Hlavní navigace

Kdo jsou největší zákazníci TSMC a kdo má větší váhu? Apple × AMD × Nvidia... a Intel

23. 3. 2021

Sdílet

Zdroj: TSMC
Kdo je pro TSMC důležitější zákazník a kdo má větší šanci na lepší podmínky proti konkurentům: AMD, Nvidia, nebo někdo další? Máme k tomu čísla, která vás asi překvapí.

V současném nedostatku hardwaru a čipů na trhu se opět vynořila otázka, kdo je z výrobců procesorů a/nebo GPU větší pán a může se díky objemu svých zakázek dočkat větší přízně, preferenčního zacházení a tak podobně u tchajwanského TSMC, které dnes drží klíče k nejpokročilejší křemíkové technologii.

Na internetu se teď objevil žebříček klientů TSMC pocházející od The Information Network, který právě ukazuje, jak velcí jednotliví zákazníci jsou, takže na podobné otázky částečně odpovídá.

V tomto přehledu, který ale asi může být částečně produktem odhadů (takže je nutné čísla brát s určitou rezervou), je uvedeno, kolik procent tržeb představovali u TSMC jednotliví „fabless“ výrobci čipů, kteří jeho služby využívají, a to za roky 2019, 2020 a také 2021. Na ten to logicky bude projekce, nicméně asi docela podložená, protože tyto kontrakty se uzavírají dopředu.

Apple je čtvrtina tržeb TSMC, Huawei z 15 % na nulu

Jak můžete v tabulce vidět, prakticky čtvrtinu tržeb TSMC tvoří Apple. Ten má velmi velký objem výroby telefonů, které zároveň vyrábí na nejpokročilejších procesech (a navíc je asi ještě ochoten trošku připlatit za co nejčasnější nasazení). V roce 2019 údajně TSMC od Applu dostalo 24,0 % svých tržeb, v roce 2020 také 24,2 % a letos to má dokonce už být čistých 25,0 %.

Možná byste čekali, že druhým největším klientem by tudíž mohl být Qualcomm, který vyrábí ještě víc mobilních SoC – jenže ten značnou část produkce přesunul k Samsungu. Druhý byl místo toho čínský HiSilicon neboli Huawei. V roce 2019 byl jeho podíl 15 %, což ale loni kvůli sankcím kleslo na 12,8 %. A tento rok by už pro něj TSMC nemělo vyrábět nic, takže klesl na nulu. Je-li toto přesné, tak se tím asi u TSMC uvolnilo hodně kapacit (byť část jich pak potřebovaly firmy, jejichž čipy v telefonech Huawei nahrazují).

Třetí největší zákazník byl už Qualcomm s 9,8 % v roce 2020; ovšem v roce 2019 byl jeho podíl jen 6,1 % a v roce 2021 by měl zase klesnout na 7,6 %. Toto je proto, že Qualcomm podobně jako Nvidia rád od TSMC utíká a část výroby (například nyní 5nm Snapdragony) má u Samsungu. V roce 2021 by měl být až pátým největším zákazníkem.

Procesor AMD Ryzen 3000 kremikovy cip Matisse na 7nm procesu TSMC Fritzchens Fritz 05 7nm křemík vyrobený TSMC z procesoru AMD Ryzen 3000 (Zdroj: Fritzchens Fritz)

Přesun Nvidie k Samsungu se týká asi třetiny její útraty

To už se pomalu ale dostáváme k výrobcům podstatným pro svět PC. Loni byla čtvrtým největším zákazníkem Nvidia, která v roce 2019 dělala 7,6 % tržeb a v roce 2020 pak 7,7 %. Těsně za ní pátý byl Broadcom (u něj to pro změnu bylo ze 7,7 pokles na 7,6 %). Příští rok by ale měl Broadcom stoupnout na 8,1 %, kdežto u Nvidie se čeká, že o řadu pozic klesne a už bude dělat TSMC jen 5,6 % tržeb – to samozřejmě proto, že GPU Ampere teď vyrábí u Samsungu a tudíž velkou část čipů přestane produkovat v TSMC.

AMD z menšího klienta roste na druhého největšího

AMD bylo zdá se v roce 2020 až šestým největším zákazníkem zodpovědným za 7,3 % tržeb, tedy o něco za Nvidií. V jeho případě je to ale velký nárůst, protože v roce 2019 dělalo jenom 4 %. Jeho nárůst je díky 7nm procesorům Ryzen a Epyc, 7nm GPU Radeon (14nm/12nm GPU jsou vyráběná u GlobalFoundries), ale velkým faktorem bude určitě také rozjezd výroby čipů pro konzole, který je hodně vidět i na financích AMD.

