Hlavní navigace

Skylake-X má mnohem víc jader, než se čekalo. Intel uvede Core i9 s 14, 16 a 18 jádry

29. 5. 2017

Sdílet

Zdroj: Intel

Zdá se, že se letos dočkáme skutečně pádné demonstrace toho, jak je konkurence na trhu důležitá, konkrétně mezi výrobci procesorů. Již se doneslo, že Intel posunul uvedení prvních mainstreamových šestijader Coffee Lake na srpen, zřejmě kvůli v březnu uvedeným Ryzenům od AMD. Zdá se, že podobný vliv bude mít soutěž i v highendovém desktopu. Tam má letos vyjít nová generace Skylake-X pro socket LGA 2066. Původně měla mít jen deset jader, až nedávno se ukázalo, že nakonec bude i dvanáctijádro. Nicméně to vypadá, že ohlášení highendových Ryzenů Threadripper, které mají mít jader šestnáct, Intelu ještě jednou nedalo a nakonec pustí do desktopu jader mnohem víc. Až tak, že srovnatelný skok mezi dvěma generacemi nepamatujeme.  

Velký skok pro Intel

Tato informace pochází od webu VideoCardz, který se nevěren svému názvu nyní pouští i do procesorových úniků. Dnes vynesl slajd z prezentace k platformě LGA 2066 a procesorům Core i9, Intelem označeným jako „řada X“. Překvapením je, že tato řada nebude končit dříve slibovaným dvanáctijádrem – místo původně plánovaných deseti jader nakonec Intel top modelu nadělí rovnou osmnáct jader. S přihlédnutím k tomu, že předchozí highendová řada Broadwell-E loni slavnostně uvedla teprve desetijádro, je to obrovský skok. Doposud Intel jádra přidával jen po dvou a ještě ne každou generaci. Zároveň se tak zmenší rozdíl v počtu jader proti největším serverovým procesorům, které jich fyzicky nesou 28. Broadwell-EP/EX existoval jako 24jádro, ale na desktopu jsme z toho viděli v akci jen deset.

Díky uvedení osmnáctijádra se řada extrémních/highendových čipů pro platformu LGA 2066 rozroste na docela slušnou skupinku. K původně známým čtyřem modelům (a dvěma doplňkům rodiny Kaby Lake-X) se totiž kromě top modelu s 18 jádry (a 36 vlákny), který má údajně nést jméno Core i9-7980XE, přidají i „mezikroky“. Podle VideoCardz tak má být dostupné ještě šestnáctijádro Core i9-7960X a čtrnáctijádro Core i9-7940X, přičemž poté již sestava pokračuje známými čipy s 4–12 jádry. Modelů v highendové platformě tím pádem bude rovnou devět, nebývalé a rozhodně nečekané množství.

Slajd, podle nějž mají procesory Intel Core i9 mát až 18 jader (Zdroj: VideoCardz) Slajd, podle nějž mají procesory Intel Core i9 mát až 18 jader (Zdroj: VideoCardz)

Vyvstává z toho otázka, jak Intel takovéto rozpětí modelů rozliší cenově, aby se v nabídce nenamačkaly do příliš úzkého pásma. Asi je možné, že cena Core i9-7960XE bude ještě vyšší než současných zhruba 1750 dolarů za desetijádro Core i7-6950X. Pokrok v počtu jader bude ostatně masivní a Intel by z tohoto důvodu asi mohl požadovat výrazně více než 1000 dolarů také za verze s 14 a 16 jádry – i proto, aby tolik nepoškozovaly zisky z dražších Xeonů.

Tyto nově přidané procesory by měly být založené již na odlišné verzi čipu Skylake-SP, než skupina nižších modelů. Intel obvykle pro Xeony navrhuje tři různé verze (LCC, HCC, XCC), zde již asi bude použita ta prostřední HCC (High Core Count). U těchto Core i9 by tak měla uvnitř asi být jiná topologie propojení jader než u základních modelů s šesti až deseti jádry. Zda to ale znamená i nějaké odlišené funkce navíc, to nevíme. V tomto budou asi tyto mnohojaderné verze stejné jako ty základní. Patrně ale budou mít horší TDP, to podle slajdů u vyšších modelů Skylake-X dosáhne až k 165 W.

Jak je možné, aby Intel takto promptně „přidal do čipů jádra“, ačkoliv vývoj procesorů trvá roky a jen od hotového návrhu k prodeji obvykle uplyne 12 měsíců či delší doba? Zakopaný pes je právě v onom zmíněném detailu, že Intel pro své serverové procesory Xeon Gold/Platinum/atd (dříve Xeon E5/E7) vyvíjí tři různé velikosti s různými počty jader. Toto mu dává docela velkou svobodu v konfiguraci modelů, které teoreticky mohou jít až do těch 28 jader. Extrémní/highendové procesory pro desktop („HEDT“) vždy vznikaly z těchto Xeonů, ale Intel v minulosti používal jen nejmenší variantu LCC.

Tentokrát je Intel zdá se ochoten plně využít i celý potenciál prostřední varianty HCC, ale teoreticky by asi mohl použít i čip XCC a jít ještě výš. „Přeprogramovat“ křemík určený pro Xeony na Core i9 a dát mu jiné pouzdro už lze celkem rychle. Ve srovnání s tím AMD takovou svobodu nemá, jeho Threadripper bude tvořen dvěma osmijádrovými čipy. Tudíž je 16 jader jeho strop, neboť další čip se do dané platformy přidat nedá. Až někdy během dvou let by měly přibýt verze s 2×12 jádry, které má přinést 7nm proces a architektura Zen 2. Je asi celkem reálné, že 18 jader u Core i9-7960X je zvoleno právě proto, aby měl Intel jasně výkonnější i vybavenější CPU.

Takto mají vypadat balení procesorů Kaby lake-X a Skylake-X pro platformu LGA 2066 (Zdroj: VideoCardz) Takto mají vypadat balení procesorů Kaby lake-X a Skylake-X pro platformu LGA 2066 (Zdroj: VideoCardz)

Dostupnost v srpnu?

Jaké budou mít tato vpravdě extrémní Core i9 další parametry, zatím nevíme. Intel by je teoreticky mohl odhalit nyní během Computexu, ovšem je možné, že zatím se pochlubí jen nižšími modely s počtem jader do deseti, které měl plánované původně. Zatímco Skylake-X jako platforma by snad měla jít na trh už v červnu, tyto později přidané vícejaderné modely by měly trvat déle a fyzicky budou dostupné až později. Dvanáctijádro mělo údajně přijít v srpnu, u těchto novinek by to tak možná mohlo být také.

Byl pro vás článek přínosný?