění komponenty autentizuje, takže může přerušit nabíhání PC, pokud nalezne hardware, který „není schválen“, nebo pro který nemá napsán odpovídající inicializační kód. Bohužel to asi znamená, že s tímto omezením samivýrobci desek nic nesvedou, jelikož ME má pevně pod kontrolou Intel. Dokud výrobcům nedodá aktualizaci tohoto softwaru, která by ve starších deskách spuštění procesoru Coffee Lake povolila, kompatibilitu nikdo přidat nemůže.

Snímek čipu Coffee Lake s šesti jádry a grafikou GT2. GPU nyní zabírá relativně menší část plochy Snímek čipu Coffee Lake s šesti jádry a grafikou GT2

Podle Andrewa Wu by pravděpodobně taková úprava ME k zprovoznění Coffee Lake na starších deskách stačila. Je asi možné, že by třeba nestačila kvalita napájení u některých lowendových modelů, ale to by se dalo řešit individuálně seznamem podporovaných čipů, který je beztak pro každou desku veden.

Asi není na místě dělat z této věci nějaký velký skandál, protože podobná umělá omezení kompatibility nejsou zas tak vzácná. Intel k němu mohou vést i důvody jako snaha omezit objem potřebného testování a ověřování tím, že není třeba zkoušet fungování kombinace starších CPU a nových desek a vice versa. Případně mohlo jít o omezení rizika, že se někde nečekaně objeví problémy. Intelu se možná jednoduše nechtělo na možnost upgradu vynakládat úsilí, i když nelze vyloučit ani možnost, že motivací bylo přímo to, že upgrady nejsou tak výnosné jako prodej nového CPU spolu s novou deskou (do níž Intel prodá navíc čipset).

... a jejich role u čipů Coffee Lake Piny socketu LGA 1151 u čipů Coffee Lake

Mini-ITX Maximus Impact na bázi Z370?

Mimochodem, Andrew Wu byl v rozhovoru (který najdete celý tady) tázán na řadu dalších věcí týkajících se desek řady ROG. Jedna ze zajímavých otázek, která v něm padla, byla na Mini-ITX model Impact, což je série desek, do nichž Asus pomocí různých přídavných PCB natěsnal výbavu, která je na tento rozměr obvykle nemyslitelná. Podle toho, co Andrew Wu sdělil, bohužel asi příslušník série Impact nebude součástí nabídky modelů s čipsetem Z370. Tyto desky vyžadují údajně hodně úsilí a delší vývoj – přičemž trh pro ně je dost malý – a „v tomto kole“ na ni prý tudíž nedojde. Nicméně firma na tento produkt podle něj nezanevřela. Možná se tedy další ROG Maximus Impact objeví, až bude na trhu čipová sada Z390, nahrazující čipset Z370.

Byl pro vás článek přínosný?