Hlavní navigace

7nm proces TSMC je větší úspěch, než myslíme. Už vyrobilo přes miliardu funkčních čipů

25. 8. 2020

Sdílet

Zdroj: TSMC
Pokud sledujete jenom oblas PC hardwaru, nemusí vám být zřejmé, v jakém velkm měřítku už se 7nm čipy rozšířily. TSMC jich už vyrobilo přes 1 miliardu.

Zatímco ne všem firmám běží vývoj nových výrobních technologií hladce, TSMC se podle všeho 7nm technologie povedla. V hardwaru pro PC zatím na tomto procesu zatím vznikají jenom procesory a grafiky AMD, takže si možná plně neuvědomujeme, jak masově se už 7nm čipy rozšířily v mobilních telefonech a ostatních takových oborech. Objem čipů, které na této technologii už vznikly, je totiž překvapivě velký – TSMC teď oznámilo, že už jich vyrobilo přes miliardu.

Výroba na 7nm procesu začala v dubnu 2018 (zhruba v této době letos jinak odstartoval také 5nm proces a čipy ARM by se s ním snad už brzo měly objevit). TSMC se teď připomnělo blogpostem, který oznamuje, že minulý měsíc (tedy už v červenci, oznámeno je to trošku opožděně) z linek pomyslně sjel miliardtý čipy vyrobený tímto procesem. Reálně samozřejmě z linky vycházejí čipy po waferech, takže miliardtých jich bylo několik desítek až stovek a šlo by o tom, jak by se v rámci celé desky počítaly.

Po světě ve skutečnosti možná běhá ještě víc těchto čipů (nebo se chystá běhat, pokud ještě teprv leží ve skladech nebo plují k zákazníkům) a ještě víc jich vyjelo z linek. Ve svém blogu totiž TSMC mluví o tom, že vyrobilo přes miliardu funkčních čipů „bez defektů“. Nepočítají se tedy ty nefunkční. TSMC nesděluje, jakou má procentuální výtěžnost, ale ona miliardy je každopádně po odečtení zmetků.

Jedna miliardy 7nm čipů TSMC TSMC už vyrobilo tolik 7nm waferů, že by čipy vyskládané vedle sebe pokryly 13 městských bloků na Manhattanu (Zdroj: TSMC)

Trošku nejasné je, zda jsou v tomto čísle čipy z defektem, které ale bylo možné zachránit „harvestingem“. Tedy například vypnutím části jader u procesorů nebo jednotek u GPU. Takové čipy jsou funkční i když mají defekty – teoreticky je možné, že je TSMC počítá, protože chyby nejsou v těch částech, které rozhodují o funkčnosti.

Tak jako tak to ale ukazuje, že TSMC výzvu 7nm výroby, ve své době asi nejpokročilejšího polovodičového procesu (což teď nejspíš převezme 5nm následník s EUV), zvládlo. Podle TSMC je jedním ze zdrojů úspěchu právě velká škála, v níž se jeho technologie používají. Díky stohům mobilních čipů má firma mnohem lepší schopnost vychytat problémy a odhalit cesty ke zlepšení, než kdyby 7nm křemík vyráběla v malém objemu.

KL24

7nm továrna TSMC Fab 15 Tchaj čung 7nm továrna TSMC: Fab 15 v Tchaj-čungu (Zdroj: TSMC)

Podle TSMC se ona miliarda čipů už dostala do víc jak stoky produktů – mobilů, grafikCPU pro počítače, ale jak víme, už také i produkce Nvidie (výpočetní GPU Nvidia A100), FPGA a dalších náročných čipů, o kterých třeba ani veřejně neuslyšíme.

Už máte nějaké zařízení nebo hardware se 7nm čipem?

Galerie: 7nm křemíkový čip vyrobený TSMC z procesoru AMD Ryzen 3000 (Fotogalerie)

Zdroje: TSMC, DigiTimes

Byl pro vás článek přínosný?