Hlavní navigace

Nejdůležitější události roku 2011: hlavní události, trendy, pády i úmrtí

Sdílet

Zdroj: Redakce

Po roce jste se dočkali nového přehledu největších IT událostí. Oproti předchozím ročníku jsme chtěli formát článku trochu změnit. Zkratkovitý text z loňska vystřídá bohaté shrnutí, co se šustlo u hlavních tahounů technologické sféry (především té spotřební, ne firemní), ale podívali jsme se zpět i na události českého internetu. Letošek byl snad nejbohatší v historii, to zkrátka nešlo odbýt několika body. I tak nejspíš několik událostí vypadlo. Jejich problém, měly být zvučnější, že?

Tip: Další shrnutí roku 2011 najdete na sesterských webech: ExtraHardware se zaměřil na nové technologie procesorů, grafik a jiných čipů, na ExtraWindows je přehled nejdůležitější softwarových událostí rok.

Apple na vrcholu, ale přišel o krále

Apple na vrcholu, ale přišel o krále

Rok 2010 se nesl ve znamení hardwarových revolucí, když se objevil zcela nový iPhone 4, iPad, přepracovaný Apple TV nebo MacBook Air. Letos těch hardwarových novinek nebylo mnoho. iPad, iPhone a veškeré Macy doznaly výkonnostních upgradů, ale nic z toho neudalo zcela nový směr.

Potěšilo nás rychlé rozhraní Thunderbolt, konečně rychlý MacBook Air s procesorem Sandy Bridge, tenčí iPad a výrazný přechod od pevných disků a optických mechanik k flash pamětím. Apple ukončil výrobu plastového MacBooku, na iPody takřka zapomněl a nejvíce očekávaný produkt – iPhone – nás po hardwarové stránce spíš zklamal.

iPhone 4S
iPhone 4S?

Zaujal software i služby

Apple letos zaujal především softwarem. V létě vydal nový Mac OS X Lion se stovkami změn a vylepšení. Důrazně přibližuje své ovládání iOS na iPadu, takže je možné maximalizovat aplikace (že to ale trvalo) a díky Trackpadu ovládat systém pomocí gest. Vyšel nový iOS 5, jehož nejdůležitější funkcí do budoucna je hlasový asistent Siri. Zatím funguje (oficiálně) pouze s iPhonem 4S. Nový balíček iLife nás také potěšil. Tvorba multimédií je zase o krok jednodušší, ať už jsou to úpravy fotek, videa nebo skládání hudby.

Firma se letos výrazně zaměřila na služby. Nejdůležitější produktem je iCloud. Čekali jsme konkurenci Dropboxu nebo SkyDrive, nakonec se jedná o synchronizační platformu pro desktopové a mobilní systémy. Neuložíte do ní libovolná data – pouze to, co Apple dovolí a podporuje. Ale díky tomu už je možné bezdrátově synchronizovat více iPhonů a iPadů najednou, ukládá se i nastavení nebo fotografie.

Lion
Mac OS X Lion

Velkým mezníkem je podpora hudební funkce iTunes Match. Ta za roční poplatek převede vaši starou hudbu do cloudového iTunes, odkud je možné hudbu sdílet napříč 10 zařízeními. Staré MP3 tak Apple porovná s nabídkou v iTunes a skladby „zlegalizuje“.

Z našeho pohledu je důležité, že se Apple začal věnovat také českým fanouškům. OS X Lion je konečně v češtině. Apple u nás spustil takřka plnohodnotný Online Store a na podzim ještě otevřel iTunes Store. Konečně si můžete i s českou kartou koupit hudbu, filmy nebo knihy.

Úspěch utlumila smrt Jobse

Pro Apple to byl letos historicky nejúspěšnější rok. Měl rekordní tržby a zisky, střídavě se stával nejhodnotnější firmou světa podle akciového trhu, postavil obří datacentrum (kvůli iCloudu) a navíc ukázal plány na novou ústřední budovu ve tvaru létajícího talíře. Jenže úspěchy vystřídal i smutek.

Na začátku roku dočasně odstoupil šéf firmy Steve Jobs vinou své nemoci. V létě na svou funkci definitivně rezignoval. A na podzim (5. října) nás Jobs bohužel navždy opustil. Kromě zarmoucené rodiny za sebou zanechal firmu v nejlepší formě a podle zvěstí i plány, jak bude Apple postupovat další čtyři roky. Cupertinskou společnost teď vede Tim Cook, který nemá Jobsovo charisma, ale prozatím se nedopustil žádných velkých chyb.

Jobsova knižní biografie se stala podle mnoha žebříčků bestsellerem roku. Možná už příští rok se dočká rozšíření a filmového zpracování.

Google po zemětřesení

Page míní, Google mění

Výraznou stopu za sebou nechal Google. Na jaře vstoupil na trh tabletů, když uvedl Android Honeycomb. Operační systém nebyl na rozdíl od předchůdců open source, proto se dostal jen na pár certifikovaných zařízení. Velký hit to ještě nebyl, pozice iPadu zůstala neotřesena.

Na Apríla došlo v čele firmy k důležité rošádě. Po deseti letech odstoupil z funkce CEO Eric Schmidt a vrátil se zakladatel Larry Page. Hned první den zavelel, že se všechny služby musí spojit a musí být sjednocen vzhled a uživatelské rozhraní. Dnes už je většina stránek převedena do nového kabátku, který je vzdušný, čistý, ale mnohdy máme velké výhrady (Gmail, Docs a Reader). Nicméně už vypadají, že je dělali v jedné firmě, nikoliv v desítkách různých doupat.

Služba na odstřel, nečekaný Google+

Page se také zbavil starých nepoužívaných služeb. Odskákal to Wave, Buzz, Knol, Google Health a další desítky produktů. Přišel ale jeden zásadní – sociální síť Google+. Eric Schmidt dříve podobnou konkurenci Facebooku popíral, prý pouze připraví sjednocující vrstvu pro ostatní produkty, dodá jim lidský rozměr. Jenže je to Facebook jak vyšitý. Zatím má asi 60 milionů uživatelů, analytik Paul Allen odhaduje, že příští rok to může být až 400 milionů.

Google+Vývoj počtu uživatelů Google+

Integrace nakonec postihla i Android. Google konečně pochopil, že musí sjednotit telefonní (Gingerbread) a tabletovou (Honeycomb) větev a uvést unifikovaný systém. Tím se na podzim stal Android 4.0 Ice Cream Sandwich. Podporuje řadu zařízení s různými rozlišeními, má desítky nových funkcí a je znovu open source. Ještě není tak dobře vyladěn jako třeba iOS, ale konečně napravuje reputaci a zmenšuje fragmentaci platformy. Zatím se na trh dostal pouze telefon Galaxy Nexus, oficiální aktualizaci má zatím pouze předchozí Nexus S.

