Hlavní navigace

AMD se vrací k vývoji čipsetů, X570 už není od ASMedia. Ta zůstane v levných deskách

31. 1. 2019

Sdílet

Zdroj: MSI

Někdy v polovině roku by měly přijít na trh procesory AMD Ryzen 3000 s jádry Zen 2 a vyrobené 7nm procesem. Ačkoliv budou kompatibilní i se staršími deskami, chystají se pro ně také nové. Na internetu se nyní objevily čerstvé informace právě o nových čipsetech, které se patrně jako řada 500 pro Ryzeny 3000 objeví.  

X570 přímo od AMD místo outsourcingu?

Jako o prvním z čipsetů řady 500 spojené s Ryzeny 3000 se mluví o čipové sadě X570. Už jsme se k ní dostali dříve ve zprávě o PCI Expressu 4.0. Tento čipset by snad měl tuto technologii podporovat (i když není potvrzeno, že bude přímo vyvádět linky PCI Express 4.0 pro další zařízení). Podle webu Tom's Hardware by snad měl také mít vyšší TDP než ty dosavadní. Už chvíli se objevovala také informace, že by se mohl výrazně lišit od dosavadních čipsetů platformy AM4. Ty navrhla a vyrábí jako externí subdodavatel firma ASMedia, kdežto X570 údajně vyvinulo přímo AMD, takže by s X470/X370 atd. neměl žádnou spojitost. Pro tyto zvěsti ze začátku nebyl dobrý zdroj, ale nyní stejnou informaci přinesl také web DigiTimes, jenž čerpá z okruhu tchajwanských počítačových výrobců a jeho slovo by proto mohlo být dobře podložené.

DigiTimes píše, že jeho zdroje mu potvrdily informaci, dle níž je čipset X570 skutečně dílem firmy AMD, vyvinutým samostatně. Zdá se tedy, že tato zvěst byla pravdivá. Bude asi docela zajímavé srovnat, jak se řešení AMD a ASMedia (i když také prodávané pod značkou AMD) budou v praxi lišit funkcemi, výkonem a podporou v ovladačích. DigiTimes rovněž zmiňuje, že by X570 měl umět PCI Express 4.0. Právě podpora této technologie je možná důvod, proč AMD opět vyvinulo vlastní můstek místo outsourcingu.

Čipová sada AMD B450 (Foto: AnandTech)

Desky s čipsetem X570 by se asi mohly objevit kolem poloviny roku, možná na Computexu 2019 začátkem června. Začaly se totiž objevovat první jména desek, firma ASRock zaregistrovala několik takovým modelů u agentury EEC (Eurasijské ekonomické komise). Což by mohlo indikovat, že nejsou příliš vzdálené.

Seznam desek ASRock registrovaných u EEC, obsahující modely s čipsetem AMD X570 (Zdroj: VideoCardz)

Mainstreamové čipsety budou dál od ASMedia

Podle DigiTimes ovšem ASMedia nebude odstřiženo. AMD od firmy má podle zdrojů DigiTimes brát čipsety i nadále. A to údajně nejen ty stávající, ale i nové čipsety řady 500, a to navzdory existenci onoho AMD X570. Tyto čipy ovšem mají pokrývat mainstream, zatímco X570 má být uplatněn v highendových deskách pro nadšence a hráče. Mainstreamové desky mají být podle zdrojů DigiTimes založené na čipech ASMedia nadále.

Proč by se situace takto komplikovala (bude minimálně třeba mít dvě sady ovladačů, i když platí, že na platformě AM4 je role čipsetu menší než dříve)? Jedním z možných vysvětlení je ona zmínka o vyšším TDP čipsetu AMD. Teoreticky by mohlo jít o design zaměřený na vyšší výkon, který se ale moc nehodí pro obyčejné desky, kde k čipsetu většinou je připojená jen síťovka, USB periférie a nějaká SATA zařízení.

MMF24

Řadič USB 3.1 ASMedia ASM1142

Druhá možnost je, že zatímco X570 přinese PCI Express 4.0 a bude nový, pro mainstreamové čipsety řady 500 nebude použitý nový křemík, ale místo toho AMD jenom přeznačí čipset B450 na B550 (a třeba ještě A320 na A520). Pak by logicky tyto křemíky dál dodávala firma ASMedia. Nevýhoda by byla, že by dále uměly jenom linky PCIe 2.0 jako současná generace „Promontory“. Ale na druhou stranu DigiTimes píše, že i ASMedia prý pracuje na čipsetech, které by eventuálně přinesly podporu PCIe 4.0. Ovšem tyto čipy mají dosáhnout fáze tape-out až ke konci roku 2019, což je pro generaci 500 už pozdě. Pokud je AMD stále hodlá použít, asi by mohly vyjít až nejdřív v polovině roku 2020, kdy už by to mohla být generace 600 spojená s následujícími procesory Ryzen 4000.

Pak je tu také možnost, že se díky redukované roli čipsetu na platformě AM4 zase poněkud rozvolní unifikování platformy, které u AMD už léta panuje (i když dlouho jako výjimka existovaly desky se starými čipsety Nvidia nForce). Čipsety či „I/O expandery“ na platformě AM4 (a AM5?) by možná opět mohlo dodávat více hráčů, kteří by na trhu koexistovali.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku