Hlavní navigace

Raspberry Pi 4 léčí neduhy předchůdců. Má vyšší rychlost a je vhodný pro video

24. 6. 2019

Sdílet


Britská Raspberry Pi Foundation překvapila novým minipočítačem RPi 4 (Model B). Původně se očekávalo, že vyjde až příští rok. Nová malina je ale k dostání už dnes a je v lepší formě než kdy dřív. Přestože má základní deska stále stejný formát a je plně kompatibilní s dřívějším příslušenstvím, nezůstal kámen na kameni.

Na výrobě opět spolupracoval Broadcom, který dodal nové SoC BCM2711. Poprvé vyrobený 28nm procesem (všichni předchůdci měli 40nm čipy) a konečně s novými obvody. Najdeme v něm čtyři 1,5GHz CPU jádra Cortex-A72, poprvé tedy s out-of-order vykonáváním instrukcí. Výkon by měl stoupnout trojnásobně oproti RPi 3.

Nový je též grafický akcelerátor VideoCore VI, který si již poradí se dvěma 4K displeji při 30 Hz nebo jedním 4K při 60 Hz. Je pro něj napsán i nový ovladač, který díky němuž půjde přes OpenGL urychlovat vykreslování webu i desktopu. A co víc, konečně má důstojnou podporu multimediálních formátů. Raspberry Pi 4 podporuje H.265/HEVC v rozlišení 2160p60 a H.264/AVC v 1080p60.

Další premiérou je paměť typu LPDDR4 s trojnásobnou propustností oproti předchůdci. Vůbec poprvé si uživatelé budou moci vybrat i vhodnou kapacitu, k dispozici budou desky s 1, 2 a 4 GB RAM. Nejvíce se budou vyrábět prostřední modely.

Počítač si rozumí s Wi-Fi 802.11ac a nově i Bluetooth 5. Nechybí ani gigabitový Ethernet, který již konečně nabídne plnou propustnost (dříve byl omezen na 300 Mb/s). K jedné lince PCIe 2.0 je připojen i řadič USB, celkem čtyři porty se podělí o 4 Gb/s. Dva konektory jsou nově typu USB 3.0, byť kvůli omezenému pásmu nevyužijí rozhraní až na dřeň. Poslední velkou změnou je výměna jednoho velkého HDMI za dva microHDMI a nahrazení napájecího microUSB za moderní USB-C.

TIP: Raspberry Pi vydává Model 3 A+. Menší verze Pi za 25 $ konečně s novým CPU

Uživatelé se mohou těšit i na aktualizovaný operační systém Raspbian, jehož základem je Debian 10 Buster. Raspberry Pi mluví o tom, že poprvé nabízejí počítač „s výkonem jako PC“, který bude stačit většině uživatelů. Výkonu pro přehrávání videa a web bude mít dostatek, RPi 4 si přitom zachová nízkou spotřebu i cenu. Základní model s 1 GB RAM bude jako obvykle za 35 dolarů, vyšší kapacity pak za 45 a 55 dolarů. Jde o ceny bez daně a dalších poplatků.

Oficiálním českým prodejcem je RPishop.cz, který již novinky nabízí. Počítače prodává za 988, 1262 a 1536 Kč. K dispozici jsou i různé sady s oficiální krabičkou, kabely, adaptérem, chladičem a microSD kartou.

PS: Raspberry Pi Foundation zatím nechystá RPi Model A, protože neví, jak jej osekat, aby mohl být ještě levnější.

Specifikace Raspberry Pi 4

  • Broadcom BCM2711 (4× 1,5 GHz Cortex-A72 + VideoCore VI 3D)
  • 1/2/4 GB LPDDR4 SDRAM + čtečka microSD
  • Wi-Fi 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth 5
  • Gigabit Ethernet
  • 2× USB 3.0, 2× USB 2.0, 2× microHDMI
  • další rozhraní: 40pinový GPIO, MIPI DSI pro displej, MIPI CSI pro foťák, hybridní jack pro
  • sluchátka a kompozitní video
  • napájení: přes USB-C, GPIO, PoE (vyžadován zvláštní PoE HAT)

Zdroj: Raspberry

Byl pro vás článek přínosný?