Android nás letos potěšil několika zlepšeními. Webový Market je opravdu návyková záležitost. A Google u nás konečně spustil velmi dobrou hlasovou navigaci ve svých mapách. Ale v jiné mapové službě – Street View – měl Google spoustu trablů. Předloni aféra kvůli sbírání dat z Wi-Fi sítí v globálním měřítku, loni dočasný zákaz snímkování kvůli zbytečně vysoké kameře zase brzdil pokrývání v Česku i Německu.

Jednička mezi prohlížeči

Google také výrazně zrychlil vyhledávač. Umí vyhledávat hlasem i obrazem. Jeho prohlížeč Chrome podle statistik Statcounteru překonal Firefox a podle jiných statistik už přeskočil i Internet Explorer 8. To Chrome OS a Chromebooky těžce neuspěly. Google TV také nezaujalo.

Ale Google přinesl i jiné nové služby. V půlce roku nás navnadil cloudovým úložištěm pro hudbu Google Music, která se nedávno přeměnila v plnohodnotný obchod jako iTunes Store. Má výhodu v bezplatném prostoru pro 20 000 skladeb a možnosti poslouchání hudby v prohlížeči. Ale zase funguje (oficiálně) pouze v USA a katalog je menší, než nabízí konkurence. Spuštěn byl i knižní obchod a půjčovna filmů v rámci YouTube, ale opět bez české podpory.

" width="560" frameborder="0" height="315"> 

Google se ale nevěnoval pouze ryzím počítačovým službám. Dělal pokroky v oblasti energetiky a hlavně robotiky/automatiky, když testoval počítačem řízená auta přímo na cestách. Bez nehod najezdily tisíce kilometrů. Do klubu, Alfréde Google.

Microsoft připravuje revoluce

Microsoft připravuje revoluce

Softies měli před sebou těžký rok. Nová Windows i Office daleko. Boom Xboxu a Kinectu vrcholil o předchozích Vánocích. Masivně propagovaná mobilní platforma Windows Phone 7 měla velmi slabý rozjezd. Microsoft se opíral o staré pilíře, ale nepřišel s novými. Cílem bylo udržet tempo pro rok 2012, neboť až v něm se bude lámat chleba.

Redmondští odhalili plány hned úvodu veletrhu CES na počátku ledna. Mluvilo se o Windows 8. Systém bude vyvíjen i pro platformu ARM, čemuž jsme do poslední chvíle nevěřili. Levné ultramobilní přístroje s plnohodnotnými Windows, to byl sen odjakživa. Až v září Microsoft odhalil další detaily a veřejně uvedl vývojářskou verzi systému. Staromilce potěší, že můžou fungovat jako Windows 7 (Budou mít ale důvod k přechodu?).

Windows 8 Windows 8 Windows 8 

Stejně jako Windows Phone i osmičky přinesou nové dlaždicové rozhraní Metro, které je přizpůsobené dotykovému ovládání. Pro Metro budou specializované aplikace a widgety s vlastním online obchodem. A zřejmě to bude jediné rozhraní, se kterým poběží ARMové počítače. Zatím známe pouze střípky, ale už teď víme, že Windows 8 budou největší revoluce Microsoftu za posledních 15 let. Snad vyjdou ještě letos. A s nimi i nový balíček Office.

IE9 s adrenalinovou injekcí

Microsoft vydal očekáváný Internet Explorer 9 (už jen pro Windows Vista/7) a dotáhl nebo přeskočil svým výkonem konkurenci. Akcelerace prohlížečů byla letos klíčovou funkcí stejně jako rozšiřující se podpora HTML5 a CSS3. S podporou nových standardů postupuje opatrně, ale IE9 je rychlý jako děcko po prvním kari.

Pohybové ovládání Kinect letos upoutalo pozornost i mimo svět Xboxu. Experimentátoři ihned vytvořili rozhraní a ovladače pro počítače a tím odstartovala soutěž, kdo vytvoří co nejpůsobivější dema. Nakonec i Microsoft uvedl software pro Windows, nejdříve však pro vědecké a nekomerční účely. Speciální Kinect pro Windows PC má přijít až v roce 2012. Mimochodem Kinect se prodával tak dobře, až se dostal do Guinnessovy knihy rekordů.

Mango: povedený restart Windows Phone

Smolný počátek Windows Phone 7 se pokusila napravit první důležitá aktualizace NoDo. Mezitím však Microsoft sílil jiným způsobem. Na svou stranu dostal finskou Nokii. Ta se vzdala vývoje ostatních (vlastních) systémů a vsadila veškerou svou budoucnost na Windows Phone. Prvních produktů jsme se dočkali až před Vánoci (k nám přijdou telefony Lumia až v lednu), takže hodnotit můžeme až později. Buď to bude strategický majstrštyk desetiletí, nebo totální selhání Nokie i Microsoftu.

Nokia Lumia 800
Nokia Lumia 800 s Windows Phone Mango

Nicméně v Redmondu stihli na podzim vydat Windows Phone 7.5 Mango, který během jednoho roku vývoje stačil smazat téměř všechny nevýhody oproti konkurenci (hlavně iOS a Androidu) a Microsoft přesvědčil další výrobce, aby pro něj vyráběli smartphony. O komerčním úspěchu zatím mluvit nemůžeme, chybí data.

Potěšitelné je, že Microsoft nezanevřel ani na ostatní mobilní platformy. Vyvíjí Hotmail a SkyDrive pro iOS a Android, pro iOS ukázal zajímavý Photosynth (tvoří 3D fotky) a chystá Office pro iPad a Symbian.

Cloudy pro každého: Office 365 a SkyDrive

Nejvýraznějším produktem byl firemní balík Office 365, který přinesl kompletní cloudovou kancelář. Ale díky tomu byly vylepšeny i bezplatné služby – pošta Hotmail, úložiště SkyDrive a nový webový Word, Excel, Powerpoint a OneNote.

Z chystané sociální sítě so.cl se nakonec vyklubala experimentální komunikační kanál pro studenty. Jenže Microsoft se výrazně paktoval s Facebookem, Twitterem a LinkedInem.

A do online sféry vstoupil megaobchodem, když za 8,5 miliardy dolarů koupil Skype. Smlouva je ještě horká, takže zatím čekáme, jakou bude mít tato akvizice dopad na budoucnost firmy. Spekulovali jsme a vytvořili pro to několik scénářů.

