Hlavní navigace

Soukromí v ohrožení? Windows 10 mohou Microsoftu předávat i kontakty

31. 7. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Windows 10 v některých kruzích rozvířila d iskuzi nad tím, jestli Microsoft nepřekročil hranici v oblasti sledování uživatelů. Nový operační systém totiž ve výchozím nastavení do Redmondu posílá dost věcí. Opravdu dost. Upozornil na to Jonathan Porta na svém blogu. Jako první poukazuje na obrazovku při instalaci, která na vás křičí, že máte jít rychle dál.

Před sebou vidíte velké tlačítko pro použití tzv. expresního nastavení. Tato obrazovka skutečně není úplně v pořádku, protože abyste raději zvolili alternativní cestu, museli byste si nejdříve všimnout malého textového odkazu pro pokračování do pokročilého nastavení. To lze snadno přehlédnout a oprávněně se můžeme ptát, proč v tomto bodě nevidíme vedle expresního nastavení další plnohodnotné tlačítko.

Posílání historie prohlížení, kontaktů a událostí

Microsoft očividně chce, abychom použili výchozí nastavení, zmíněný dialog je velmi dobře účelně  vystavěný k tomu, aby vás od podrobností odvedl. Osobně jsem obrazovku nepřeskočil a malý odkaz našel, ale je jasné, že ne každý bude mít trpělivost nebo se pozastaví nad tím, s čím že to vlastně souhlasí pokračováním a ponecháním výchozích hodnot. Obrazovka to shrnuje, ale opět platí, že ne každý má trpělivost se čtením.

 

Stačí se podívat na počítače, kde uživatelé, kteří nevěnovali pozornost parametrům instalace, si do počítače omylem nahráli jiné vyhledávače, lišty pro prohlížeče a všemožné jiné programy. Nelze se teď rozepsat o úplně každé položce nastavení, především bych to shrnul tak, že Microsoft ve výchozím stavu dostává kvantum dat v rámci příjmu zpětné vazby, jež mu má pomoci se zlepšení dílčích služeb a produktu jako takového.

Pár příkladů však uvedeme. Může tak získat historii prohlížení při použití Edge, pakliže ponecháte aktivní přednačítání stránek. Více se podivíte posílání kontaktů a událostí z kalendáře, jež má pomoci s personalizací vstupů hlasového, dotykového a psaní na klávesnici. Tentokrát se už musíte hodně zamyslet na tím, co tím chtěl redmondský gigant říct. V tomto bodě mi posílání zpětné vazby připadá vycucané z prstu.

Jedna z obrazovek s nastavením, jež se objevuje při instalaci Windows 10
Jedna z obrazovek s nastavením, jež se objevuje při instalaci Windows 10

Kdo je důvěryhodný partner?

Následující bod přímo přiznává, že budou do Microsoftu odesílána data o psaní na klávesnici a dotykové obrazovce. Pochopím, že rozpoznávání zadávání pomocí digitálního pera je věc, kterou lze zlepšit, ale proč by měla firma vidět, co píšu na klávesnici? Sdělení je navíc vágní a nechává vás v nejistotě a můžete jej interpretovat více způsoby.

V dalším bodě Windows a aplikacím schválíte přístup k údajům o poloze, včetně historie vaší polohy. To by snad šlo, jenže v rámci této předvolby současně schválíte posílání některých informací o vaší poloze Microsoftu a jeho důvěryhodným partnerům. Cílem je zlepšit služby založené na práci s polohou. Nevíme přitom, kdo mají být partneři a která data přesně dostanou.

Instalací projděte pomalu a pečlivě

Tyto předvolby jsou zdaleka nejpalčivější. V tuto chvíli bych ale rád upozornil, že se aspoň z části nejedná o nic moc nového, podobné předvolby obsahovala minimálně už Windows 8, byť nikoli v takovém rozsahu. Podobná diagnostická data, jejichž sběr je ovšem přinejlepším diskutabilní, provádí rovněž výrobci jiných softwarů. Pro obavu ze sběru dat někteří vůbec nepoužívají Chrome.