I letos (v roce 2021) ale má AMD dosáhnout dalšího růstu – výroba čipů pro konzole pojede celý tok, takže spotřebuje více waferů, ale pravděpodobně stoupnou i prodeje procesorů a GPU, přičemž nová generace Radeonů RX 6000 bude potřebovat fyzicky větší křemík a stejně tak jsou větší i procesory s architekturou Zen 3 (Ryzeny 5000 Vermeer, mobilní Cezanne, Epyc 7003). Letos má AMD představovat 9,2 % tržeb TSMC a bude po zmizení Huawei vůbec druhým největším zákazníkem.

Podíly jednotlivých velkých zákazníků na tržbách TSMC Podíly jednotlivých velkých zákazníků na tržbách TSMC (Zdroj: Seeking Alpha/The Information)

Je otázka, zda díky tomu může AMD získat například o něco lepší podmínky nebo přednost v alokaci výrobní kapacity proti Nvidii. Na jednou stranu by větší klienti měli mít výhody, na druhou stranu výrobou u Samsungu mají Nvidia (a Qualcomm) na TSMC vyjednávací páku, protože ukazují, že pro ně partnerství není nezbytnou nutností a mohou si vybírat. Toto AMD nemá a obě strany si mohou uvědomovat, že je na TSMC do značné míry závislé.

Intel není vůbec malý zákazník, letos třetí největší klient TSMC?

Docela zajímavé je ovšem, že velkým klientem TSMC je Intel, který je jinak jeho konkurentem ve vývoji špičkových technologií. Intel u TSMC vyrábí již dlouho různé méně důležité komponenty, čipy Mobileye pro auta, FPGA Altera (ovšem po akvizici Habana také třeba výkonné akcelerátory AI). A objem tohoto outsourcingu by se měl zvyšovat, protože v posledních letech Intel narážel na limity výrobních kapacit svých továren.

V roce 2019, před plným rozjezdem použití 7nm procesu u AMD, byl Intel s 5,2% podílem na tržbách dokonce větší zákazník než ono. Loni v roce 2020 odpovídal za 6,0 % tržeb, takže už ho AMD se svými 7,3 % přerostlo. Ovšem i Intel bude objem peněz utracených u TSMC zvyšovat, letos v roce 2021 už má dělat 8,2 %. To je těsně více než Broadcom a pokud se toto pořadí opravdu vyplní, tak by byl Intel paradoxně třetím největším klientem po Apple a AMD…

Tip: TSMC je teď největší výrobce čipů na světě. Jak velké jsou křemíkové firmy?

Tip: Problémy kvůli Ampere? Ne, tržby Nvidie přesáhly 4,7 miliardy $. Bude největší fabless firma

Interier továrny TSMC (Zdroj: TSMC)

Exkurz: situace u Samsungu

Tyto informace se objevily na webu Seeking Alpha, kde analytici různé úrovně publikují investiční rady a moudra. Šlo o článek s trochu jiným zaměřením, zabýval se totiž výrobními kapacitami Samsungu. To pro nás je zajímavé také, vzhledem k tomu, že na něm teď leží břímě výroby čipů pro grafiky GeForce RTX 3000.

Samsung by měl mít podle těchto informací v letošním roce asi 2,3× menší celkovou kapacitu výroby v počtu waferů proti TSMC. Ovšem na nejmodernějších výrobních postupech je rozdíl větší, TSMC má například na 7nm procesu mít letos kapacitu 140 tisíc waferů měsíčně, zatímco Samsung jen 40 tisíc, u 5nm procesu má Samsung letos mít 35 tisíc waferů měsíčně, ale TSMC letos už 120 000 měsíčně.

KL24

Kapacity výroby továren TSMC a Samsungu na procesech 7nm generace a novějších Kapacity výroby továren TSMC a Samsungu na procesech 7nm generace a novějších (Zdroj: Seeking Alpha/The Information)

Továrny Samsungu údajně asi ze 60 % své kapacity vyrábí pro Samsung samotný, tedy mobilní SoC Exynos, ale také třeba řadiče pro SSD. Podle článku na Seeking Alpha je zbylá kapacita z poloviny(20 %) vytížena Qualcommem, tedy mobilními SoC Snapdragon. Ten má tedy u Samsungu asi největší váhu. Nvidia tvoří neupřesněnou část zbývajících 20 %, o které se dělí s dalšími klienty – mimo jiné to bude IBM (ale to asi hlavně v budoucnu, až u něj začne vyrábět 7nm procesory Power10) a opět prý dokonce i Intel...

Galerie: 3nm, 4nm a 5nm proces TSMC

Zdroj: Robert Castellano/Seeking Alpha

Byl pro vás článek přínosný?