Microsoft letos oslavil třicetileté výročí DOSu. Ale důvodů k radosti bylo více. Office a Windows se rekordně prodávaly a tempo nezpomaluje. Jenže klíčovým úspěchem Microsoftu se stal paradoxně Android. Tam, kde Apple štěká, už Softies počítají miliony. Společnost se dohodla s předními výrobci telefonů (Samsung, HTC a další) na licenčním programu, takže z prodejů androidových smartphonů dostává asi 5–15 dolarů za přístroj. Údajně tak bez námahy vydělá více, než kolik vynáší vlastní Windows Phone.

Android
Microsoft už kvůli Androidu ždíme kdekoho

Očekávané držkopády

Microsoftu se ale v některých oblastech nedařilo. Po letech vzdal souboj s Applem a ukončil vývoj přehrávačů Zune. Ty jednoduše sloučil s Windows Phone.

Nepovedlo se zvýšit vliv na internetu. Bing a s ním spojené služby se proti Googlu nestačily prosadit u uživatelů tak výrazně, jak si Microsoft maloval. Online divize stále nabírá ošklivé finanční ztráty. Jenže firma vydělává na serverech, Windows a Office, tudíž si může dovolit ztrátový segment dotovat. Díky tomu letos Microsoft hodně inovoval (viz Office 365, nový Hotmail, SkyDrive…).

Facebooku se množí uživatelé i skandály. Twitter se mění

Facebook roste do všech stran

Největší sociální síť se stala ještě větší. Zažila bouřlivá období, skandály, úspěchy i selhání. Na začátku roku měl Facebook 600 milionů uživatelů, aktuálně to dělá asi o 200 milionů více. V žebříčku nejnavštěvovanějších webů světa poskočil ze čtvrté až na druhé místo za neotřesitelný Google.

Facebook rostl i tržně. Do sítě vstoupilo několik nových investorů a kvůli tomu by měl už brzy vstoupit na burzu. Podle současných odhadů by mohl mít hodnotu až 100 milionů dolarů. Realitu ukáže až čas. Letošní vstupy startupů na akciový trh měly pro namlsané firmy spíš hořkou příchuť (Renren, LinkedIn, Zynga…). A bobtnal i počet zaměstnanců, takže se firma přestěhovala do nové centrály.

Facebook Timeline
Nový Facebook Timeline

Stalo se něco, co možná sám Zuckerberg nečekal. Google spustil konkurenci v podobě sítě Google+. Ne, že by hned nějak ohrozila pozici Facebooku, ale bylo na něm vidět, že se začal více snažit. Přinesl několik funkčních novinek, zjednodušil nastavení, aby jej pak zase mohl ztížit. Zavedl několik designových aktualizací, aby je nakonec zase změnil. Posledním výstřelkem jsou nové profily Timelime, které sociální síť změní na jakousi osobní kroniku či životopis.

Problémy s bezpečností a velkými plány

Facebook se potýkal s bezpečnostními problémy. Novinka v podobě automatického štítkování fotografií nebyla příliš kompatibilní s evropskými zákony. Chyby Facebooku mohly vystavit osobní data (fotografie) veřejnosti. A také se ukázalo, že smazat vlastní účet na této síti je nadlidský úkol.

Několik důležitých plánů selhalo. Facebook chtěl vstoupit na trh se slevovými servery, ale jeho Deals pohořely. Zkusil nabídnout geolokační službu, jenže proti Foursquare také neuspěl a Places kompletně změnil. (Nakonec koupil i druhé poražené, Gowallu.) Velkolepým plánem bylo zahubit e-mail. Projekt Titan a nové Zprávy (Messages) ale pouze prošuměly. Velké zklamání.

Ale byly i důvody k radosti. Facebook vyvíjel a zlepšoval aplikace pro mobily, dokonce uvedl i software pro staré telefony s Javou. Někteří výrobci dokonce uvedli telefony, jimiž je Facebook úplně prolezlý. Přibyla spousta nových her a aplikací. Facebook se naučil skupinový chat a videohovory. A nově už nemusíte být s lidmi pouze přátele, ale můžete některé jednosměrně sledovat jako na Twitteru nebo Google+, aniž by vás museli autorizovat.

Twitter, tichošlápek s velkým vlivem

Stále se o tomto mikroblogu moc nemluví, přitom těch zlepšení a událostí bylo srovnatelně s Facebookem. Do 140 znaků se kromě textu vejdou nově i fotografie. A také více odkazů, protože je systém automaticky zkracuje. Twitter s sebou přinesl i nové reklamy, které ale stále neobtěžují.

Co se naštěstí nemění, Twitter je i nadále výborným a rychlým šiřitelem informací. Tedy šiřitelem jsou lidé, Twitter je pouze účinné médium. V reálném čase jsme mohli sledovat sportovní přenosy, politická vystoupení, střípky z vesmíru i revoluce v arabském světě.

" width="560" frameborder="0" height="315">

Poslední informace hovoří o tom, že Twitter má přes 100 milionů aktivních uživatelů, kteří během dne vyprodukují 250 milionů tweetů. Čechů a Slováků je na této síti necelých 90 000. Twitter už zdaleka není doménou pouze internetových geeků, cestu si k němu našla i zpravodajství, díky tomu i běžní uživatelé.

Před pár týdny došlo po roce ke kompletního redesignu Twitteru včetně aplikací pro mobily. Má být přístupnější a rychlejší. Naše rozpačité pocity potvrzují jen druhý bod. Twitter navíc za přibližně 50 milionů koupil jeden z nejpoužívanějších klientů, TweetDeck.

Co se dělo na českém internetu

Co se dělo na českém internetu

Zajímavosti se neděly pouze na zahraniční půdě, ale také na tuzemských sítích. Králem internetu je stále Seznam, i když si Google myslel opak. Český sok se gigantu z Mountain View v některých ohledech přibližoval, v jiných jej předčil. Nejpoužívanější domovskou stránkou v Česku je stále ta od Seznamu. Letos byla kompletně přepracována a nám se moc líbí.

Seznam nenechal kámen na kameni ani u svých map. Nový vzhled, rychlejší rozhraní a spousta nových funkcí v čele s nedávnými snímky z ptačí perspektivy nás nadchly. Koketuje i s navigací v mobilech.

Mapy.cz

Změny se dotkly i slovníku a vyhledávacího robotu, jež slibuje přesnější výsledky.

Stejně jako má Google svůj YouTube, Seznam se letos stal 100% vlastníkem videoportálu Stream.cz. Má s ním velké plány, chce konkurovat i celoplošným televizím.