To samozřejmě neznamená, že je takové chování v pořádku. Co s tím můžete dělat vy? Buď produkt nepoužívejte, ale především instalace nepodceňujte a obecně jimi pocházejte pomalu a všechno si důkladně přečtěte. Jak vidíte, zvláště to platí pro instalaci Windows 10, kde byste dialogům pro nastavení měli věnovat větší péči, než je obvyklé.

Projděte nastavení soukromí a vypněte, co vám vadí
Projděte nastavení soukromí a vypněte, co vám vadí

Vypnutí sledovacích funkcí

Na Redditu vznikl příspěvek vypisující, co všechno můžete v souvislosti se sledováním ve Windows 10 vypnout a kam zajít. V první řadě jděte do Nastavení | Soukromí. Projděte jednu kategorii po druhé, pečlivě si vše přečtěte a rozmyslete si, zda vás dané předvolby zneklidňují. Autor doporučuje vypnout službu Windows Update, což je jednak často nemožné, jednak tím ponecháte počítač děravý.

S tím tedy souhlasit nemohu a tento názor už považuji za extrémní. Podobně kdyby u nás byla dostupná Cortana, můžete ji vypnout, protože o vás sbírá spoustu údajů. O těch ale dobře víme, od toho se jedná o osobní asistentku. Pokud ji chcete používat, je jasné, že ji musíte nechat, aby měla k některým osobním věcem přístup. Jinak by byla k ničemu.

Windows Defender už nelze snadno vypnout
Windows Defender už nelze snadno vypnout

Podobně nemusíte používat účet Microsoft pro přihlašování k Windows. Určitě ale bez něj např. nelze instalovat aplikace z Windows Storu. Používejte při rozhodování hlavně zdravý rozum. Vyplynuly i jiné věci. Pakliže nepoužíváte vlastní antivirus, jako obvykle vás chrání Windows Defender. Tentokrát ho však nelze vypnout trvale. Pokud navštívíte nastavení, všimněte si, že popisek říká, že bude po čase znovu zapnut.

Kdosi si dal tu práci a vytvořil obrovský obrázek jednoznačně popisující, co byste měli vypnout a kde co Microsoft píše o sbírání dat. Sdělení ovšem nechybí mírně satirický podtón.

Nakonec ho trvale deaktivovat lze, a to přes Editor místních zásad skupiny. Pokud nevlastníte Windows 10 Home, zmáčkněte klávesy Win+R, napište gpedit.msc a potvrďte. Navigujte se ve struktuře do Konfigurace počítače | Šablony pro správu | Součásti systému Windows | Windows Defender. Otevřete zásadu Vypnout Windows Defender, označte Povoleno a potvrďte klepnutím na OK.

Pokud tento antivirus používáte, můžete jako obvykle aspoň vypnout posílání dodatečných blíže nespecifikovaných informací a vzorků malwaru. Nebo spíš toho, co bude antivirus považovat za malware. Můžete se rovněž úplně vyhnout používání redmondských aplikací jako Edge nebo i uvedený Defender. Nerad bych však sbírání informací házel do jednoho pytle.

V některých případech dává sběr smysl a je pro nás užitečný, viz Cortana. Pokud o takovou funkci nestojíte, lze ji vypnout. Kdybychom měli jít do důsledků, skončili bychom u doporučení, že se nemáte připojovat k síti a nejlépe byste vůbec neměli používat počítače. Jde myslím spíš o to, najít rozumný kompromis, jenž vám bude vyhovovat, a nezacházet do extrémů.

DT24

Používat antivirus je rozumné, ale stále můžete vypnout např. doplňkové posílání informací
Používat antivirus je rozumné, ale stále můžete vypnout např. doplňkové posílání informací

Zdroj: Jonathan Porta | Reddit

Byl pro vás článek přínosný?