Hlavní navigace

Intel už má 15W čtyřjádra pro notebooky v ceníku i s parametry, vydání je blízko

18. 8. 2017

Sdílet

Zdroj: Intel

Za pár dní 21. srpna hodlá Intel představit procesory „osmé generace“ (čímž se myslí řada 8000). Zatím ještě není úplně jasné, zda budou uvedeny či ohlášeny desktopové nebo mobilní verze, nicméně minimálně ty pro notebooky by se zřejmě už do světa dostat mohly. V oficiálním ceníku, který má Intel na svém webu, se totiž objevily čtyři modely řady U pro notebooky, které už do řady 8000 patří. A s nimi i částečné parametry, které potvrzují to, že konečně půjde o čtyřjádra.

V ceníku se objevily modely Core i5-8250U, Core i5-8350U z nižší řady a Core i7-8550U a Core i7-8650U z řady vyšší. Oficiální cena prvních dvou je 297 dolarů a druhých dvou 409 dolarů, což vesměs odpovídá tomu, kolik mají stát jejich nynější dvoujádroví předchůdci okupující stejnou pozici. To by byla dobrá zpráva, ovšem výrobci notebooků coby velkoodběratelé neplatí oficiální cenu a částky jsou předmětem jednání (jak lze asi tušit i z toho, že dva různě výkonné modely mají dle Intelu stejnou cenu). Nějaké faktické zdražení tak vyloučeno není.

Podle parametrů jsou jak Core i5, tak Core i7 čtyřjádra s HT aktivním, tedy s osmi vlákny. Podobně jako dříve bude rozdíl zdá se v taktech těchto modelů a v L3 cache, kdy modely i5 mají jen 1,5 MB na jedno jádro, kdežto modely i7 plné 2 MB na jedno jádro. Podle ceníku pak modely Core i5 budou mít základní takt 1,6 a 1,7 GHz, modely Core i7 pak 1,8 a 1,9 GHz. Maximální turba bohužel neznáme. Teoreticky by stropy mohly být podobné jako u předchozích dvoujader, aby byl zachován jednovláknový výkon, ale úplně jisté to samozřejmě není. Hodně důležité bude pochopitelně, na jak vysokém turbu budou tato CPU schopná pracovat se všemi čtyřmi jádry zatíženými – a jak dlouhou – ale to by se stejně ani z podrobnějších specifikací nezjistilo.

Čtyřjádrové procesory generace 8000 řady U pro notebooky (Tabulka: AnandTech) Čtyřjádrové procesory generace 8000 řady U pro notebooky (Tabulka: AnandTech)

TDP by patrně mělo být 15 W a tato CPU budou mít obvyklé provedení BGA. Jde zatím o 14nm čipy, podle starších informací je Intel interně označuje jako „Kaby Lake Refresh“ a Kaby Lake by tudíž měly technologicky odpovídat jádra, grafika a multimediální výbava. Do řady 8000 by sice měly již patřit i první 10nm čipy, ty ale mají údajně být jen dvoujádrové a Intel je patrně omezí jen na řadu „Y“ neboli Core M, která míří na nižší TDP a pasivně chlazená zařízení. Tato stále 14nm CPU ale asi paradoxně budou větším přínosem, neboť konečně prolamují letité omezení na pouhá dvě jádra. Nové notebooky s nimi by tak mohly trh rozproudit novým životem.

intel-coffee-lake-procesor-1600Coffee Lake teto měsíc?

Desktopové modely – tedy napjatě očekávané Coffee Lake, nesoucí šest jader do socketu LGA 1151 (a čtyři jádra do levnějších modelů i3) – se v tomto ceníku zatím neobjevují. To může znamenat, že 21. srpna Intel odhalí či uvede jen výše zmíněné notebookové procesory, ale ne Coffee Lake. Případně, že Coffee Lake odhalí či předvede, ale zatím jen papírově. Této eventualitě naznačuje ještě jedna věc: nikde zatím nebyly vidět žádné informace nebo úniky o deskách s čipsetem Z370 – který je ale podle zatím známých informací k provozu Coffee Lake nutnou podmínkou a tato CPU nemají fungovat ve stávajících deskách. A pokud by toto nebyla pravda, pak by výrobci desek pravděpodobně už teď avizovali BIOSy s podporou.

Tato „znamení“ sice nejsou stroprocentní, ale mohla by naznačovat, že Coffee Lake ještě úplně za dveřmi není a prodej se asi dá čekat třeba až koncem září, pokud ne později. Může jít ale také o projevy toho, že jeho uvedení bylo značně uspíšeno proti předchozím generacím. Například Kaby Lake bylo na čínských webech testováno dávno před uvedením, takže muselo být v distribučním systému docela snadno dostupné. U Coffee Lake ale zatím máme jen záznamy v benchmarcích jako je SiSoft Sandra nebo Geekbench.

Byl pro vás článek přínosný?