Ale hlavně – Seznam měl spustit poslední chybějící službu. Očekávání byla veliká, nakonec se z toho vyklubala stránka věnovaná Cimrmanovi. Sranda musí být, jenže Seznam si z nás vystřelil tím, jak je web zpracován. Spousta flashe, nepřehledná navigace. Jára by to svedl lépe.

Hudební revoluce

Seznam se potloukal i kolem dlouho očekávaného projektu MusicJet. Všechna velká hudební vydavatelství se měla spojit, aby vytvořila jednotný systém pro nákup a přehrávání písniček. Seznam byl hlavní partner, ale ani to nepomohlo, že jsme z MusicJetu rozpačití. Z obchodu se nakonec stala půjčovna s podivným softwarem, špatnými cenami i podmínkami.

Supraphonline.cu

Nicméně na hudební scéně se toho letos událo mnoho. Zkrachoval do té doby největší obchod i-Legálně.cz. Přišel iTunes Store, MusicJet a svoje tematická rádia spustila i ČSFD, čerstvě oceněná Křišťálovou lupou. Největší radost z technické stránky jsme ovšem měli ze Supraphononline. Škoda slabého katalogu. Do Česka měl do konce roku zamířit i Deezer (globální obdoba MusicJetu), ale nestihl to.

Mizérie online videa a e-knih

Co se týče prodeje videa, za rok jsme se příliš neposunuli. Topfun sice výrazně zvětšil nabídku filmů, podmínky a kvalita ale stále pokulhávají. Přišla konkurence v podobě Voyo.cz od vlastníka Novy, ale také není podle našich představ. Apple začal prodávat a půjčovat filmy prostřednictvím iTunes, jenže zase bez české lokalizace. Filmům snad budou patřit až další roky.

Letos se ale objevilo několik zajímavých obchodů s e-knihami. E-inkové čtečky se staly hitem, první pionýrské pokusy na poli obchodu ale tradiční papír zatím neohrozily. Prodává už Kosmas, Palmknihy nebo eReading (má i vlastní čtečku). Rájknih.cz čeřil vodu se softwarovou čtečkou a tabletem Wooky. Ale porodních bolestí e-knih je hodně. Malá nabídka titulů, DRM, omezená podpora formátů, špatné formátování a sazba. Zkrátka piráti umí vytvořit lepší knihy než profesionálové. Amazon a Apple už mají dobře zajeté obchody, ale české knihy se s nimi moc nekamarádí. Buďme trpěliví.

Ale zatímco e-knihám se moc nedařilo, letos se objevilo hodně e-časopisů a e-novin pro iPady. Androiďáci mají zatím hodně omezenou nabídku, neboť Google ještě nepovolil českým vývojářům vydělávat.

Obchod inovují a kopírují

Pokračoval také boom slevových serverů. Své vlastní připravil Seznam, Centrum a také my jsme přinesli Republiku Slev. V oblasti obchodu nás zaujal pokus Mallu.cz, jenž v pražském Metru otevřel virtuální prodejnu založenou na QR kódech.

Mall.cz
Virtuální prodejna Mall.cz

Činila se i naše největší aukční síň. Aukro totiž spustilo program Aukro+, z obyčejných prodejců se stali certifikovaní, z čehož plynou velké záruky pro kupující. Ti mohou nově nakupovat i bez registrace. A platit lze rychle přes novou bránu PayU.

Zpravodajské deníky zkoušely zpoplatnit některý obsah, tento trend nejspíš bude posilovat v letošním roce. Na Slovensku spustili platební systém Piano, do kterého se zapojili tamní velcí vydavatelé. K nám se zatím nedostal a drtivou většinu zpráv máme zadarmo. Platit můžete jen za přístup k prémiovým článkům.

Česká televize válí

Asi nejvýraznějším počinem roku byly aktivity České televize. Nejdříve převedla celý online archiv do nového formátu H.264. Přinesla aplikace pro různé mobilní platformy, a to jak pro zpravodajství, tak i živé přenosy nebo iVysílání. Kompletně předělala i weby svých programů. Začala vysílat v HD. Ale kapacity někdy nestíhaly, třeba při sportovních přenosech se ukázaly slabiny, nedostupnost. To jenom, abychom pouze nechválili.

Revoluční Nový hlodač nasbíral potřebné investice a jeho autor, Petr Hejl, na něm okamžitě začal pracovat. Za pár měsíců jej možná pohltí Google nebo Bing!

Politika a kyberútoky ruinovaly internet

Politika a kyberútoky

Ani z jednoho nemáme radost, škodí internetu a svobodě. Crackerské skupiny Anonymous a LulzSec letos nadělaly hodně paseky. Schytala to Sony, která proti sobě poštvala své fanoušky. Miliony odkrytých účtů, na dlouhou dobu odstavené online systémy ji stály miliony dolarů. Kyberútoky zaznamenali i v CIA, FBI nebo americkém Senátu. Falšovány byly i bezpečnostní certifikáty DigiNotaru.

Škodili i ti, kteří chtěli naoko pomáhat. Obrovský bezpečnostní průšvih má na svědomí firma Carrier IQ, která vysávala téměř všechna data ze 140 milionů mobilů a ještě se tím chlubila za tiché podpory operátorů.

Tracklog iPhoneTakto vypadá vygenerovaný tracklog z aféry locationgate

Své uživatele také sledoval Google, Apple a Microsoft. Aféra locationgate nakonec vyšumělo stejně tak, jako bouřlivě odstartovala. Firmy totiž v mobilech neustále sledovaly polohu uživatele, aby díky tomu mohly lépe cílit reklamu, rychleji navigovat apod. Jenže data v iOS nebyla dobře šifrována, takže k nim měl přístup „kdokoliv“.

Revoluce a vypínání internetu

Letošní převraty a demonstrace na severu Afriky ukázaly pozitivní vliv sociálních sítí. Lidé se díky nim spojovali, informovali a organizovali akce. Vedlo to k pádům režimu v Libyi, Sýrii nebo Egyptu. Tamní zoufalé vlády se ale nebály zasáhnout a zkrátka vypnout internet. Nařízení hlavním ISP odřízla tyto země dočasně od celosvětové sítě. Zahraniční média byla pobouřena a my se logicky musíme ptát: „Když mohou síť tak rychle odstavit tam, jde to i jinde ve světě?“

Akamai State of the Internet
Lednový výpadek v Egyptě

Ale nemusíte být zrovna Kaddáfí nebo Mubarak, stačí porušit páteřní optický kabel při dobývání mědi, a hned je skoro celá země offline.

Cenzura pod maskou ochrany

Všechny tyto problémy měly pouze dočasný charakter. Na politické scéně se ale udály kauzy, které mají otřást internetem dlouhodobě. Evropská unie se stále snaží prosadit dohodu ACTA. Ta má mj. dovolit vlastníkům práv okamžitě vypínat weby porušující copyright nebo získávat informace o pirátech, protože se usnadní přístup k údajům internetových poskytovatelů. Američané chystají ještě tvrdší zákony jako SOPA nebo PIPA.

A nemusíme ani chodit za hranice. Cenzurovat český internet se pokusili i naši zákonodárci. Pod záštitou boje proti hazardu a odvádění daní mimo ČR chtěli jednoduše trestat a zakazovat webové stránky, kde je i pouhá reklama na cizí sázkové kanceláře. Naštěstí rychlé zmedializování kauzy a petice České pirátské strany tyto snahy zatím zhatily.

Operátoři

Co dělají operátoři v jedné kapitole s politiky a crackery? Také škodí. Letos si toho všimli i naši politikové a hlavně média, která tlačila jednak na O2, T-Mobile a Vodafone, jednak na Český telekomunikační úřad.

Zahraniční nadnárodní firmy si libují v drahých službách v ČR a pouze odsud ždímají peníze, aniž by více investovali do infrastruktury nebo zlevnili. Ve srovnání se zahraničím máme nesrovnatelně horší pokrytí 3G, mizerné ceny hlasových i datových tarifů. Ani tři operátoři nestačí k tomu, aby byl trh nezdefermovaný oligopolem.

Ale ČTÚ se před lety vzdal účinných nástrojů, jak proti tomu bojovat. I kvůli tomu si jako regulátor vede jako jeden z nejhorších v EU. Naštěstí má prostor pro reparát. Po nedávném ukončení analogové televize se uvolnily frekvence (tzv. digitální dividenda), o které mají operátoři zájem. Už i prezident stačil schválit novelu Zákona o elektronických komunikacích, takže ČTÚ může vypsat aukci na volné frekvence. Operátoři po nich lační, úřad může do podmínek vložit takové body, které by dovolily vstup plnohodnotného čtvrtého operátora, případně více virtuálních, jež by využívaly sítí současné trojky.

Datové služby jsou problémem hned dvojnásobným. Nevýhodné tarify s drahými paušály a slabým FUP na jedné straně. Na té druhé sotva dvoutřetinové pokrytí populace. Sítě jsou ve větších městech a obcích, ale především venku, uvnitř budov narážíme na fyzikální limity. Takže teoreticky je 3G dostupné pro 6 milionů lidí, ale ti musí být ideálně na zahradě svých domovů, s dobrými telefony a modemy a hlavně nikam necestovat, nevrtět se a dýchat potichu.

Další pochvaly a pohlavky

Další pochvaly a pohlavky

3D po kapsách  

Loni se o naši přízeň ucházely 3D televizory a monitory, letos to byly kapesní zařízení. HTC vydalo smartphone Evo 3D, LG přidal Optimus 3D a Nintendo přišlo na trh s novou konzolí 3DS. Ani jedno ze zařízení nepotřebuje brýle, ale troufám si tvrdit, že téměř nikdo nepotřebuje 3D v kapse. S prodejními rekordy se firmy nechlubily, recenzenti nebyli příliš nadšení. Buď to není správný směr, nebo je na 3D ještě brzy.

Patentové války  

Byla to otrava. Apple vs. Samsung, Motorola vs. Microsoft atd. Nebylo snad týdne bez nové žaloby kvůli porušování patentů, obchodních značek nebo průmyslových vzorů. Už léta se kopíruje design všeho možného, ale až nyní byly patentové války vyhnány do absurdna. Ač se to týká především firem, negativní vliv cítí i spotřebitelé. Dočasné zákazy prodejů nejsou v zájmu prodejců a nakupujících, pouze žalobců. Microsoft se sice tolik nesoudil, ale rovnou vybírá poplatky. To Apple chce Android zničit za každou cenu a také proto byl zavlečen do nejvíce sporů.

Vyšel Duke Nukem 3D  

Trvalo to 15 let, ve kterých se neustále odkládalo, předělávalo, topily se peníze a zase slibovalo. Nejodkládanější hra historie nakonec opravdu vyšla, ale recenzenti ji ztrhali. Stará grafika, žádný příběh, problematická hratelnost. Podobně dopadla před lety také dlouho odkládaná Daikatana.

 

Pornodomény XXX na cestě  

Další odkládaná záležitost došla k cíli. Kontroverze kolem domén .xxx nepřestaly, ani když si je registrátor ICM Registry doslova vydupal. Předobjednávky zaznamenaly velký úspěch, jenže domény si museli kupovat i ti, kteří je ve skutečnosti nechtěli. To aby náhodou někdo nemohl zneužít jejich název.

Přírodní katastrofy  

Nejdříve tsunami v Japonsku nadělala škody tamním firmám (především Sony), ale na podzim zastihly záplavy thajské továrny na pevné disky, které tak byly najednou zdraženy na trojnásobek. Letošní Ježíšek byl první, kdy se k nové sestavě vyplatilo koupit SSD a na datový HDD počkat, než ceny spadnou.

Pevné disky podruhé  

Seagate odkoupil divizi pevných disků od Samsungu. Western Digital nabídl sňatek Hitachi GST. Trh s HDD se pročistil. V oblasti 2,5” disků a menších ještě operuje Toshiba. Sníží se tím cenová rivalita. Dalším z negativním kroků bylo snížení záruky.

Glonass a Baidou: konkurence GPS 

Rusko spustilo vlastní globální navigační systém Glonass, na orbitu má 24 satelitů a kompletně pokrývá Zemi. Vyrábět se začaly také telefony podporující novou síť, je mezi nimi i iPhone 4S. Před nedávnem svůj systém spustila i Čínský lidová republika. Její Beidou zatím sestává z 10 satelitů a „přesností“ 25 metrů. V roce 2012 chce vynést dalších deset, jenž zlepší přesnost na 10 metrů. A plán do roku 2020 je mít trvale aktivních 35 satelitů s globálním pokrytím. Evropské Galileo, jež bude sídlit v Praze, má na vyneseny dvě testovací družice a pokrývá nula nula nic. Ale opravdu potřebujeme tolik alternativ „GPS“?

IBM Watson  

Počítač opět porazil člověka a znovu v tom má prsty Big Blue. Watson, pojmenovaný po zakladateli IBM, nastoupil do vědomostní soutěže Jeopardy! (u nás jako Riskuj), kde vyhrál nad lidskými rekordmany soutěže. Cílem bylo vytvořit systém s obrovskou lokální databází dat, který bude umět okamžitě vyhledat odpověď na přirozenou mluvou položený dotaz. Perličkou už jen bylo, že Watson díky syntezátoru také odpověděl. Watson ale nebude soutěžit v televizi, vědci jej chtějí použít jako okamžitý zdroj informací. Tam, kde lékaře omezuje paměť nebo vědomosti, během setin vteřiny rozhodne Watson.

Kindle a Kindle Touch 

Čekalo se na nástupce veleúspěšné e-inkové čtečky Kindle 3. Nástupce nepřišel, ale Amazon vydal hned tři úplně jiné modely a starší čtečku přejmenoval na Kindle Keyboard. Uvedl totiž ještě levnější Kindle bez klávesnice, Kindle Touch s dotykovým displejem a „plnohodnotný“ tablet Kindle Fire. Tak se pokrývá trh s e-knihami.

Amazon Kindle
Kindle, Kindle Touch a Kindle Fire

Konec mobilního Flash Playeru 

Agónie Flashe na mobilech nakonec zatrhlo samotné Adobe. Ještě vyvinulo poslední Player pro Android, další verze pro žádnou z mobilních platforem se nechystá. Microsoft jej do Windows Phone (ani Windows 8 Metro) nepustil, Apple do svého iOS také ne, ostatní platformy mají mizerný podíl a udržovat Flash Player jen pro Android nemá podle Adobe smysl. Samotný Flash ale rozhodně nezanikne, na počítačích stále bude a jako nástroj se stále používá i pro vývoj mobilních her a aplikací, jen se vše nakonec převede do nativního kódu.

Nové herní konzole 

Nintendo vydalo kapesní konzoli 3DS. Zlepšuje výkon a displej je stereoskopický, aniž byste k tomu potřebovali brýle. Už ale není tak úspěšný jako předchůdci. Nový handheld ukázala i Sony, Playstation Vita ale bude nejspíš posledním. Tlak chytrých telefonů zřejmě neustojí, však už i Sony testovala hybridní konzoli-mobile Xperia Play. Nintendo nás navíc na E3 navnadilo novou stolní mašinou Wii U. Výkon srovná krok s Xboxem 360 a PS3, jenže než Wii U přijde na trh, konkurence už bude také odpočítávat start nové generace.

Bezpečnost především 

Češi jsou stále lídry v dostupnosti zabezpečení serverů DNSSEC. Potěšila nás také rostoucí podpora spojení HTTPS u Googlu, Twitteru a také Facebooku. Byť ten s ním má stále problémy, některé aplikace vás bez milosti přepojí na nechráněný kanál.

Chytřejší mobily, lepší tablety

Mobily a tablety

Nejvýraznějším prvkem letošních chytrých zařízení byly dvoujádrové procesory. Zatímco u tabletů je kvitujeme, v oblasti telefonů nepřinesly tak velký užitek, který by mohl nahradit zhoršenou výdrž na akumulátory.

Přesto je třeba pochválit Nvidii. V roce 2010 tu byl samý Snapdragon od Qualcommu, loni se nejvíce mluvilo o firmě, která má s mobilními čipy zkušeností nejméně. Její čip Tegra 2 se stal základem celé řady tabletů a supertelefonů. Qualcomm a Texas Instruments se s dvoujádrovými čipy loudali. Samsung svůj Exynos vyráběl jen v omezeném množství.

Nad věcí je pouze Apple se svým procesorem A5, který si nechávám vyrábět právě u Samsungu. Nvidia jako jediná stihla uvést i nástupce, nová Tegra „Kal-El“ v tabletu Asus Transformer Prime opět ukázala konkurenci záda. Podobný Snapdragon nebo OMAP uvidíme nejdříve možná v polovině roku 2012.

Displeje větší a jasnější

Z hardwarových prvků nás potěšily zlepšené technologie pro výrobu displejů. Firmy se už nebrání krycím sklům Gorilla glass. Do telefonů výrazněji pronikly kvalitnější displeje typu LCD IPS nebo varianty AMOLEDu (těch byl ještě v roce 2010 tragický nedostatek). Barvy jsou hezčí a čitelnost na slunci lepší. Opravdu.

" width="560" frameborder="0" height="345">

Rok 2011 se zapsal do dějin i tím, že se výrazně posunuly velikosti mobilů, respektive úhlopříček displejů směrem nahoru. U největších smartphonů byla zvykem úhlopříčka 4,3 palce. Už Dell se dříve se svým Streakem pokusil nalákat 5" displejem, ale prodejní hit to nebyl. Jenže zvětšovaly i provařené značky. Acer ukázal smartphone Iconia Smart (4,8"), LG uvedl Nitro HD (4,5"), HTC Sensation XL a Titan (oba 4,7", ale s nízkým rozlišením). I Google nechal zvětšit svou vlajkovou loď Galaxy Nexus (4,65"), ale na něm má vliv hlavně Samsung. Ten je ostatně rekordmanem, jeho Galaxy Note s úhlopříčkou 5,3" už je opravdu na pomezí telefonu a tabletu.

Kvalitnější jsou i některé fotosnímače se zadním podsvícením, které napravují malou velikost čipu a přináší čistší obraz za horších světelných podmínek. Zkušenosti s nimi mají v Applu, Sony, Samsungu i HTC.

Nadějnou technologii představuje NFC. Díky ní se mobil změní v peněženku, klíče nebo jednoduše spáruje mobil s jiným typem zařízení. Testovací NFC pokladny vznikaly i v Česku. Ve světě chce NFC nejvíce prosadit Google (spustil peněženku Wallet), Samsung a Nokia, která má i zajímavé příslušenství pro své symbianovské smartphony (okamžitě propojené Bluetooth reproduktory apod.).

Softwarové milníky

Hlavní inovace se však odehrály v oblasti softwaru. Jak už víte z předchozích kapitol, Apple svůj iOS vybavil (zatím hůře fungující) synchronizační službou iCloud a pro nový iPhone připravil nejpokročilejší hlasový asistent Siri. Google měl s Androidem co dělat, aby platformu konečně spojil. Nejdříve ji znovu rozštěpil uvedením tabletového systému Honeycomb, aby ji na podzim znovu sjednotil jako Android 4.0 Ice Cream Sandwich. Microsoft udělal největší skok, když pro Windows Phone dokázal nalákat vývojáře a sám jej posunul funkčně na nový level. A také přinesl další lokalizace včetně češtiny.

Mobilní krize

Další platformy stály a padaly (to hlavně) s vedením vlastních firem. Hodnota RIMu spadla o 75 %, jeho Blackberry přichází o tržní podíl. Firma na odpis, nebo rychlý prodej. HP zabilo webOS. Nokia a Intel opustily MeeGo a nechali jej sjednotit s novým systémem Tizen. Finové navíc rovněž ztratily více než polovinu hodnoty firmy. Samsung nepatrně zapracoval na své Badě a uvedl nové nevýrazné mobily. Nokia svým marketingem pohřbila Symbian, i když jej bude ještě pět let podporovat.

Do finančního srabu se dostalo LG. Ani agresivní cenovou politikou firma nenalákala tolik uživatelů, aby skončila v zisku. Nedařilo se ani Sony Ericssonu. Přesto se k švédsko-japonskému výrobci váže důležitá událost. Sony odkoupila podíl Švédů a značka Sony Ericsson po 10 letech zanikne. Zůstane jen Sony, Ericsson dostane 1,05 miliardy eur. Naproti tomu ve společném podniku se Samsungem na výrobu S-LCD panelů se svého podílu Sony vzdává. Za miliardu dolarů.

Absurdní patentové spory donutily Google, aby za 12,5 miliardy dolarů koupil Motorolu Mobility. Obchod ještě nebyl dokončen, Evropská komise stále váhá. Apple se rozhádal s veškerou konkurencí. Zato Microsoft se spíš udobřoval. Vlastně ne tak úplně, nevyvolával tolik soudních sporů, ale místo toho začal rovnou vybírat poplatky. Přitom stačil uzavřít důležité spojenectví s Nokií. Budoucnost Windows Phone i Nokie je teď jedno a totéž. Riskantní krok obou firem se jednou dostane do učebnic. Ještě ale nevíme, zda v pozitivním, nebo negativním smyslu.

Spanilá jízda iPadu

Tabletům znovu vévodil Apple. iPad 2 byl až na displej ve všech ohledech lepší než první generace, přitom šel do obchodů za stejnou cenu. S příchodem Androidu Honeycomb měl iPad konečně dostat velkou konkurenci. Technologicky se to možná povedlo, prodejně ne.

Galaxy Taby od Samsungu úspěšně okopírovaly design iPadu, Asus se svým Transformerem zase zkusil vytvořit hybrid mezi tabletech a notebookem (smartbookem). Po hardwarové stránce se povedly oba, jenže brzdou byl stále Google a jeho Android. Ač byl Honeycomb na papíře připraven pro velké úhlopříčky tabletů, zdaleka nebyly připraveny aplikace, chyběly funkce a služby. Snad to už Androidem 4.0 bude na tabletech lepší.

O ostatních tabletech nemá smysl mluvit. HP se svým Touchpadem zaujal, jenže byl drahý a těžký. Až jej firma vyprodávala za 100 či 150 dolarů, stal se z něj hit. Jenže nástupce nebude. RIM se svým Playbookem postrádal klíčové funkce a celkově připomínal křeč, ve které se i samotná kanadská firma nachází.

Amazon Kindle Fire
Amazon Kindle Fire

Výrazně za sebe upozornil až Amazon s novým Kindlem Fire. Staví na Androidu, oproti iPadu je poloviční, stojí zlomek jeho ceny a byl z něj v USA vánoční trhák. První zkušenosti ale ukazují, že má ještě obrovské rezervy. Špatný návrh uživatelského rozhraní a chybějící podpora pro české uživatele z něj dělá postradatelný gadget.

Nejdůležitější obchody roku 2011

Zajímavé obchody

Hned na začátku roku byla dokončena akvizice bezpečnostního gigantu McAfee. Intel za něj nabídl 7,7 miliardy dolarů. Proč? Zabezpečení PC může být implementováno na hardwarové úrovni.

Intel se navíc smluvně zavázal s Nvidií kvůli křížovému licencování patentovaných technologií. Intel tím získá přístup k veškerým grafickým vynálezům po dobu šesti let, Nvidia za to dostane 1,5 miliardy dolarů a přístup k patentům Intelu s výjimkou procesorů, pamětí a čipsetů.

Nedlouho nato za 3,1 miliardy koupil Qualcomm firmu Atheros, kterou známe jako předního dodavatele čipů pro počítačové sítě. Qualcomm sám pracuje na 3G/LGE technologiích, obchod pomůže rozšířit obzory a dostat do firmy nové talenty.

Sony za neznámou částku koupila firmu Hawk-Eye. Její hlavní produkt prozrazuje už název, tzv. „jestřábí oko“ se stalo důležitou součástí rozhodčích v tenisových turnajích. Technologie sledující pohyb míče už míří i do jiných sportů.

Jestřábí oko (hawk-eye)
Jestřábí oko (Hawk-Eye), foto: Livro Mecanico 

Google koupil firmičku Green Parrot Pictures, která se specializovala na vylepšování kvality videa. Netrvalo dlouho a její nápady pronikly do editoru na YouTube. Do své sítě Google+ pak nejspíš integroval software společnosti PittPatt, kterou v létě koupil. Umí na statických snímcích i ve videu vyhledávat obličeje a přiřazovat k nim štítky se jménem.

Texas Instruments, legenda mezi výrobci polovodičů, pohltila nejstaršího konkurenta – National Semiconductor za 6,5 miliardy dolarů. Díky tomu TI posílí vliv v oblasti analogových produktů (LED, baterie apod.).

Došlo ke spojení i dalších polovodičových společností. Broadcom nabídl 3,7 miliardy za NetLogic, která se zabývá výrobou čipů pro chytré spotřebiče.

Mělo také dojít ke spojení amerických operátorů AT&T a T-Mobile USA. První z nich nabídl 39 miliard dolarů, ale regulační úřady nedávno tento obchod nepovolily. AT&T by se díky němu stal jedničkou trhu.

Strategický obchod podnikla Nvidia. Zaplatila 367 milionů dolarů za firmu Icera, jež se zabývá vývojem modemů. Nvidia může tyto technologie implementovat do dalších verzí mobilních SoC s názvem Tegra a vytvořit na jednom čipu prakticky celý základ smartphonu a tabletu.

Herní impérium Electronics Arts zaplatilo 750 milionů za vývojáře PopCap, mj. tvůrce známé hříčky Plants vs. Zombies. EA už předloni koupil podobně zaměřené studio Playfish za 400 milionů, chce totiž posilovat v oblasti casual her v sociálních sítích. Na Facebooku ale stále hraje prim Zynga a její výtvory.

Tchajwanský výrobce smartphonů HTC koupil od VIA a WTI společnost S3 Graphics. Za 300 milionů dolarů dostane přístup k bohatým zkušenostem z oblasti grafických čipů. Ve skutečnosti byl ale zájem spíš strategický kvůli nákupu patentů a možnému smlouvání s Applem.

Spojili se i dva významní výrobci navigací. Americký Garmin koupil německou konkurenci Navigon za dosud neznámou částku (zřejmě do 100 milionů). Cíl je jasný, zlepšit pozici na trhu s chytrými telefony, kde měl Navigon lepší jméno.

Legenda mezi sociálními sítě MySpace byla prodána. Rupert Murdoch za ní dal v roce 2005 přes půl miliardy. Síť, kterou zabil Facebook, chtěl prodat alespoň za 100 milionů, ale nakonec dostal třetinu, 35 milionů USD.

Skype 5

Microsoft koupil za 8,5 miliardy Skype. Zatím není úplně čitelné, co s ním chce dělat, když má vlastní podobné technologie (WLM, Lync). Ale Skype má dobré jméno, nezanedbatelný počet platících uživatelů a hlavně silnou pozici v oblasti VoIP telefonie. To se Microsoftu může hodit jak ve Windows Phone, tak i třeba Xboxu.

Google v zoufalosti chtěl za 12,5 miliardy koupit Motorolu Mobility, obchod stále probíhá. Firma rovnou přiznala, že „jde“ hlavně po patentech. Těch má slavná Motorola asi 20 000. Google, resp. jeho Android je pod palbou ze strany Applu, Microsoftu a dalších patentových trollů. S takovým portfoliem si má Google zlepšit kuráž pro vyjednávání a obranu.

HP koupilo za 10,3 miliardy dolarů britské vývojáře podnikového softwaru Autonomy. Kritizovaný obchod nakonec stál křeslo šéfa HP. Firma se chce více zaměřit na oblast služeb podobně jako IBM. Ale částka v hodnotě dvanáctinásobku ročního obratu Autonomy byla až moc.

Ani další enterprise podniky nezahálely. Německý SAP koupil za 3,4 miliardy SuccessFactors. Oracle pak za 1,5 miliardy koupil společnost RightNow.

Smrt slavných, konec ředitelů

Konec ředitelování

Neschopnost, špatná rozhodnutí, podcenění trhu ale i zdravotní problémy letos otřásly nejvyšší pozicemi v korporacích.

Gianfranco Lanci (Acer) – za dobu své vlády dokázal z firmy udělat druhého největšího výrobce PC. Přesto letos Acer opustil, zřejmě z toho důvodu, že Acer nedokázal pořádně vstoupit na trh s mobily a tablety. A také jej v prodejích přeskočilo Lenovo a Dell. [Další info]

Léo Apotheker (HP) – IT svět snad nepamatuje tak krátké a neschopné ředitelování. Bývalý šéf evropské softwarové jedničky SAP nastoupil po erotickém skandálu Marka Hurda do čela největšího výrobce počítačů. Z této pozice sice HP nespadlo, jenže Apotheker se chtěl výroby PC zbavit. Divize je přitom stále zisková a na jméno HP lidé slyší. Neváhal ale koupit za 10 miliard (!) britskou softwarovou firmu Autonomy jejíž návratnost je dost vzdálená. Nedokázal firmu pozvednout na trhu s telefony a tablety. Titul Škoditel roku mu asi nikdo nevezme. [Další info]

Carol Bartzová (Yahoo) – dvouleté vedení věčného konkurenta Googlu nebylo pro Bartzovou snadné. Čistila, propouštěla, ale stále nedokázala firmu pozvednout. Její nástupce Timothy Morse má hodnotu firmy zvýšit a zřejmě také co nejlépe prodat. Zájemců je několik. [Další info]

Steve Jobs (Apple) – v nejlepší profesní formě, bohužel v té nejhorší zdravotní musel své místo dočasně přenechat Timu Cookovi. V srpnu byl odchod Jobse z pozice CEO definitivní. Na začátku října pak Steve Jobs své nemoci podlehl. [Další info]

Dirk Meyer (AMD) – neměl za sebou žádný skandál, ale správní rada rozhodla, že firmu nevedl tak dobře, jak by mohl. AMD podcenilo nástup tabletů stejně jako kdysi netbooky. [Další info]

Sam Palmisano (IBM) – téměř deset let vedl Big Blue. Odešel kvůli věku, po šedesátce je v IBM obvyklé, že hlavní ředitelé opouštějí své posty. Firma za jeho vedení vyrostla o 70 %, došlo k čtyřnásobnému nárůstu obratu. IBM se také více zaměřilo na enterprise sféru, mj. prodalo čínskému Lenovu výrobu PC.

Eric Schmidt (Google) – V Googlu proběhla pouhá rošáda. Stále je v nejužším vedení triumvirát Schmidt, Page a Brin. Jenže Schmidt se vydal jednat s korporacemi a vládami a Page se chopil moci nad Googlem zevnitř. Zatím se mu pomalu daří firmu lépe integrovat, zbavovat se nikam nevedoucích produktů, spojovat dříve rozdělené týmy. [Další info]

Úmrtí slavných

Letos smutnili blízcí a fanoušci hned několika legend, bez kterých by počítače a technologie vypadaly možná úplně jinak.

Steve Jobs (56) – spoluzakladatel Applu a Pixaru, muž, který polidštil počítače a nastolil nový směr v hudebním a mobilním průmyslu. Nebyl velký vynálezce, ale měl cit pro design a čich na úspěšné produkty a služby. [Další info]

John McCarthy (84) – autor programovacího jazyka Lisp a především člověk, který definoval a celý život věnoval zkoumání umělé inteligence. [Další info]

Charles Walton (89) – tvůrce RFID čipů, které dnes slouží jako ochranné a identifikační známky.

Jean Bartiková (86) – jedna z prvních programátorek. Po druhé světové válce pracovala u prvního elektronkového počítače ENIAC.

Dennis Ritchie (70) – tvůrce jazyka C a operačního systému Unix, jedna z nejdůležitější postav historie počítačů. [Další info]

Michael Hart (64) – zakladatel Projektu Gutenberg, největší elektronické knihovny světa. [Další info]

Bob Galvin (89) – 27 let vedl Motorolu. Její technologie v té době používala NASA při dobývání Měsíce. V roce 1976 firma uvedla první bezdrátový telefon.

Ken Olsen (84) – spoluzakladatel počítačové firmy DEC (Digital Equipment Corporation). Na jejich stroji PDP-7 poprvé běžel Unix.

MMF24

Paul Baran (84) – jeden z pionýrů počítačových sítí a lidé kolem Arpanetu. Vymyslel přepojování packetů, což v TCP/IP sítích používáme dosud.

Jacob Goldman (90) – v Xeroxu dostal za úkol postavit výzkumný ústav. V jeho PARCu nakonec vymysleli Ethernetovou síť, počítačovou myš nebo grafické uživatelské rozhraní. [Další info]

Byl pro vás článek přínosný?